Szereted a kukoricát? De vajon tudod, hogy készítheted el a legfinomabban? Ezek az apró trükkök segítenek  neked, hogy a tiéd legyen a legfinomabb főtt kukorica! Sőt, azt is eláruljuk, hogy legyen kukorica a te kertedben is, és hogy mi köze van a három nővérnek a kukoricához!

Így lesz igazán finom a főtt kukorica

Finom ételt csakis finom és jó minőségű alapanyagokból lehet készíteni. A legfontosabb eleme a főtt kukoricának pedig mi is lehetne más, mint maga a kukorica. Ha zsenge csövet választunk, az azon sorakozó roppanós, édes kukoricaszemek rövid idő alatt megpuhulnak a fazékban vagy akár az izzó parázs fölött. De sajnos nem mindig jutunk hozzá zsenge kukoricához, azonban szerencsére a főtt kukorica még így is lehet tökéletesen finom.

Fontos, hogy a főtt kukorica elkészítéséhez csemegekukoricát vásároljunk. A legjobb, ha a kertünkben termesztjük, és csak le kell onnan szedni. A takarmánykukorica frissen leszedett zsenge csöveit is meg lehet főzni, de ez több keményítőt tartalmaz, mint a magasabb cukortartalommal rendelkező csemegefajta, ezért lényegesen hosszabb idő alatt puhul meg, és sajnos az íze sem olyan finom.

Az is nagyon fontos, hogy a választott kukorica csöve tökéletesen egészséges legyen, és mindenképp legyen rajta héj, vagyis csuhé, mert ez védi a kiszáradástól. Semmiképp se vásároljuk meg a kukoricát, ha a szemek fonnyadtak, ráncosak, vagy ha a bajuszszálak már nem selymesek, és ha a csöveket takaró levelek sárgulnak, netán zörgősek. Akkor se főzzük meg, ha betegségre utaló, barnás foltok mutatkoznak rajta. A legjobb, ha széthúzzuk a leveleket, és frissességi próbát végezünk. Az a cső jó, amelyiken könnyen bele lehet mélyeszteni a körmünket a szemekbe, és ennek hatására tejszerű, fehér lé buggyan ki belőle.

Így főzd tökéletesre a kukoricát

Először is távolítsuk el a csuhét, de csak a legfelső réteget dobjuk ki, a többi levelet tegyük félre. Ezután szabadítsuk meg a kukoricát a bajuszszálaitól, majd egy éles késsel válasszuk le a kukoricacsövek csúcsos végéről azt a részt, ahol nincsenek szemek, vagy nagyon aprók. A torzsa aljáról is levághatunk 1,5-2 centit.

Nyugodtan daraboljuk fel a csövet, ha nem fér bele egyben a fazékba. A kukorica csöveit és a félretett leveleket is mossuk meg alaposan folyó víz alatt. A főtt kukorica elkészítéséhez béleljük ki az edény alját a félretett levelekkel. Ezután helyezzük bele elrendezve a kukoricacsöveket.

Takarjuk be a csöveket vékonyan a maradék csuhéval, majd öntsünk rá annyi hideg vizet, hogy az egészet ellepje. Forraljuk fel közepes lángon, forrás után kapcsoljuk lejjebb a hőfokot, fedjük le az edényt, és gyöngyöző vízben főzzük tovább a kukoricát még néhány percig, amíg megpuhulnak a szemek. A kukorica fajtájától is függhet a főzés ideje, így nem árt résen lenni és figyelni.

Sót azonban ne tegyünk a vízbe, hiszen attól a szemek meg fognak keményedni! Takarmánykukorica esetén kevés cukrot érdemes a főzővízhez adni, hogy még finomabb legyen az íze. A csemegekukorica 10-35 perc alatt puhul meg. 8-10 perc főzés után szedjünk le a csövek végéről néhány nagyobb szemet, és kóstoljuk meg.


főtt kukoricashu

A főtt kukoricát rövid idő alatt is el tudod készíteni. Fotó: Shutterstock


Ha beleszúrjuk a villát, és könnyen ki tudjuk húzni, a kukorica készen van. Ha túlságosan sok kukoricát főztünk, ne aggódjunk. Hagyjuk a főzővízben kihűlni, majd csomagoljuk folpackba, és tároljuk a hűtőszekrényben. Azonban két napnál tovább nem szabad már fogyasztani. A főtt kukorica sóval a legjobb, de vajjal vagy fűszervajjal is érdemes megkóstolni. A forró kukoricára helyezett vajdarab a hőtől tökéletesen rá fog olvadni és elképesztően finommá fogja varázsolni a kukoricát. 

Ha nincs elég időd

Ha nincs elég időnk, de ennénk főtt kukoricát, tegyük mikróba a bontatlan csuhéjú csöveket tányéron, és hagyjuk, hogy maximális teljesítményen, vagyis 850 watton, 3 percig párolódjon a saját levében. A mikróban főtt kukoricát mindenképpen kesztyűben vegyük ki, mivel nagyon forró. A bontásnál is vigyázzunk, hiszen gőz van alatta.


A másik módszer, hogy megtisztítjuk és ha szükséges, feldaraboljuk a kukoricát, majd fedeles üvegtálba helyezzük néhány levéllel együtt. Öntsünk alá vizet, majd lefedett jénaiban mikrózzuk 7-10 percig. De arra készüljünk fel, hogy igazán finom csak a hagyományos főzési módszerrel lesz.

Kukoricázz a kertben

A kukorica fagyérzékeny növény, a vetésével ezért mindenképp meg kell várnunk a májusi fagyok elmúltát. Viszont előcsíráztatni vagy palántázni nem érdemes, nyugodtan vethetjük a magokat közvetlenül a talajba. Mindenképpen a kert napos, szélvédett helyére vessük a kukoricaszemeket. A kukorica számára szinte bármilyen talaj megfelelő, azonban sok tápanyagra és nedvességre van szüksége a megfelelő fejlődéshez. Érdemes tehát a földjét a vetés előtt érett trágyával gazdagítani.

Melegigényes növény, mely általában két csövet nevel. A kukorica a porzós virágokat a címerében neveli, amelyek lehullanak a lentebb található termős virágok bibéjére, vagyis a bajuszra, és azok így porzódnak be. Ha szeretjük, érdemes egészen július végéig folyamatosan vetni, így egész nyáron dúskálhatunk a finom főtt kukoricában.

A kukorica vetésénél ügyeljünk rá, hogy két szemet vessünk egy körülbelül 4 cm mély fészekbe. Akár sorban, akár csoportosan is vethetjük, de ha a kerítés mellé ültetjük, azzal rengeteg helyet takarítunk meg. A tövek között hagyjunk 70 cm-es sor-, és 35-45 cm-es tőtávolságot. A kukorica szélbeporzású növény, így ha közel vannak a tövek, azzal meg tudjuk növelni a beporzás esélyeit.

A kukorica vízigényes növény. A növekedési időszakában van a legnagyobb szüksége az öntözésre. Minél melegebb az időjárás, annál többször kell öntöznünk. Fontos még, hogy rendszeresen gyomtalanítsuk, melyet jelentősen megkönnyít, ha a tövek közötti területet mulcsozzuk.

Fontos, hogy folyamatosan töltsük fel földdel a töveket, különben egy vihar könnyen ledönheti azokat, a magasságuk miatt. A csöveket akkor takarítsuk be, amikor a cső végén levő bajusz elhervad, és a körmünket belenyomva a kukoricaszemekbe, azok tejnedvet engednek. Amikor tejnedvet eresztenek a szemek, a kukorica még nem érte el a teljes érettséget. Ekkor tejes kukoricának nevezzük. Ilyenkor ne tároljuk, hanem főzzük meg, hiszen ekkor a legfinomabb. Minél tovább tároljuk, annál keményebb lesz, és annál többet veszít a cukortartalmából.

Ha a csöveket rajta hagyjuk a száron, a szemek megérnek, majd megszáradnak. Ebből lesz a takarmánynak való kukorica, melyet szeptember közepén szednek le, majd szárítanak meg, hogy sokáig eltartható legyen.

Három nővér a kertben

A kertművelés egyik legősibb növénytársítási praktikáját nevezzük három nővérnek. Az indiánok nagy szakértői voltak a kukorica termesztésének. Nem véletlen, hogy együtt termesztették a kukoricát a tökfélékkel és a babbal. Innen ered a három nővér elnevezés. A tökfélék levelei ugyanis árnyékolják a talaj felszínét a kukorica-tövek között, így megakadályozva azok gyomosodását, emellett megőrzik annak nedvességtartalmát is. A bab természetes karónak tekintve felfut a kukorica szárára. A méreteik folytán ráadásul nem versenyeznek egymással a területért, de mindhárom elegendő fényhez jut. 

Ha van kukorica a kertünkben, ne felejtsük el a trükköket, amelyekkel mi készíthetjük belőle a legfinomabb főtt kukoricát!