“Egyszer egy olasz mesterbíra megjegyezte, hogy a mester fokozatú minősítés elérésekor jött rá, hogy minél többet olvas és tanul a sajtokról, minél több sajtot kóstol, annál inkább érzi úgy, hogy keveset tud a sajtok világáról” – mesélte a magyar sajtbíra-tanoncoknak tartott előadásán Maria Cristina Crucutti olasz sajtszakértő, amikor az ONAF (Organizzazione Nazionale degli Assaggiatori di Formaggio - Olasz Sajtbíra Egyesület) képzési rendszeréről faggatták.
"16 fő végezte el sikeresen a 4. Sajtbíra képzést. Egy képzés végét ünnepeljük, de egyben 16 leendő sajtszakértő útjának kezdetét is. Bizakodva várjuk, hogy útjuk során felfedezzék a magyar kisüzemi és kézműves sajtok sokszínű világát és bírálati jegyzeteikkel, nemzetközi szintű, fogyasztói szempontú bírálatukkal és építő kritikáikkal hozzájáruljanak a magyar sajtkultúra további gyarapodásához" – olvasható a közleményben.
16 fő végezte el sikeresen a 4. Sajtbíra képzést – fotó: Magyar Sajtkészítők Egyesülete
Miért szervez sajtbíra képzést a Magyar Sajtkészítők Egyesülete?
Az egyesületünk fő célja a magyar sajtkultúra fejlesztése. Hisznek abban, hogy a sajtkészítők oktatása mellett a sajtbírák képzése, valamint a fogyasztói szemléletformálás is hozzájárul a hazai sajtkultúra fejlesztéséhez. Az elmúlt években egyre több regionális sajtversenyt szerveztek hazánkban, melyek szakmai lebonyolítására az egyesület sajtbíráit kérik fel. A megfelelő színvonalú lebonyolításhoz elengedhetetlen új sajtbírák képzése, valamint a meglévők folyamatos tréningezése.
Mi egy sajtbíra feladata? Mi a sajtbírálat célja?
A sajtbíra feladata, hogy objektív visszacsatolást nyújtson a sajtkészítő számára a bírálatra nevezett termékről. Célunk, hogy elősegítsük a minőségi kisüzemi és kézműves sajtok és tejtermékek előállítását és eljuttassuk a kiemelkedő termékeket a fogyasztókhoz.
Indexkép: Magyar Sajtkészítők Egyesülete