Szlavónia-szerte tüntettek a hétvégén a horvát gazdák az afrikai sertéspestis megfékezésére hozott intézkedések ellen. A fertőző állatbetegség miatt ugyanis dél-nyugati szomszédaink már több mint 26 ezer sertést altattak el és 50 ezret küldtek vágóhídra, ezért sok gazda a csődtől retteg – írja a vg.hu

sertések

Az afrikai sertéspestis miatt sertések ezreit kell elaltatni vagy levágni – fotó: flickr.com

Vasárnap traktorokkal vonultak a horvát állattenyésztők Vinkovce főterére, hogy a mezőgazdasági minisztérium helyi kirendeltségén átadják petíciójukat.

A fertőzésben érintett megyékből érkező tüntetők azt követelték a kormánytól, hogy az egészséges disznók elaltatását állítsák le és a gazdáknak engedélyezzék az állatok otthoni levágását.

Erre azért lenne szükség, mert az aktuálisan érvényes kormányrendelet értelmében a fertőzött megyékben október 31-ig, az ország más részein pedig november végéig minden háztáji állattartó köteles levágni a jószágát. Viszont ezt nem tehetik meg otthon, csak a legközelebbi vágóhídon, azok azonban nagyon le vannak terhelve.

Az intézkedés alól a nagyobb farmok kivételt kaptak, de az állam a számukra is megtiltotta az élő állatok eladását, emiatt a tenyésztők arra kérik a kormányt, hogy engedélyezze nekik az állatkereskedelmet, ellenkező esetben a többségük tönkre fog menni.


A gazdák azt is el szeretnék érni, hogy Zágráb vállalja át a járvánnyal sújtott farmok dolgozóinak bérezését, addig, amíg újra nem indul a tenyésztés. Ezzel egy időben arra kérik a kormányt, hogy korlátozza az országba a külföldi hús behozatalát.

A mezőgazdasági minisztérium adatai szerint eddig 26 ezer sertés altattak el, és csaknem 50 ezret küldtek vágóhídra, de az utóbbiak száma a következő hónapban. megsokszorozódhat.

A minisztérium azonban nem enged, az illetékes tárca véleménye szerint a gazdák követelései ellentétesek a járványügyi előírásokkal és a szabadpiac működési elveivel, ezért nem tudnak nekik segíteni.

Arra viszont ígéretet tettek, hogy az elaltatott disznók után minden gazda kárpótlást kap és a pandémia után új tenyészállatokat is segítenek szerezni. Mindez azonban nem nyugtatta meg a gazdákat, akik újabb, akár a fővárost is érintő demonstrációkat helyeztek kilátásba.