A Cupák Plusz Kft. közel 20 éve foglalkozik állateledel- és takarmányforgalmazással. Két évtized tapasztalatával és szakértelmével mára a régió egyik legnagyobb állateledel forgalmazójává nőtte ki magát a vállalat. Juhász Miklóssal és Kovács Gyulával, a Cupák Plusz Kft. szakembereivel beszélgettünk alternatív sertéstakarmányozásról és olyan lehetőségekről, amelyek a gazdálkodók versenyképességét növelhetik.

Miért éri meg instant tésztával etetni?

"A kis- és közepes üzemmérettel rendelkező sertéstartó gazdálkodók és takarmánykeverők számára egyaránt ajánljuk instant tésztáinkat.

Instant tésztáink kiváló táplálóanyag tartalmuknak köszönhetően rendkívül jó ár-érték arányú takarmány-kiegészítést jelentenek – sőt, a sertéstakarmányok egyes gabonakomponenseinek a kiváltására is költséghatékony megoldást nyújthatnak. Az instant tészták hőkezelt termékek, aminek köszönhetően a táplálóanyagok könnyebben emészthetők a sertések számára más nyers gabona szemesterményhez képest" – ismertette Juhász Miklós.

takarmány

Az instant tészták hőkezelt termékek, aminek köszönhetően a táplálóanyagok könnyebben emészthetők más nyers gabona szemesterményhez képest. – fotó: Cupák Plusz Kft.

"Az afrikai sertéspestis gyors terjedése és a piacon mutatkozó vágósertés-hiány következtében kialakult viszonylag magas felvásárlási árak jó lehetőséget nyújtanak a kis- és közepes termelők számára, hogy kipróbálhassanak alternatív takarmányozási formákat is.

Most érdemes átgondolni a takarmányozást és nagyobb testtömeg-gyarapodást elérni a sertéshizlalás során!

Instant tésztáink a hőkezeléses gyártási folyamatoknak köszönhetően feltárt – azaz könnyebben emészthető – fehérjéket és az ízletességért felelős pálmaolajat tartalmaznak, amelyeket a standard takarmányhoz keverve a hizlalás szempontjából kedvező eredményeket érhetünk el" – folytatta Kovács Gyula.

"A felhasználóink tapasztalatai alapján a hízók nagyobb kedvvel veszik fel az instant tésztával kevert takarmányt, többet esznek belőle, így gyorsabban érik el a vágósúlyt.

Az instant tészták a sertéstakarmányok egyes gabonakomponenseinek kiváltására is költséghatékony megoldást nyújthatnak – fotó: Shutterstock

Milyen összetétellel rendelkeznek az instant tészták?

 • Fehérje: 16-20%
 • Zsír: 21,7% (pálmaolaj)
 • Keményítő: 50,3%
 • Nedvességtartalom:  4%
 • Összes cukor (szacharózban): 1%

"Az instant tészták nem tartalmaznak mesterséges ízfokozókat, ugyanakkor a pálmaolaj ízét a sertések nagyon szeretik, ezért ezekkel a termékekkel hőstresszes időszakokban is eredményesen takarmányozhatunk, például, amikor az anyakocák étvágytalanok és ezért kevés tej jut a malacoknak.

Ilyenkor érdemes instant tésztát keverni a takarmányhoz az étvágyfokozás kedvéért és a magasabb táplálóanyag-tartalom miatt egyaránt.

Fontosnak tartom kiemelni, hogy az instant tésztáink hazai előállítású termékek" – tette hozzá Juhász Miklós.

A termékekkel hőstresszes időszakokban is eredményesen takarmányozhatunk (kép illusztráció) – fotó: Shutterstock

A gazdálkodók vagy a takarmánykeverők milyen kiszerelésben és mekkora mennyiségben tudják megvásárolni az instant tésztákat?

Cégünk kétféle instant tésztát kínál partnerei számára:

Elsőosztályú instant tészta, fél év szavatossággal:

 • 12 kg-os kiszerelésben
 • víztiszta varrt, címkézett, igény esetén vonalkódozott zsákokban
 • 1 raklapon 360 kg termékkel
 • ajánljuk állateledel nagy- és kiskereskedésekbe, gazda- és terményboltokba

B minőségű tenyésztői kiszerelés, fél év szavatossággal:

 • nem egalizált, körülbelül 20 kg-os kiszerelésben
 • nem átlátszó, terményes-zsákokban
 • 1 raklapon 360 kg termékkel
 • ajánljuk hizlaldákba vagy takarmány-tápkeverő üzemekbe.

Nem titkosak az áraink,

a B minőségű, tenyésztői kiszerelés ára 60.- Ft/ kg + Áfa, így körülbelül feleannyiba kerül, mint a hízótápok.

Nagyobb megrendelések esetén havonta akár 60 tonna instanttészta-mennyiséget tudunk biztosítani."

Mire kell ügyelni az instant tészta tárolása során, hogyan tudja a termék a legtovább megőrizni a szavatosságát?

"A gabonafélékhez képest semmilyen különleges bánásmódot vagy tárolási módot nem igényelnek az instant tészták. Közvetlen napfénynek ne tegyük ki a terméket és értelemszerűen gondosan védekezzünk a rágcsálók és a rovarkártevők ellen – a gabonafélék esetében bevett gyakorlat szerint. Az instant tésztákra 6 hónap szavatossági idő érvényes."

A Cupák Plusz Kft. honlapján számtalan tisztító- és rágcsálóirtó szer megtalálható a takarmányozási termékeken kívül is. Van más termékcsoport, amit kiemelten ajánlana a gazdálkodók számára?

"Külső parazitairtó készítményeket is forgalmazunk és rágcsálóirtó szereket is árulunk.

Emellet azt is jól tudjuk, hogy ahol telephely vagy gazdaság van, ott őrkutya, vagy munkakutya is dolgozik a gazdája mellett. Ötvenféle hústermékkel állunk a kutyás gazdák szolgálatában – amely eledelektől garantáltan energikusak lesznek a gazdák leghűségesebb négylábú társai!"