A füstölés az egyik legősibb tartósítási eljárás. Most pedig, amikor itt a disznóvágás szezonja, igazán praktikus, ha az otthon elkészített finomságokat házilag tudod füstölni is. A házilag füstölt hús íze igazán különleges, ráadásul a füstölés során meggátoljuk a baktériumok szaporodását, ezzel gátolva a bomlási folyamat megindulását.

Füstölési kisokos

A hideg füstölés az egyik legrégebbi tartósítási módszer. 10-25 Celsius-fok közötti hőmérsékleten történik, azonban ehhez a füstölni kívánt alapanyag szárított formában kerülhet be a füstölőbe és maga a füstölő anyag sem lehet nedves. Az így készült hús rendkívül tömör lesz, és nagyon keményre szárad. A hideg füstölést több napon keresztül kell végezni, cserében az étel is sokáig eltárolható marad.

Az egyes füstölési szakaszok között a bent lévő termékeket mindenképpen levegőztetni kell. Ennek az eljárásnak a hatása abban áll, hogy a húsáru kiszárad, ennek következtében megnövekszik a sótartalma és a húsban felhalmozódnak a füstölőanyagok alkotórészei. Ezzel a módszerrel szoktak készülni a disznótoros finomságai is.

kolbászok füstölőben

A házi kolbász házilag füstölve a legjobb. Fotó: 123rf.com

Ezzel szemben a meleg füstölés 30-50 Celsius-fokon történik, az időtartama pedig jóval rövidebb, mint a hideg füstölés esetében, hiszen pár órától egy napig tarthat. Azonban, éppen ezért, az ezzel az eljárással tartósított ételt pár héten belül el kell fogyasztani, hiszen kevésbé lesz tartós, mint a hideg füstölés során.

A forró füstölés esetén 50-90 Celsius-fokra kell hevíteni a füstölőt. Azonban csak pár órán át tart a folyamat. Ezt az eljárást a vastag, kemény húsok esetében előfőzésnek kell megelőznie, hiszen a füstölési idő rövidsége miatt a hús belseje nyers maradhat. A nedves füstölés esetében a páratartalom magas, akár 90%-os is lehet. Ezt azzal lehet fokozni, ha egy vízzel teli edényt helyezünk a füstölőbe. Ezzel az eljárással az érési folyamat szárítás nélkül valósul meg, nagyon rövid idő alatt.

Így készíts házi füstölőt

Füstölőnek tulajdonképpen szinte bármi alkalmas. Ha nincs elég helyed egy igazi, épített füstölő számára, akár egy átalakított hordó is kiváló választás lehet, amennyiben megfelelően szellőztethető a füstölések között és alatt. A legfontosabb, hogy a tűztérnek elkülöníthetőnek kell lennie a füstölni kívánt élelmiszerektől, vagyis nem érheti őket közvetlen láng és hő.

Az első lépés, hogy meg kell határoznod a füstölő méretét. Ez attól függ, mekkora mennyiségű élelmiszert szeretnél egyszerre elhelyezni benne. Ha csak a család ellátását tűzted ki célul, teljesen felesleges egy órási füstölőben gondolkodnod.

A házi füstölő lényege, hogy ne meleg, hanem hideg füst érje a disznóvágás után készített finomságokat, ezért a tűztérnek és a füstölőnek 1,5–2 méterre kell lennie egymástól. Így a füst ki tud hűlni.

A tűztér kialakításához áss le a földbe egy 50×50 cm széles, és ugyanilyen mély gödröt. Ennek az aljára helyezz egy fémlapot, hogy az égés valóban tökéletes legyen. A legjobb megoldás, ha a tűzteret kibéleled téglával.  A kéménynek akkora mélyedést kell ásnod, amennyi földet egy ásóval egy dobásra ki tudsz emelni. Ebbe kell beletenned egy fémcsövet, majd borítsd be földdel, hogy a füst ne jöjjön ki.

A füstölő kamrának nem szükséges alapot építeni, csak az oldalakat kell alaposan összeilleszteni. Ennek aljára tegyél egy fémrácsot, rá pedig egy marék nedves szalmát, hogy a korom arra rakódjon le, és ne a finomságokra. A füstölő felső részébe rögzítsd a rudakat, amelyekre felakaszthatod a füstölni valókat, a tetejét pedig borítsd be egy sűrű szövésű dróthálóval.

A kolbászokat a tűztér tetejétől 60 cm - 1 m magasságban lógasd le. Praktikus, ha a szellőzés vagy a kémény szabályozható. Amíg még nem vagy túl gyakorlott füstölő, nem árt, ha egy hőmérőt is beszerzel, hogy ellenőrizni tudd a a belső hőmérsékletet. Mindig tarsd be a füstölés alsó és felső hőmérsékleti határát, mert a túl alacsony és a túl magas hőmérséklet is nagyban rontja az elkészült élelmiszer minőségét.

A szellőztetésre azért van szükség mert a füstöltést több körben kell elvégezni, és arról is gondoskodni kell, hogy a füst ne melegítse fel túlzottan fel a helyiséget.

Egy szép füstölő kertünk ékessége is lehet. Fotó: 123rf.com

Így füstöld a finomságokat

Az elkészült kolbászokat és sonkákat nem szabad rögtön a füstölőbe tenni. Először hűvös helyen kell lógatni őket, egy-két napig. Ügyelj rá, hogy a háziállatoktól és rágcsálóktól is biztonságban legyenek a finomságok.

Miután néhány napig szikkasztottad a kolbászokat, kezdődhet is a füstölés. Lógasd fel a kolbászokat, sonkákat a füstre, majd óvatosan, száraz fával készíts egy kis tüzet. Ezt akár a füstölőn kívül is megteheted, és amikor megfelelő a tűz, akkor tedd be a tűztérbe. Pár percnyi égés után öntsd rá a szárazfa forgácsot. Nagyon fontos, hogy ez soha ne kapjon lángra. Ne égjen, hanem izzon. Ha mégis lángra kapna, azonnal oltsd el a tüzet.

A füstölő hőmérsékletét tartsd a füstölési eljárásnak megfelelő hőfokok között. Ha kolbászt füstölsz, érdemes azt két lépésben tenned. Először csak egy enyhe füstölést adj a kolbásznak, majd szellőztesd át a füstölőt, és jöhet a hosszabb füstölés. A legjobb, ha mindehhez tölgy- vagy bükkfát használsz.  Általában keverve a legjobb, vagy csak tisztán, bükkfával. Ügyelj rá, hogy a fa se festéket, se ragasztót, vagy egyéb vegyi anyagot ne tartalmazzon. A kolbászt addig füstöld, míg el nem éri jellegzetesen vöröses-barna színét.

A füstölés után azonnal fogyasztható a kolbász, viszont ekkor még nagyon füstös lesz az íze. Ahogy telik az idő, úgy lesz egyre kevésbé erős a füst íze és egyre finomabb a kolbász. Sok sikert és jó étvágyat kívánunk hozzá!