A nagy létszámú tehenészetek számára a DeLaval világszerte nyújt megoldásokat mind a hagyományos, mind pedig robotizált fejéstechnológiában. Európán belül egyre több nagy létszámú tehenészet dönt úgy, hogy a DeLaval technológiája az, ami valóban alkalmas az igényeik kiszolgálására.

Ezen tehenészetek kihívásait felismerve alkotta meg a DeLaval a Batch Milking, vagyis a csoportos automatizált robotfejés koncepcióját. Ez a megoldás alternatívát jelenthet azon tehenészetek számára, ahol a robotok istállóban való elhelyezése kihívást jelent. A nagyobb tejtermelő gazdaságok számára a robottechnológia területén ez új megközelítést jelent, egy új módszert képvisel a robotfejés technológiában, segítve ezzel a munkaerőigény csökkentését és a hatékonyság növelését.

DeLaval VMS™ Batch Milking rendszerben

A DeLaval VMS Batch Milking rendszerben a fejőrobotok nem az istállókban, hanem egy központi épületben vannak elhelyezve – fotó: DeLaval Kft.

Világszerte nagy népszerűségre tett szert, több országban működik már ilyen rendszer, amelyben összesen 10 000 tehenet fejnek. Ilyen koncepció alapján megépített robotfejéses rendszer már üzemel például Olaszországban, Dániában és az Egyesült Államokban is.

A Rancho Pepper tehenészet az Egyesült Államokban az első gazdaság volt, amely bevezette a VMS Batch Milking rendszert 2022-ben, 22 db DeLaval VMS V300 egységet telepített, hogy hatékonyan végezze a telepen található 2000 tehén fejését. A Rancho Pepper Dairy vezetője, teljes megelégedettséggel beszél a rendszerről. Elmondása szerint az egyedi tehénadatok gyűjtésének képessége és a munkaerőigény csökkentése miatt újra ezt a rendszert választaná.

Az elmúlt évtizedben, elsősorban a munkaerő problémák miatt, a nagy létszámú tehenészetek is elkezdtek az automatizálás irányába mozdulni. Sok esetben új istállókat építettek, amelyek már kifejezetten a robot technológiához lettek tervezve, vagy pedig a korábban épített istállót próbálták átalakítani. Az utóbbi eset azonban nem minden alkalommal eredményezte a legideálisabb megoldást. A VMS Batch Milking rendszer egy egyszerűbb kialakítású épületben vagy akár a korábbi fejőházba is beépíthető kisebb átalakításokkal.

VMS™ V300 egy nagy kapacitású fejőrobot

A VMS V300 egy nagy kapacitású fejőrobot, amely akár napi 180 fejés végrehajtására is könnyedén képes – fotó: DeLaval Kft.

A DeLaval VMS Batch Milking rendszer egy olyan koncepció, amelyben a fejőrobotok nem az istállókban, hanem egy központi épületben vannak elhelyezve. A robotokat általában parallel módon rendezzük el, a rendelkezésre álló területtől függően. A VMS V300 egységeket úgy helyezzük el, hogy az állatok több robot közül is választhatnak egyszerre. A fejés párhuzamosan történik minden fejőrobotban, így folyamatos lesz a tehénforgalom.

A DeLaval InControl applikációban egy gomb megnyomásával az összes robot készen áll a fejésre és a fejés végén ugyanígy indíthatjuk el a mosást, ezzel is egyszerűsítve a rendszer kezelését. A fejéshez elegendő csak az előváróba hajtani az állatokat, a fejés megindul amint az első állat belép valamely fejőrobotba.

A csoportokat nem szükséges elkülöníteni egymástól az előváróban, mivel a fejést követően a visszatérő folyosón elhelyezett válogató kapuk csak a megfelelő csoportba engedik vissza a teheneket. Ennek előfeltétele a megfelelő tehénforgalmi rendszer tervezése a telep kialakítását figyelembe véve. Így akár a csoportosítás is könnyen megoldható különösebb emberi munkaerő befektetése nélkül, hisz csak parancsba adjuk a rendszernek, hogy mely állatokat irányítsa más csoportba a következő fejést követően.

 DeLaval VMS™ automatikus fejési rendszer

A DeLaval VMS automatikus fejési rendszer tervezésekor a több és jobb minőségű tej termelését, a tehenek egészségét és a termelők rugalmas időbeosztását tartottuk szem előtt – fotó: DeLaval Kft.

A rendszer egyik előnye, hogy megtartható a tejelő napok szerinti csoportosítás, amely már egy jól bevált és ismert menedzsmenti gyakorlat. Ennek köszönhetően a TMR takarmányozás is folytatható az átállást követően, amely az egyik legköltséghatékonyabb takarmányozás. Így a robotban csak minimális csalogató takarmányt kell adni az állatoknak. Ez jelentősen kisebb abrakfelhasználást jelent például egy szabadforgalmú robotos rendszerhez képest, ahol napi több kilogramm abrak szükséges az állatok motiválásához. Mindazonáltal a Batch Milking rendszerben, ha szükségesnek ítéljük, továbbra is adhatunk plusz takarmányt vagy kiegészítő takarmányadalékokat egyedileg is az állatoknak.

A tehenek a napi 2-3 fejésen kívül teljesen szabadon mozognak az istállóban a saját ritmusuk szerint. A fejés folyamata pedig sokkal nyugodtabban történik egy hagyományos fejőházi rendszerhez képest, kisebb a zsúfoltság az előváróban. Az állatok önkéntesen lépnek be a robotokba, amelyhez elegendő akár napi 1-2 kg abrak motivációként. A rendszer méretétől függően a fejéshez 1-2 fő szükséges műszakonként, akik az állatokat felterelik a fejésre és ellátják a fejőrobotok körüli feladatokat. A telepi dolgozóknak csupán néhány egyszerűbb feladatot kell elvégezniük.

A VMS V300 egy nagy kapacitású fejőrobot, amely akár napi 180 fejés végrehajtására is könnyedén képes. A fejéstechnológia kialakítása és a magas minőségű anyagfelhasználás miatt szervizigénye minimális.

A DeLaval InService megelőző karbantartási szerződés magában foglalja ezen szervizeléseket, így biztosítva a rendszer folyamatos, stabil működését. Mivel a rendszer több külön álló egységből épül fel, a szervizelés könnyebb és nem akadályozza a fejést. Egy-egy egység szervizelése fejés közben is megoldható és csak minimálisan lesz hosszabb a fejés.

A Batch Milking lehetőséget ad arra, hogy a hagyományos telepi menedzsmentet ötvözzük a robotfejés technológia előnyeivel. Mivel a két rendszer a napi szintű működésben kis mértékű eltérést jelent, a teheneknek csak a fejőgép használatát kell megtanulniuk. Az átállás folyamata könnyű, csupán néhány fejést követően már rutinosan folyik az állomány fejése.

DeLaval VMS™ Batch Milking rendszer

A DeLaval VMS Batch Milking rendszer nagy népszerűségnek örvend, világszerte összesen 10 000 tehenet fejnek ilyen rendszerben – fotó: DeLaval Kft.

Ezt segíti a V300 öntanuló kamera rendszere, mely magától felismeri a tőgyet így nincs szükség kézi betanításra, az első fejésektől kezdve már automatikusan történik a folyamat. Ezek mellett a fejőrobotok minden más funkciója (tőgyegészség index, okospulzáció stb.) vagy opcionális eleme is elérhető. A rendszer felszerelhető további menedzsmentet segítő eszközökkel, mint a testkondíció-mérő kamera, progeszteron szintet ellenőrző HN100 és a szomatikus sejtszámot mérő OCC.

A VMS Batch Milking rendszer segítségével megteheti a következő lépést tejelő tehenészetének fejlesztésében. Ez a koncepció a DeLaval egyedi technológiai megoldásainak és a V300 képességeinek köszönhetően lett működőképes és alkalmas a nagyméretű tehenészetek kiszolgálására. Könnyebb installálási és kisebb építészeti beruházással is elérhető megoldás, amely magas szintű automatizáltságot és jobb vezetői döntéseket tesz lehetővé.

Bővebb információ: https://www.delaval.com/hu

DeLaval