A nettomorrow.hu beszámolója szerint a méhek létfontosságúak a világ élelmiszerellátása, valamint a biológiai sokféleség és az ökológiai egyensúly megőrzése szempontjából. Becslések szerint az általunk fogyasztott gyümölcsök és zöldségek csaknem egyharmada a méhek beporzásától függ. Ám a méhpopulációk a világ nagy részén csökkenőben vannak. Az éghajlatváltozás miatt a virágok a szokásosnál korábban, vagy később nyílnak, így a méheknek kevesebb táplálékforrás áll rendelkezésükre a megfelelő időben.

A méhek élőhelye a mezőgazdasági termelés intenzívebbé válása, a környezetszennyezés és más környezeti károk miatt csökken. Az Egyesült Államokban a mézelő méhpopulációk 1950 óta 60%-kal csökkentek, Európában pedig 12 vadon élő méhfaj kritikusan veszélyeztetett.

Egy izraeli vállalat most olyan innovatív technológiai megoldást mutatott be, amely segíthet a méhpopulációk helyreállításában. A Beewise megépítette a világ első autonóm méhkaptárát – egy napenergiával működő élőhelyet, amely akár 40 méhcsalád befogadására is alkalmas.

A kaptár belső terében kamerák, robotkarok és érzékelők rendszere található, amelyek ugyanazokat a munkafázisokat végzik el, amiket egy méhész is megcsinálna.


A mesterséges intelligencia segítségével az automatizált méhkaptár képes optimalizálni az ideális hőmérsékletet és páratartalmat, tápanyaggal ellátni a családokat, figyelni a kártevőket, megakadályozni a rajzás kialakulását és még sok minden mást.

Képes továbbá felismerni, hogy a keretek mikor telnek meg, majd amint a mézzel teli tartály eléri a teljes kapacitást, figyelmezteti a tulajdonost, hogy jöjjön és ürítse ki. A vállalat szerint így 200%-kal több méz nyerhető, javul a méhcsaládok túlélési aránya, és 90%-kal csökken a kézi munkaigény.

Egy ilyen "Beehome" havi 400 dollárért bérelhető, amely magában foglalja az ingyenes beállítást és karbantartást. A felhasználó a Beehome-ot a mobiljára vagy más eszközére telepített alkalmazáson keresztül felügyelheti és irányíthatja.

2020 novemberében a Beewise elnyerte a TIME Magazine Best 2020 innovációs díját az AI kategóriában. A Fast Company amerikai üzleti magazin a Beewise-t a világ első autonóm méhkaptárának megalkotásáért a 2021-es év leginnovatívabb vállalatainak listáján az első helyre sorolta Európa, Közel-Kelet és Afrika kategóriában.