Kína sertéshús importja – a szakminisztérium és a vámhivatal adatai szerint – továbbra is érdekesen, illetve rapszodikusan alakul. 2023-ban az import hirtelen jelentkező és erőteljes csökkenése okozott meglepetést, mivel az ország 1,55 millió tonna (a vágóhídi melléktermékekkel együtt is csak 2,72 millió tonna) sertéshúst importált, ami 5 százalékkal alatta maradt az előző évinek, a három évvel korábbi mennyiségnek pedig mintegy felét tette ki – írja a pig333.com.

A kínaiak a legnagyobb mennyiségű sertéshúst 2020-ban és 2021-ben importálták (4,38, illetve 3,71 millió tonnát).

Szakértői vélemények szerint, a globális termelés mintegy felét kitevő kínai sertéshús kibocsátás zuhanása során az ország teljes állománya közel 40 százalékkal (428 millióról 310 millió egyedre) csökkent le. Ezt pedig a 2018-as sertéspestis-járvány hatásával hozzák összefüggésbe.


Az állománycsökkenés hatására 2019-ben az ország termelése mintegy 11 millió tonnával esett vissza. Az alacsonyabb termelési szint az import növekedését diktálta volna, de ehelyett annak erőteljes visszafogása következett be. Szakértők szerinte ennek hátterében az áll, hogy Kína retteg egy újabb sertéspestis-fertőzéstől.

Indexkép: Pixabay