Több európai híroprtál is beszámolt az aggodalmakról, amit a 2003-ban Kínából véletlenül Franciaországba behurcolt, sárgalábú ázsiai lódarázs gyors terjedése okoz. A rovar már Nyugat-Európa csaknem minden országában megjelent és évente újabb 60-80 km nagyságú területet vesz birtokba.

A rovar gyakran emberre is támad – fotó: Wikimedia Commons/Siga

Ez a 3 cm nagyságú, rendkívül agresszív rovar nem a növényekben tesz kárt, hanem a méheket pusztítja, és ezzel komoly károkat okoz a méztermelésben és a beporzásban, sőt, egyéb rovarokat is megtámadva, negatív hatást gyakorol az egész ökoszisztémára. Egyelőre célzott védekezést nem sikerült kidolgozni ellene, viszont a kártétel és a védekezés értéke már Európában is több tízmillió euróra emelkedett. Jelenleg az egyetlen védekezést a darázsfészkek megsemmisítése jelenti.

A Párizs-Saclay Egyetem kutatócsoportja megpróbál új védekezési módszert kidolgozni, és egyben felméri egy több országra kiterjedő, átfogó védekezés költségeit a szóban forgó rovar ellen. Az eddigi felmérések és az ázsiai országok tapasztalatai alapján Franciaországban, Olaszországban és az Egyesült Királyságban egyenként évi 8-10 millió eurót kellene fordítani a darázsfaj teljes kiirtására.