A mák a magyar gasztronómia egyik legmeghatározóbb alapanyaga. Karácsonykor szinte minden háztartásban illatozik a mákos bejgli, sok családban készül mákos kalács, rétes, sőt a mákos guba is elmaradhatatlan ünnepi desszert. A mákhoz nemcsak ízvilág, hanem hagyomány, családi emlék és népi hiedelem is társul. Mégis időről időre újra felmerül a kérdés: biztonságos-e a mákfogyasztás? És valóban előfordulhat, hogy egy kiadós adag mákos sütemény után valaki pozitív eredményt kap egy drogteszten?
A válasz: nem, nem fordulhat elő. A tévhitek hátterében a mák növényének kettős természete áll – de az étkezési célra használt mákszemek teljesen biztonságosak.
A mák, vagyis Papaver somniferum növény az egyik legismertebb „sokarcú” növény a világon. Míg a népi konyha egyik kedvenc alapanyaga, egyúttal az egyik legismertebb kábítószer, az ópium alapanyagául is szolgálhat. Azonban fontos világosan elkülöníteni a növény különböző részeinek felhasználási lehetőségeit.
Az ópiumot – és így közvetve a morfint, heroint is – kizárólag az éretlen máktokból lehet előállítani, amikor azt megvágják, és kinyerik belőle a tejnedvet. Ez a feldolgozási módszer semmilyen kapcsolatban nem áll azzal a mákkal, amit a konyhában használunk. A teljesen beérett, száraz mákszemek nem tartalmaznak kimutatható mennyiségű alkaloidot, tehát semmiféle kábító hatással nem rendelkeznek.
Ezért a boltokban kapható, étkezési célra termesztett és feldolgozott mák – legyen az őrölt vagy egész mag – semmilyen egészségügyi kockázatot nem jelent, és nem befolyásolja a szervezetben zajló élettani folyamatokat.

Az étkezési célra használt mákszemek teljesen biztonságosak – Fotó: pexels.com
A drogteszt-tévhit: honnan ered és miért nem igaz?
A médiában időnként felbukkanó történetek szerint előfordult már, hogy valaki mákos sütemény elfogyasztása után pozitív drogtesztet produkált. Ezek a történetek – még ha egykor volt is bennük némi igazság – mára elavultak.
A modern drogtesztek rendkívül precízek, és olyan szigorú határértékeket alkalmaznak, hogy az étkezési mákban esetlegesen előforduló, minimális alkaloidmaradványokat nem képesek kimutatni. Ráadásul a hazai forgalomban lévő mák tisztítási eljáráson megy keresztül, így az esetleges felületi szennyeződéseket (pl. máktokból származó porszemeket) is eltávolítják.
Tehát hiába eszünk meg akár több szelet mákos bejglit is, nem lesz pozitív a drogtesztünk. Sem vér-, sem vizeletvizsgálaton nem mérhető az elfogyasztott mák nyoma, így jogi, egészségügyi vagy munkahelyi következményektől sem kell tartani.
Miért szabályozott mégis a máktermesztés Magyarországon?
Noha a mákszem maga nem tartalmaz kábítószer-hatású vegyületet, a teljes növény termesztése Magyarországon – és a világ számos országában – engedélyköteles. Ennek oka az, hogy ha valaki vissza akar élni a növény lehetőségeivel, akkor az éretlen tokokból nyerhet ki illegális anyagot.
Hazánkban az OGYÉI engedélye szükséges, ha valaki 500 négyzetméternél nagyobb területen termeszt mákot. Ennél kisebb esetben nem kötelező, de ajánlott bejelenteni a termesztést a helyi hatóságoknál, különösen akkor, ha a növény nemcsak díszkerti célból kerül kiültetésre. Ez a bejelentés nemcsak jogszabályi megfelelés, hanem a termelő saját védelmét is szolgálja, megelőzve a félreértéseket és hatósági intézkedéseket.
A mák táplálkozási előnyei és hátrányai
A mákszem rendkívül értékes tápanyagforrás. Tartalmaz omega–3 zsírsavakat, kalciumot, mangánt, valamint számos más nyomelemet és vitamint. Nem véletlen, hogy a népi gyógyászat is gyakran emlegette a mákot „az idegek csendesítőjeként”, mivel magas magnéziumtartalma valóban hozzájárulhat az idegrendszer működéséhez.
Azonban mivel magas olajtartalmú, energiadús alapanyag, a diétás étrendben csak mértékkel javasolt a fogyasztása. Ez nem jelenti azt, hogy kerülni kell – épp ellenkezőleg, a változatos étrend részeként remekül beilleszthető. Karácsonykor tehát nyugodtan fogyaszthatunk mákos bejglit.
Forrás: beol.hu
Indexkép: pixabay.com