Így döntik el, melyikük lesz abban az évben a vezérmén. Ez egy szabályozott mederben zajló erőpróba, amely a havasi rét karámjában zajlik és bármilyen furcsa, az állatok saját védelme érdekében rendezik meg. Ugyanis ha a mének összecsapásaikat a többnyire meredek és rendkívül köves havasi terepen vívnák meg, az esetenként az életüket is veszélyeztetné.


„Így viszont a dolog néhány órán belül eldől és négylábú kincseink fedeztetési munkájuk után valóban pihenhetnek és erőt gyűjthetnek a friss hegyi levegőn. Végülis ők jelentik számunkra a garanciát a jövő Noriker-generációira" – mondja Christian Wild, a Tiroli Lótenyésztők Egyesületének elnöke és az Osztrák Noriker Tenyésztők alelnöke.

A kezdeti mérlegelés után minden egyes pompás állatot bemutat, az aznapi legnehezebb, 888 kilogrammos Eis Nerótól kezdve a 38 fedeztetési alkalommal büszkélkedő Garry Diamantig.

Az osztrák nehéz lófajtának, a Norikernek exportcikként már Indiáig, a hadseregig sikerült eljutnia. Wild évi 18.000 eurós gazdasági termelési értékről beszélt és minden öt tartott ló után egy biztosított munkahelyről. Ausztriában több mint 4.500 bejegyzett Noriker kanca és körülbelül 200 fedezőmén van.

A Noriker ló, más néven Norico-Pinzgauer és történelmi nevén Pinzgauer ló, közepesen nehéz osztrák igásló fajta. A Norikert Európa középső alpesi régiójában őshonosnak tekintik, és a feltételezések szerint Ausztria legmagasabb hegye, a Grossglockner környékén keletkezett. Igen közkedvelt fajta, Európa egyik legrégibb hidegvérűje.


Eredetileg harci ló volt, cipelte a páncélos lovagokat és a málhát, különböző fajták bevonásával javítottak a mozgásán, azután erdőgazdasági igavonó munkákra tették alkalmassá a célzott tenyésztéssel. Burgundi, nápolyi és spanyol fajták is szerepet játszottak a nemesítésében. Marmagassága 170 cm körüli, leggyakoribb színe a pej, fekete, sárga és tarka.

Egyébként a szövetségi alpesi legelő területén a mének 150 szarvasmarhával osztoznak. Az úgynevezett utómunkásokként a lovak fontos szolgálatot tesznek a kulturális táj gondozása érdekében az alpesi legelőkön.

A mének csatája (melyre éppen ma kerül sor Tirolban) minden évben ezreket vonz, igazi turisztikai eseménnyé nőtte ki magát.

Indexkép: YouTube

Forrás: Wochenblatt