Mint ismeretes, ez a mindössze 1,6 milliméter nagyságú atka az utóbbi években Európa-szerte óriási pusztítást végzett a méztermelő háziméhek állományaiban, Svájcban a háziméhek állományának mintegy 20 százalékát pusztítja el évente.

méh

A magas hőmérséklet elpusztítja a kártevőt a cég kutatásai szerint – fotó: Shutterstock

A méhészek a legtöbb országban mindeddig csak kémiai kezeléssel tudtak védekezni ellene. A svájciak viszont elektromérnökök segítségével kidolgoztak, és kipróbáltak egy egyszerű és nagyon hatékony védekezési eljárást. Rájöttek arra, hogy ha egy fűtőszál segítségével a lépeket egy rövid időre 41 C fokra felmelegítik, az a méheknek nem árt, az atkákat viszont három órán belül teljesen elpusztítja.

A Svájci Klíma Alapítvány többek között a méhészek (kis- és középvállalkozások) ezzel kapcsolatos beruházásait is kész támogatni. Az Alapítvány a Vatorex doboz kifejlesztéséhez 1.300 vállalkozás számára összesen 150.000 svájci frank támogatást biztosított. Az Alapítvány úgy tekinti, hogy a méhek védelme a környezetvédelmet is szolgálja, mivel a méhlegelőként szolgáló virágok óriási mennyiségű széndioxidot képesek megkötni.