Az átlagosnál is magasabb hőmérséklet megtette a hatását: a méhek elkezdtek fiasítani, ami meleg időben természetes, csak nem januárban - írja a novenyvedoszer.hu

A később beköszöntő hideg gondokat okozhat

Ha később mégis beköszönt a hideg - amire jó esély van - káros lesz a méhcsaládok számára, hiszen ha a fiasítást nem hagyják abba és elszakadnak az élelemforrástól, akkor az a pusztulásukat okozhatja. Az utóbbi években is volt már példa arra, hogy ilyen enyhe a tél, de a méheknek nemcsak a szokatlan időjárással, hanem ellenségükkel a nagy ázsiai méhatkával is meg kell küzdeniük.

A "Mi kell a méhészethez?" kérdésre a szakemberek rendre ugyanazt válaszolják: méh és ész. Na és kiszámítható, megfelelő hőmérséklet is. Az időjárás azonban már tavaly ősszel bebizonyította, hogy milyen szeszélyes természettel rendelkezik, amire a mostani igencsak szokatlan meleg január még rátett egy lapáttal.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke, Bross Péter azt nyilatkozta nemrég a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában, hogy a méhek mindaddig aktívak maradnak, amíg süt a nap és magas a hőmérséklet.

Októberben már nyugalomban kellene lenniük a méhcsaládoknak, ehelyett tehát aktívak voltak és keresték virágpor és nektár forrást, ami nem jó jel. Az akkor begyűjtött nektárt nehezen alakítják át téli élelemmé, azaz mézzé, ráadásul a virágpor besilózásához is idő kell. Az első komolyabb fagynak ilyenkor azért van jelentősége, mert a virágzó lágyszárúakat tönkre teszi abban az értelemben, hogy így nem jutnak a méhek táplálékhoz a továbbiakban

- hangoztatta az OMME elnöke.

méhészet

A méhek mindaddig aktívak maradnak, amíg süt a nap és magas a hőmérséklet – fotó: pixabay.com

Fiasítás idején nem lehet atkát irtani

A székesfehérvári méhész, Nyerges József szerint a gondokat csak tovább súlyosbítja az atkák jelenléte, mert az atkák elbújnak és csak akkor lehet őket elérni valamilyen atkairtó szerrel, ha éppen nincs fiasítás. Ahogy elmondta, az utóbbi években az egyre melegebb és hómentesebb teleket gyakran követi márciusban fagy, ami megtizedelheti a méhcsaládokat. Emellett az akác is rendre elfagy, ezért az idei év a nagy lehűlések beköszöntével nagy kihívásokkal kezdődhet.

A méhcsaládok helyzete függ a fagy mértékétől és a meleg okozta fiasítástól. Ha rosszul telelnek át a méhek, akkor a pusztulás mértéke akár húsz-harminc százalékos is lehet. Ha ősszel a gondos méhész felkészül a méhcsaládok teleltetésére, akkor nem lesz gond: a megfelelő élelem- és lépmennyiség mellett csak nagyon extrém esetben kell kemény cukorlepényt adni a méheknek.  Onnantól kezdve pedig az időjárás kegyeire van bízva a sorsuk.