Minden kertben vagy előkertben vannak olyan területek, amelyek öntözése csak nagyon körülményesen megoldható. Ezekre a területekre ültethetjük az alábbi szárazságtűrő növényeket – írja a 168.hu.

Mindent túlélő szárazságtűrő növények

A felmelegedő és egyre szárazabb éghajlatunk miatt különösen fontos, hogy a kertjeinkben olyan növények kapjanak helyet, melyek jól tudnak alkalmazkodni a szélsőséges időjáráshoz, és tolerálják a szárazabb időszakokat is. Az alábbi növények rendkívül szívósak, és ráadásul évelők, tehát minden évben gyönyörködhetsz bennük a kertedben.

Ligeti zsálya

Liláskék virágú, bokros növekedésű évelő. Nagyobb sziklakertekbe vagy napos virágágyásba ültessük. Május végétől virágzik, és ha rendszeresen visszavágjuk elvirágzott hajtásait, akkor évente többször is virágokkal örvendeztet meg minket. Jó mézelő növény, a kertünkbe vonzza a hasznos rovarokat.

Cickafark

Az alacsonyabb közönséges cickafark és a magasabb, háttérnövénynek alkalmas jószagú cickafark is kedveli a napos, száraz helyeket. Kiválóan alkalmasak vadvirágos hangulat kialakítására. Júniustól szeptemberig is virágozhatnak, és vágott virágként is felhasználhatók.

cickafark

Gyógynövényként már évezredek óta használja az emberiség – fotó: Pixabay

Pipitér

Elhajló szárú, félgömb alakú bokrot nevelő évelő, mely szintén kiválóan érzi magát napos, száraz helyeken. Elterülő hajtásainak köszönhetően jól mutat kőfalak, támfalak teteje mellé ültetve. Bőségesen hozza virágait, és nagyszerű méhlegelő. Virágzás után vágjuk vissza elvirágzott hajtásait.

Kokárdavirág

Hosszan és gazdagon virágzó, szárazságtűrő évelő, amely júniustól egészen szeptemberig virágzik. Azért nevezik kokárdavirágnak, mert kívülről, a virág közepe felé haladva, sávokban változik a színe, emlékeztetve a kokárdára. Régen minden kiskertben megtalálható volt, ma már csak kevés kertben láthatjuk.

kokárdavirág

A kokárdavirág az őszirózsafélék családjába tartozó lágyszárú növény – fotó: Pixabay

Délvirág, napcsillag

Nagyon jól tűri a szárazságot. Az előző fajokkal ellentétben alacsony (10-15 cm), szétterülő évelő, sziklakertben nagyon jól mutat, utak mellé is ültethető.

Bíbor kasvirág

Magasra növő háttérnövénynek tökéletes választás a fehér, narancs, rózsaszín, bordó árnyalatokban virító évelő. Immunerősítő gyógynövényként és kerti díszként is értékes növény.

Ligetszépe

Amerikából származó évelő, melynek virágai júniusban-júliusban nyílnak. A hajtások végén piros bimbóból bontja ki kb. 40-50 cm magas aranysárga virágait.

Örökzöld tatárvirág

Sziklakertek, útszegélyek fehér virágú évelője, mely áprilisban-májusban nyílik; utána vágjuk vissza a bokor egyharmadát.

Hamvas cipruska

A Földközi-tenger partvidékéről származó örökzöld félcserje alacsony sövényként is ültethető szárazabb, napsütötte helyekre. Ezüstös bokra egész évben díszíti a kertet, sárga gombvirágai júliustól nyílnak.

hamvas cipruska

Ezüstös bokra egész évben díszíti a kertet – fotó: Pixabay

Levendula

Népszerű virágunk, melyet nagyon sokféleképpen felhasználhatunk a konyhában vagy gyógynövényként. Tág tűrőképességű, nem szereti a túl sok vizet, ellenben a napot és a szárazságot nagyon kedveli, és sokféle helyen megél.

levendula

A levendula gyógynövényként, fűszerként és díszítésre is kiváló – fotó: Pixabay