Bicsérd közel ezerfős falu Baranya megyében. Mecsekaljának az egyik szép, fejlődő települése, mely Pécs és Szentlőrinc között található. A térség meghatározó gazdasági szereplője a Bicsérdi Arany-Mező Zrt., melynek elnök-vezérigazgatója, Berki Gyula véleménye szerint gazdaságukban az állattenyésztés és a növénytermesztés egymástól elválaszthatatlan, szerves egységet alkot. Így kerek az egész Bicsérden, mondja.

Berki Gyula tehenészet

A térség meghatározó gazdasági szereplője a Bicsérdi Arany-Mező Zrt., melynek elnök-vezérigazgatója, Berki Gyula – fotó: Tejgazdasági Szemle

"Az a célunk, hogy sikerüljön megőrizni ezt az egyensúlyt, mert egyik sem létezhet a másik nélkül. Gazdasági tevékenységünknek alapját a 800 holstein-fríz fejőstehénnek és szaporulatának otthont adó tehenészeti telepünk alkotja, mely kiegészül egy 350 kocás sertésteleppel. 1400 hektárnyi bérelt területet művelünk, ebből 330 hektáron biogazdálkodást és 400 hektáron integrációs tevékenységet folytatunk.

Tehenészetünk a tenyészetek országos összehasonlító rangsorának első felében foglal helyet, termelési eredményeit illetően tartósan az elsők között szerepel.

Az állattenyésztéshez szorosan kapcsolódik a biogázüzem, melynek alapanyagát a telepeken képződő trágya alkotja. Gazdálkodásunk szerves részét képezi az ökológiai gazdálkodás, melyet 330 hektáron változatos vetésstruktúrával valósítunk meg. Megtalálható benne a tönkölybúza, a kukorica, a cukorrépa mellett az olajtök is. Ez utóbbi feldolgozott terméke a bio tökmagolaj, mely Bio Suisse minősítéssel büszkélkedhet.

Napjainkban, mikor az eredményes gazdálkodást számos előre nem látható nehezítő körülmény hátráltatja, nagy fokú türelemre, hideg fejjel, jól átgondolt cselekvésre, kitartásra van szükség. Az előjelek azt mutatják, hogy nehéz esztendő lesz az idei, nem lesz egyszerű, de megoldjuk a ránk váró kihívásokat."

Nagy Vencel, Trombitás Martin, Szili József

Nagy Vencel, Trombitás Martin, Szili József – fotó: Tejgazdasági Szemle

Riportunk második részében a tejelőtehenészet takarmányozásával foglalkozunk. Ennek indoka az, hogy a takarmányozás a tejtermelés költség összetevői közül a legnagyobb hányadot, mintegy 60%-ot tesz ki.

Bicsérden a tehenészeti telepen beszélgetünk a telep vezetőjével, Szili Józseffel, Nagy Vencellel, az Agrofeed Kft. szarvasmarha-ágazatának a vezetőjével és Trombitás Martinnal, az Agrofeed Kft. takarmányozási specialistájával. Az általuk elmondottakat foglalom össze az alábbiakban.

Az Agrofeed Kft. magyar tulajdonú vállalat, amely 20 éve foglalkozik a haszonállatok takarmányozásával. A tehenészet vezetője és a takarmányozási cégágazat vezetője közötti szakmai és személyes kapcsolat 30 éves múltra tekint vissza. A magas tejtermelés alapja a kiváló minőségű tömegtakarmány előállítása. A tehenészeti telep vezetője és a növénytermesztés ágazat vezetője között nagyon jó az együttműködés, ami garancia arra, hogy a tehenészeti telep részére a megfelelő időben és mennyiségben kerüljön betakarításra a szükséges tömegtakarmány.

tejelő tehén

Bőséges mennyiség áll rendelkezésre a TMR-ből – fotó: Tejgazdasági Szemle

A tömegtakarmányok alapját már hosszú évek óta a kukoricaszilázs képezi, amelyet az utóbbi időszakban különböző szenázsokkal egészítenek ki. Magyarországon Szili József az elsők között volt, aki a telepített füvekből, valamint a rozsból készített szenázsokat használta takarmányozásra. Van azonban olyan eset is, amikor az átmeneti takarmányhiány miatt más gabonafélékből (búza, tritikálé, zab, mohar) is készítenek szenázst.

A tehenek nem szeretik a gyakori változtatásokat a napi takarmányozás során, ezért a telepen arra törekednek, hogy annyi tömegtakarmány készüljön, hogy egész évben elegendő legyen. A termesztett tömegtakarmányok sokfélesége segítséget jelent a takarmányozási szakembereknek, hogy a tehenek részére változatos étrendet tudjanak összeállítani. A legjobb minőségű tömegtakarmányokat a legtöbb tejet termelő állatok kapják, a gyengébb minőségűből a laktációban hátrább levő tehenek és a növendékek részesülnek.

Itt a Mecsek lábánál is, a „Pécsi-síkságon", ahol a gazdálkodás folyik, megfigyelhető, hogy az utóbbi években csökken a csapadék mennyisége. A mostani helyzetet az jellemzi, hogy országos viszonylatban csapadékszegény az időjárás. A megváltozott viszonyok miatt egyre nagyobb szerepe lehet a cirokszilázs takarmányadagban való használatának. Az időjárás okozta tömegtakarmány-termelés kiesését úgy lehet kompenzálni, hogy egyre több takarmányipari melléktermék, így nedves répaszelet, CGF és DDGS kerül felhasználásra a takarmányozásban.

A szarvasmarhák részére a takarmányadag összeállítása az Agrofeed Kft. szarvasmarha-takarmányozási specialistája és a telepvezető közös megbeszélése alapján történik.

Első lépésként az Agrofeed Kft. a telepen található összes alapanyagnak meghatározza NIR vizsgálattal a beltartalmi paramétereit (a takarmányvizsgálatokat általában havonta és minden takarmányváltásnál elvégzik), és a kapott beltartalmi paramétereket alkalmazva állítják össze minden takarmányozási csoportnak a napi adagot. Az optimalizálást az AMTS vagy az NDS takarmányozási programmal végzik.

Ezek ma a legmegbízhatóbb takarmányadag-összeállító programok, amelyeket a világ számos országában használnak. A takarmányadag összeállításánál az alapanyagok árának ismeretében próbálják az optimális megoldást megkeresni, ami biztosítja a jövedelmező tejtermelést. Az adag-összeállító program segítségével határozzák meg, hogy a telepen található alapanyagokból mennyit kell adni, és ehhez mit kell vásárolni. Az Agrofeed Kft. a tehenészet részére egyedi koncentrátumot és premixeket szállít, amelyeknek összetétele mindig igazodik a telepen található alapanyagokhoz, biztosítva a legmagasabb tejtermelést.

takarmány

Megérkezett az Agrofeed szállítmánya – fotó: Tejgazdasági Szemle

A takarmányadag összeállítása után vizsgálják a TMR beltartalmát, illetve a telepen a TMR-t a Penn State Particle szeparátorral; ellenőrzik a frakció eloszlását, mindezt összehasonlítva a szakirodalmi ajánlással. Továbbá fontos feladatuk az összeállított adag emésztésének vizsgálata, amit trágyamosással ellenőriznek, ezzel megállapítható a receptúrákban használt szénhidrátok és fehérjeforrások hasznosulása és a bendőműködés hatékonysága.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet a partnerei részére nyújtott szolgáltatásokra, véleményük szerint ez az a plusz, ami megkülönbözteti őket a többi takarmányozást végző cégtől. A takarmányozás, a menedzsment és a reprodukció területén (TMR+) gyakorlati szakemberek közös munkája segíti a tejtermelő gazdaságokat, ahogy a Bicsérdi Arany-Mező Zrt.-t is.

Amennyiben változtatásra kerül sor az adag összetevői tekintetében, azt minden esetben egy költséghatékonysági és beltartalmi számítás előzi meg, majd ezen tényezők mérlegelése alapján születik meg a közös döntés. A termelési, a szaporodásbiológiai és az állategészségügyi paraméterek mérésére és kimutatására használják a Riska Extra programot, amit az Agrofeed Kft. biztosít a gazdaságnak.

borjú

Borjúketrecek fedett térben – fotó: Tejgazdasági Szemle

Bicsérden a tehenészet arról ismert, hogy itt a telepvezető nagy fokú érdeklődést mutat az új technológia iránt, folyamatosan, kiszámítható módon gyűjtik, nyomon követik az adatokat a számítógépen a takarmányozás minden mozzanatáról, amit aztán ki lehet értékelni.

Ez a tulajdonság arra inspirálja az Agrofeed Kft. szakembereit, hogy a szakmában keletkező legújabb technológiai fejlesztések itt kerüljenek tesztelésre, kipróbálásra, pozitív tapasztalatok esetén pedig bevezetésre kerüljenek az Agrofeed Kft. többi partnereinél is.

Az Agrofeed termékeivel kapcsolatban még több információt talál a cég honlapján.

Agrofeed