A PREGA 2017 konferencián, február 22.-én a magyar agrárágazat irányítói, jeles képviselői, gazdálkodói tartottak előadást. A konferencián jelen volt Akác Balázs, a Holstein Genetika Kft. ügyvezetője, aki az Agroinform kérdéseire válaszolt.

Az állattartásban a precíziós gazdálkodás elsősorban a takarmányozás révén terjedt el. De ennél tovább kell lépni. Mit jelent az ágazat számára a precíziós gazdálkodás?
A magyar mezőgazdaságnak a komplexitásban van az ereje. Ahogy a különböző területekről érkezett előadók is elmondták, a növénytermesztés, az állattenyésztés, a marketing tevékenység, a termény tárolása, a gépesítés mind-mind fontos területe a precíziós gazdálkodásnak. Az állattenyésztésben – ezen belül a tejtermelésben – a precízség rendkívül kiemelt szerepet kap. Lehet, hogy az átlagos szinten dolgozó növénytermesztők kevésbé tudják ezt, de az állattenyésztésben nagyon egyedi, és precíz munkavégzés folyik ahhoz, hogy nemzetközi színvonalú tejhozamokat érjünk el.

A Holstein – hogy egy hasonlattal éljek – a legjobb Mercedes autó a tejtermelésben, hiszen ez a legjobban tejelő fajta. Tavaly vettünk részt először ezen a konferencián, és nagy örömet jelentett, hogy a szaporodásbiológiáról, a tenyészállat párosításáról tarthattunk egy kis előadást. Az előadás tulajdonképpen a tehenek, és a bikák közötti „házasságközvetítésről” szólt, hiszen az utódok megtervezésénél több mint száz tulajdonságra kell figyelemmel lenni. Az állatok párosítása ma már számítógépes programok segítségével történik, mégpedig egyedekre lebontva. A PREGA tavalyi konferenciáján megvilágítottuk ennek a kérdésnek a fontosságát.

Az idei konferencián a szarvasmarha bendőjébe tekintettek be.

Az idei konferencián szintén érdekes előadással rukkoltunk elő, hiszen betekintettünk abba, hogy mi zajlik a szarvasmarha bendőben. Úgy szoktam fogalmazni, hogy nagyon jó takarmányozás, és nagyon jó takarmány-hasznosulás nélkül nincs eredményes tejtermelés. A tejágazatnak – mint a többi mezőgazdasági ágazatnak – minél több profitra van szüksége, és ezekhez az elemeket – a rostemésztéstől kezdve a legprecízebb takarmány összeállításig, a takarmányhasznosulásig – komplex módon kell összeállítani.

Valóban a takarmányozás az alapja az eredményes tejtermelésnek. A pontos, precíz receptúra elkészítése (például az emészthető rostok arányának a növelése, stb.) alapvetően meghatározza a tevékenység hatékonyságát. Hol tart ma az ágazat a precíziós elemek használatában?
Úgy gondolom, hogy erős verseny van minden piacon. Aki magas színvonalon dolgozik, annak részt kell vennie a nemzetközi versenyben, a nemzetközi integrációban. A mai, élvonalbeli, tízezer litert is meghaladó termelő telepén már jelen vannak a legkorszerűbb eszközök, itt már a tudást is megszerezték, hiszen a legmodernebb laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján végzi a munkát. Ők már értik az internethasználatot, értelmezni tudják a sok információt, és használják is azokat. Úgy gondolom, hogy az ágazat felső 25 százaléka tart itt, így optimista vagyok a szélesebb körű elterjedést illetően.

Minden az oktatáson múlik…
Ezzel teljesen egyetértek. Két-három évvel ezelőtt kialakítottunk egy CDP (Complex Diary Program) programot, amellyel teljes körűséget igyekszünk biztosítani a tejtermelés fejlesztésében. Az idén e köré a témakör köré szerveztük az előadásunkat, de ennek a magja nem a genetika, amely a mi fő profilunk, hanem a takarmány-hasznosulás. Arról beszélünk, hogy a szakemberképzéssel, a szervizhálózat működtetésével hogyan segítjük a tejtermelés fejlődését. Mi persze, nem vagyunk szövetség, a mi cégünk egy kereskedelmi, szolgáltató Kft., amelynek kétszáz partnere van.

Mi is az a Complex Dairy Program?

A Complex Dairy Program – precíziós takarmányozás témakörét André Gergely területi igazgató részletezte előadásában. A nagy tejtermelésű tehenek takarmányadagjában jelentős hányadot, a szárazanyag 40 - 60%-át teszi ki a tömegtakarmány, ami általában az adag energiaigényének 30 - 50%-át fedezi. Ezáltal a tejtermelők is tisztában vannak a jó minőségű tömegtakarmány előállításának és etetésének jelentőségével. A takarmányozással foglalkozó szakemberek mindig igyekeznek megtalálni a módját, hogy a legjobb minőségű takarmányokat a legnagyobb termelésű állatok takarmányadagjába építsék be.

A jól emészthető takarmányok biztosítják a szükséges energiát és táplálóanyagokat a tehenek számára, hozzájárulva a nagy termeléshez. A precíziós takarmányanalízis felhasználásához elengedhetetlen az a számítógépes szoftver, amely a takarmányadag összeállításánál figyelembe veszi az emészthetőségi értékeit is. A Holstein Genetika Kft. – amerikai partnercégén, a TechMIX-en keresztül – olyan, takarmányadag optimalizáló programmal áll a tejtermelő tehenészetek rendelkezésére, melynek alapja a Cornell Egyetemen kifejlesztett CNCPS modell. Ma már elérhető az a labortechnológia, és az a takarmányadag optimalizáló szoftver, ami segít a pontosabb NDF és ADF arányok beállításán túl azzal, hogy a formulázásnál figyelembe veszi az NDF emészthetőségét.

Mutassa be, kérem a Holstein Genetika Kft.-t.
A Holstein Genetika Kft. 1990. márciusában alakult amerikai-magyar vegyes vállalat, amely 2009. tavaszán költözött az új, modern telephelyére, a Gödöllői Ipari Parkba. Ezzel lehetővé vált, hogy minden tevékenység, valamint a termékek tárolása egyetlen központba tömörüljön a jobb hatékonyság érdekében. A Holstein Genetika Kft. a rendszerváltás időszakában, az egykori állami gazdaságok bázisán jött létre magyar-amerikai vegyes vállalati formában. Induláskor minőségi amerikai szarvasmarha szaporítóanyagok forgalmazását tekintette feladatának.

A Holstein Genetika Kft. a CDP (Complex Diary Program) programjával a teljes körűséget igyekszik biztosítani a tejtermelés fejlesztésében.

A máig megmaradt fő tevékenység a minőségi tejtermelés számos más területének irányába jelentősen kibővült. Portfolióját úgy építi fel, hogy a termékei, a szolgáltatásai a genetika legjobb hasznosulását tegyék lehetővé. A Holstein Genetika Kft. irányelve mindig az volt, hogy partnereit kiváló termékekkel lássa el, színvonalas szolgáltatások keretében, a maga eszközeivel hozzájárulva azok fejlődéséhez, mind hatékonyabb gazdálkodásához. A vállalat célja és hitvallása, hogy kiváló minőségű termékekkel, és a partner igényeire szabott szolgáltatások széles körével segítse a vele együttműködő gazdaságok nyereségtermelő képességének növelését. Hitvallásunk is azon alapszik, hogy elősegítsük a színvonalas termék előállítást, a hatékony, és jövedelmező gazdálkodást.

Bill Clark, a World Wide Sires (WWS) alapítója olyan globális vállalkozást hozott létre, amely az emberi erőforráson alapul. Az üzemi partnerek adják munkánk célját, és tőlük jön az inspiráció is. A WWS két tulajdonos mesterséges termékenyítő vállalata, a Select Sires, és az Accelerated Genetics a legjobb amerikai tenyésztőkkel építettek ki több évtizedes szakmai kapcsolatot a világ legjobb genetikájának kifejlesztése érdekében. Az eredmény többek között abban mérhető le, hogy a WWS-genetika ma a világ több mint 90 országában van jelen. A WWS szervezésében évről évre több száz látogató érkezik ezekből az országokból az Egyesült Államokba, – nem kis részben a fent említett farmokra – hogy az észak-amerikai tejtermelés rendszert testközelből tanulmányozzák.

Tevékenységünk kiterjed a tenyésztéshez kapcsolódó anyagokra, és szolgáltatásokra; célzott alkalmazásra szolgáló takarmány-kiegészítők előállítására; tőgyhigiéniai, és fejéshigiéniai termékek értékesítésére, és program szervezésére; tömegtakarmányok tartósítását célzó termékekre, valamint a környezeti higiéniát szolgáló termékcsalád programszerű használatára.

Végezetül arról kérdezem, hogy mennyire fontos ez a konferencia?
Ezt tartom a legfontosabb eseménynek, mert a digitális forradalom megkerülhetetlen. Az internet, és egyéb eszközök alkalmazását be kell vonni a mezőgazdasági termelésbe. Úgy gondolom, hogy az Agroinform nagyon ügyes szervezőmunkával ráérzett a kitörési pontokra, mert a magyar mezőgazdaság előre menetelének egyik fontos kulcsa a precíziós gazdálkodás, a tudatos informatikai fejlesztés. Ma már a telefonomról is ellenőrizhetem a telepem állományának az állapotát. A precíziós gazdálkodási rendszer olyan dimenziókat emel be az állattartásba, hogy csak a befogadóképességünk szab határt.