Új utakon az állatjólét

Nem ez az első és nem is az utolsó fura találmány a nagyvilágban, de megalkotásában nagy valószínűséggel a jelentős klímaváltozás, a növényzet megváltozása, a fás ligetekkel tarkított legelők árnyat adó növényeinek eltűnése, újra nem telepítése is szerepet játszhatott.

Igaz, vannak nagy füves puszták, ahol egyébként soha sem volt magas, árnyat adó növényzet, azonban a jószágok és a pásztorok ehhez alkalmazkodtak az évszázadok során. Azonban az elmúlt nem egészen 20 évben szinte minden évben általánossá, sőt mindennapossá vált az erős UV-B-sugárzás és a perzselő, +36-41°C-os nyarak. Való igaz, 1900 és 2000 között is mértek Magyarországon +39-41°C közötti hőmérsékleteket egy-egy nyári napon, de valószínű, hogy ezt egy kezünkön meg tudnánk számolni, és a hőség sem tartott napokig vagy 1-2 hétig.

napernyő

A Shade Haven mobil napernyő némi enyhülést nyújt az állatok számára – fotó: www.manatmachine.com

A forró, napsütéses napok és a kevés vagy semmilyen mesterséges vagy természetes árnyékkal nem rendelkező legelők a legrosszabbak az állatállomány számára.

A Shade Haven mobil napernyő némi enyhülést nyújt azáltal, hogy nagy árnyékot vet a juhoknak, szarvasmarháknak és más állatoknak, amelyek alatt megpihenhetnek vagy legelhetnek.


Az Egyesült Államokban gyártott és a hollandiai székhelyű Man@Machine által importált Shade Haven két méretben készül: a 9 méter átmérőjű SH600 modell 55 négyzetméteres, a 12 méter átmérőjű SH1200 pedig 110 négyzetméteres területet fed le.

Az egyik első Shade Haven-egységet Nagy-Britanniában sikerült értékesíteni (SH1200) egy, a Buckinghamshire-i Chilternsben található farmon, ahol a Dexter szarvasmarhák az év 365 napján rotációs rendszerben legelnek a völgyi réteken és a dombokon.

Forrás: www.manatmachine.com