A szlovák fél – amint azt Csicsai Gábor államtitkár kifejtette – abból indult ki, hogy Dél-Szlovákiában sok úgynevezett „alacsony fejlettségű” terület van, ahol az egyetlen jövedelemszerzési forrást a mezőgazdaág kínálja – írja a bumm.sk.

Ezek a területek hasznosíthatók lehetnek az igénytelen szürkemarhával, amely még néhány évtizeddel ezelőtt ismert fajta volt ezen a vidéken. A nagyráskai SKARABEUS-AGRO földműves szövetkezet vállalta, hogy betartja mindazokat a szigorú tenyésztési és törzskönyvezési feltételeket, amelyeket a magyar szabvány a külföldi tenyésztők számára előír.

szürkemarha

A szlovák fél vállalta, hogy betartja a szigorú előírásokat – fotó: Shutterstock

Az együttműködés kölcsönös előnyökkel járhat. A magyarok számára ebből egy olyan előny is származhat, hogy más országok is felfigyelnek erre az igénytelen, hosszú (húsz évet is elérő) élettartamú fajtára, amelynek tehenei tejhozamban ugyan elmaradnak a korszerű fajtáktól, de istállózás, abraktakarmány és állatorvos nélkül is évente egy borjút felnevelnek, a bikaborjak pedig alacsony ráfordítás mellett húst biztosítanak az alacsony fejlettségű körzetek számára. Északi szomszédunk számára különös jelentőséggel bír, hogy Szlovákiának nincs saját húshasznú szarvasmarha fajtája.