Lengyelországban több évtizedes hagyományai vannak a főleg export célú marhahústermelésnek, bár az utóbbi időben az éves kibocsátás csökkenő tendenciát mutat, és a lengyel fogyasztók többsége is sokkal szívesebben fogyasztja a baromfi- és sertéshúst – írja a topagrar.pl.

A téma lengyelországi elméleti és gyakorlati szakértői úgy ítélik meg, hogy a közeli jövőben célszerű a húsmarha szektor fokozott fejlesztését célul kitűzni. Ezt indokolttá teszi többek között az ország sertéstartásában az utóbbi években az afrikai sertéspestis által előidézett és néhány éven belül aligha helyrehozható kiesés, ugyanakkor a hiányzó húsmennyiség részben marhahússal pótolható.

Újragondolják a lengyel marhahústermelést

Újragondolják a lengyel marhahústermelést – Fotó: Pixabay

A lengyel gazdákat termelésfejlesztésére ösztönzi a fokozódó infláció is, mivel az importból származó marhahús ára folyamatosan emelkedik, ugyanakkor a lengyel legelőgazdálkodás és magas szintű gabonatermesztés képes megteremteni a marhahizlalás takarmányalapját (egyelőre a gabonaraktárak tömve vannak).

A termelés felfuttatását elősegítheti a közelmúltban bevezetett termelői kiskereskedelmi (RHD) értékesítési rendszer, ami azt jelenti, hogy az agrártermelők – a minőségi követelmények szigorú ellenőrzése és betartása mellett – a saját termékeit közvetlenül a fogyasztó részére is értékesíthetik.

Ez a rendszer főleg a kistermelőknek kedvez.