Nem mindegy, honnan szerzed be a reggeli sonkát, párizsit vagy szalámit, és az sem, hogyan bánsz vele otthon. A húspultos, frissen szeletelt finomságok ugyanis egészen más eltarthatósági szabályokkal bírnak, mint a hipermarketekben előre csomagolt társaik. Persze a legjobb, ha saját készítésű finomságokat fogyasztasz, de ha néha vásárolsz is finomságokat, mutatjuk, melyek róluk a legfrissebb tudnivalók!

Húspult vs. csomagolt: ég és föld a különbség!

Az előre csomagolt felvágottak a modern élelmiszeripar csodái: vákuum vagy védőgázas csomagolás, akár 2–3 hét, sőt, néha 30 napos szavatosság, ha pedig telepumpálják tartósítószerrel, még tovább is bírják. A csomagoláson mindig ott a dátum, amit érdemes komolyan venni – de otthon sem árt a hűtő leghidegebb zugában tartani őket!


sonka felvágott

Nagyon ügyelj arra, hogy meddig fogyasztható a felvágott. – Fotó: Shutterstock

De mi a helyzet a húspultos felvágottal? Nos, ott minden a frissességről szól, de cserébe gyorsabban is romlik. Egy egészben tárolt rúd vagy tömb tovább bírja, de amint felszeletelik, a levegővel való találkozás miatt a baktériumok villámgyorsan beindulnak - tudjuk meg a femcafe.hu írásából.

Ezért a frissen szeletelt felvágottak általában csak 2–4 napig maradnak biztonságosan fogyaszthatók – természetesen hűtőben tárolva!

Előre szeletelt, fóliázott – hibrid megoldás

Egyes boltokban már előre szeletelve, fóliázva kínálják a felvágottakat. Ez kényelmes, de legyél nagyon óvatos, hiszen ezek a termékek általában 3–5 napig fogyaszthatók, utána már rizikót jelentenek! Ha frissességre vágysz, mindig kérj frissen szeleteltet!

Nem mindegy, mit veszel: párizsi, sonka vagy szalámi?

Az eltarthatóság nem csak a csomagoláson, hanem a felvágott típusán is múlik! A magas víztartalmú párizsi vagy főtt sonka 2–3 napig bírja szeletelve, a sózott, füstölt sonka egy picit tovább, de a sztár a száraz szalámi: ez akár 7–10 napig is eláll, ha megfelelően tárolod. A titok: minél szárazabb és sósabb, annál tovább marad jó!

Hova tedd a hűtőben? Ez a legfontosabb kérdés!

A legjobb hely a felvágottnak a hűtő alsó vagy középső polca, ahol stabilan 0–5°C van. Az hűtő ajtaja sajnos az egyik legnagyobb ellenséged, mert ott a hőmérséklet minden ajtónyitásnál ingadozik, gyorsítva a romlást. Mindig levegőtől elzártan tárold a felvágottakat: zárható doboz, frissentartó fólia vagy üveg tároló a legjobb és legbiztonságosabb megoldás. A boltban, a vásárláskor használt papír vagy sima zacskó nem alkalmas a sonka vagy a felvágottak tárolására, hiszen a pára és a levegő a baktériumok elszaporodását segíti elő!

Csak okosan a felvágottakkal!

Legyen szó párizsiról, sonkáról vagy szalámiról, a frissen szeletelt húspultos finomságoknál mindig számolj a gyorsabb romlással. Tárold őket a hűtő leghidegebb részén, jól záródó dobozban, és ne halogasd a fogyasztást! Így minden szelet garantáltan finom és biztonságos marad – a következő nagybevásárlásig.