Egy tévésorozat vezetett a szamarak kiirtásához

Kínában egy tévésorozat nyomán kirobbant divat hatására óriási kereslet alakult ki a szamarakra, mert a bőrükből főzött zselatinnak gyógyító erőt tulajdonítanak. A kínai szamárállomány nagy részét már kiirtották, a következő nyolc évben pedig 500 millió ember élelmiszer- és vízellátása kerülhet veszélybe.

A szamarak becslések szerint 500 millió ember megélhetését biztosítják a világ legszegényebb közösségeiben. Afrikában különösen jelentős a szerepük, a szamár létfontosságú rengeteg mezőgazdaságból élő család számára, hiszen az egyik legolcsóbb áru- és személyszállítási eszköz. Nagyon fontos szerepet tölt be a nők és lányok tehermentesítésében, ugyanis sok közösségben elsősorban a nők feladata például az ivóvíz faluba szállítása. Nélkülözhetetlenek a szamarak a nehezen elérhető területeken a betakarítás során is, például a leszüretelt arabica kávébabok szállításában, tehát az élelmiszer-ellátás fontos szereplői. Rendszerint még zord körülmények között, komoly terheléssel is nagy utakat tesznek meg.

Egy új kínai divat miatt azonban hatalmas kereslet támadt a szamarak iránt, ami tönkreteszi az afrikai közösségeket – írja a hvg.hu.

szamár

Afrikában a szamár az egyik legolcsóbb áru- és személyszállítási eszköz – fotó: Shutterstock

Miután Kínában 2011-ben bemutatták a „Császárnő a palotában" című televíziós sorozatot, az abban szereplő ejiao – szamárbőrzselatin – néven ismert, a hagyományos kínai orvoslásban és a Csing-dinasztia idején luxuscikkekben használt alapanyag népszerűsége az egekbe szökött. Ennek következtében az utóbbi években szamarak millióit vágták le – Kínában a 11 milliós szamárállomány közel 90 százalékát –, a kínai állomány után elsősorban Afrikában, pedig évtizedekre van még szükség ahhoz, hogy Afrika szegényebb közösségei le tudják cserélni a szamarakat gépesített szállító járművekre. A szállító- és földművelő gépek hiánya pedig éhínséghez vezethet. Mindez annak ellenére történt, hogy időközben valamennyi afrikai ország betiltotta a szamár és a szamárbőr exportját.


Mi az az ejiao?

A szamárbőrből kivont kollagénből készített ejiaót általában az élelmiszer- és szépségápolási termékek összetevőjeként használják, de likőrökbe, desszertekbe is teszik, valamint használják étrend-kiegészítőként is. Sok kínai fogyasztó úgy tartja, hogy gyógyító hatású, javítja az immunrendszert, és megelőzi a betegségeket.

Az ejiao ára harmincszorosára nőtt az elmúlt évtizedben: mára 500 gramm ejiao 3000 jüanba, azaz 153 ezer forintba kerül.

Az iparágnak évente kb. 5,9 millió szamárbőrre van szüksége, ami a szamarak nemzetközi árucikké válásához vezetett.

Jelenleg összesen 51,67 millió szamár él a világon, azonban a jelenlegi kínai kereslet mellett nyolc és fél év alatt a világ valamennyi szamara eltűnik a Föld színéről.

A szamarak zoonózisos betegségeket terjeszthetnek

Az 55 tagú Afrikai Unió idén februárban tehát az egész kontinensen betiltotta a szamarak és a szamárbőr exportját, és számos dél-amerikai ország, például Brazília és Kolumbia is exporttilalmat vezetett be, azonban jelentős mértékű az illegális kereskedelem.

Aggodalomra ad okot az is, hogy a szamarak a vágás során vagy a szállítási útvonalak mentén zoonózisos betegségeket terjeszthetnek – melyek állatokról emberre is átterjedhetnek –, aminek azért van különösen nagy veszélye, mert húsát emberi fogyasztásra is használják.

A vágás után az állatokat megnyúzzák, a szamárbőrt pedig a szabad levegőn a földre helyezik. A bőröket kb. 45 napig a napon hagyják száradni, majd a Kínába szállítás előtt lesózzák, de ezt az eljárást egyes kórokozók túlélhetik. Kínában végül a szamárbőrt egy  több lépésből álló folyamat során kifőzik, hogy zselatint készítsenek belőle.

A szamártenyésztés nehézségei

A sertéssel és szarvasmarhával ellentétben a szamár nagyon lassan szaporítható. A nőstények csak 2,5 éves koruk után válnak ivaréretté, majd kb. 14 hónapig vemhesek, és általában csak egyetlen csikót hoznak világra. Tehát jó esetben tíz év alatt egy szamárnak nagyjából öt csikója születhet, és két idősebb csikójának még három; ez pedig nem képes biztosítani az ejiao készítéséhez évente szükséges 5,9 millió bőrt.