A HEINEKEN Hungária a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) fenntarthatósági díját nyerte el a „Net Zero Production” karboncsökkentési programjával. Az Üzleti megoldások / Klímavédelem és adaptáció kategóriában elismert projekt részeként a soproni sörgyár évente több mint 1400 tonnával csökkenti szén-dioxid-kibocsátását – jelentős lépést téve a vállalatcsoport globális célja, a 2030-as nettó zéró karbonkibocsátás felé.



A Siemensszel közösen kifejlesztett technológia révén a gyártási folyamat során keletkező hulladékhőt visszaforgatják a csomagolóüzem fűtésére, kiváltva a földgáztüzelésű gőzt. Az új hőszivattyús rendszer évente 12,8 GWh hőenergiát hasznosít újra. Ennek eredményeként a sörgyár 37%-os CO₂-csökkentést ér el már 2025-ben, amit 2026-ra 54%-ra tervez növelni (2022-es bázisévhez viszonyítva).


sorgyartas

Fotó: Shutterstock


A HEINEKEN soproni sörgyára ezzel az egyik elsőként valósít meg ilyen léptékű karboncsökkentő beruházást a cégcsoporton belül. A program a környezeti fenntarthatóságot hosszú távon is biztosító stratégia szerves része, amely nemcsak energetikai hatékonyságot, hanem példamutató üzleti megközelítést is képvisel.

Forrás: Heineken

Indexkép: illusztráció/Shutterstock