Régen igavonóként használták őket, most a kihalás fenyegeti a hidegvérű lófajtánkat, pedig már őshonos állatnak számít. Ahogy gépesítették a mezőgazdaságok, erre a fajtára egyre kevésbé volt szükség, számuk a becslések szerint 8-900 körül mozog. A tenyésztők azt szeretnék, ha ezek a nyugodt, de erőteljes lovak a jövőben az erdőművelésben kapnának nagyobb szerepet.

 

A Dél-Dunántúlon egyébként komoly hagyományai vannak már a hidegvérű fajtának, a mezőgazdasági munkákban a kissé kötött, nehéz talajon ezek a lovak vontatták a terhet, szolgálták ki a gazdálkodó embereket. A lótenyésztők most abban bíznak, a környezetvédelem fontossága miatt újra szerepet kap majd ez a fajta.

A hidegvérű tenyészmének nemrégiben Kaposváron vizsgáztakKét kilométer lépésben, majd ugyanez a táv ügetésben, lépésszámlálás, állatorvosi vizsgálat, több száz kilós súlyokkal húzópróba - ezeket a feladatokat kell teljesítenie egy hidegvérű tenyészménnek. Hazánkban ugyanis csak azon hímivarú tenyészállatok kaphatnak tenyésztési engedélyt, amelyek eleget tesznek az úgynevezett ménvizsgának. A háromtagú bizottság nemcsak a lovak erőnlétét, de külsejét is felmérte.

A fajtáról bővebben olvashat a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Egyesület honlapján.