A töltött paprika igazi nyári kedvenc. Minden családnak megvan a maga receptje, apró trükkjei, amelyekkel igazán finom lesz. Mi is megosztunk egy ilyen apró trükköt, amelyik óriási ízélményt ad hozzá az amúgy is nagyon finom töltött paprikához.
Ettől az apróságtól lesz még finomabb a töltött paprika
Ha azt szeretnénk, hogy a töltött paprika még finomabb legyen, ezzel az apró trükkel érdemes próbálkoznunk - tudjuk meg a mindmegette.hu írásából. Ezt pedig még azelőtt kell megtennünk, mielőtt a paprika bekerül a paradicsomos mártásba.
A már megtöltött paprika minden oldalát pirítsuk meg kevés olívaolajon, és csak ezután tegyük a paradicsomos mártásba. Így igazán egyedi, nagyon finom ízt kapunk. Az alábbi receptet is érdemes kipróbálni, ha finom töltött paprikát szeretnénk enni.
Hozzávalók:
A töltelékhez 1 fej vöröshagyma, olaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 tk őrölt pirospaprika, 50 dkg darált sertéshús, 15 dkg rizs, só, frissen őrölt bors
További hozzávalók: 6 db tölteni való paprika, 1 fej vöröshagyma, 2 ek étolaj, 2 ek cukor, 2 ek liszt, 1 l passzírozott paradicsompüré, 5 dl víz, zellerlevél, só, bors.
A hagymát aprítsuk finomra, majd fonnyasszuk meg az olajon a zúzott fokhagymával együtt. A tűzről lehúzva szórjuk meg őrölt pirospaprikával, majd amikor már nem forró, alaposan keverjük össze a darált hússal és az előzőleg félig megfőzött rizzsel. Sózzuk és borsozzuk meg ízlés szerint.
Csumázzuk ki a paprikákat, töltsük meg darálthúsos-rizses töltelékkel, majd a töltött paprikákat pirítsuk meg olívaolajon. Ha marad még töltelék, formázzunk belőle gombócokat. A hagymát vágjuk negyedekre és pirítsuk meg egy kevés olajon. Szórjuk meg cukorral majd liszttel, és keverjük csomómentesre. Folyamatosan kevergetve öntsük hozzá a paradicsomszószt, tegyük bele a zellert, majd sózzuk, borsozzuk.
Óvatosan tegyük bele a megtöltött paprikákat, és alacsony lángon, néha megforgatva kb. 30-40 percig főzzük, amíg a töltelék teljesen megfő. Ha szükséges, egy kevés vízzel vagy alaplével pótoljuk az elfőtt folyadékot. Jó étvágyat kívánunk!
Legyen saját paradicsomod
A legfinomabbak a saját termesztésű zöldségektől és gyümölcsöktől lesznek az ételek. Éppen ezért, ha van kerted, akkor adj helyet benne a paradicsomnak és a paprikának is. Sőt, ha nincs kerted, mindkettőt termesztheted akár az erkélyeden is.
A paradicsom palántáját 5-10 centiméterrel mélyebbre kell ültetni, mint ahogy palántaként a szára kibújt a földből. Egészen az alsó levelekig fedjük be földdel a növényt, hiszen ettől a talajban lévő szárrész teljes hosszában gyökeret növeszt, melynek segítségével több tápanyagot tud felvenni.
Erre azért is van igazán nagy szükség, mert egyre melegebb van nyáron, így sokat segíthetünk a paradicsomnak, ha ki tudja használni azon kedvező tulajdonságát, hogy minél nagyobb felületen képes nedvességet és tápanyagot felvenni a talajból. Így nem csak hogy életerősebb növényt kapunk, hanem még a a kártevőknek, kórokozóknak is jobban tud ellenállni.
A mélyebbre ültetés mellett a másik lehetőségünk, hogy a paradicsom palánta szárának alsó harmadát a földben elfektetjük és szinte vízszintesen ültetjük ki a szabadföldbe. Az se tartson minket vissza, ha nincs megfelelően hosszú szára a növénynek. Ekkor távolítsuk el róla az alsó levélpárokat, és így már kellő hosszúságú szárat kapunk ahhoz, hogy vízszintesen el tudjuk ültetni a paradicsompalántát.
Nagyon megéri, hiszen a mélyebb és kiterjedtebb gyökérrendszer azon túl, hogy jóval több tápanyagot képes felvenni, még a növény stabilitását is megnöveli. Ezáltal jóval kevesebb kárt fog benne okozni egy szélvihar, és a gyümölcs súlyát is sokkal jobban el fogja tudni viselni. Mivel a növény a vízszintes ültetés miatt jóval több tápanyagot képes felvenni a talajból, a növekedése is erőteljesebb lesz és jóval nagyobb lesz a terméshozam is. A paradicsomokat 30-50 cm távolságra ültessük el egymástól.
Nem árt, ha rögtön meg is védjük a palántákat a kártevőktől. A réztartalmú gombaölő szerek segítenek megvédeni a paradicsomot a talajban áttelelt fuzárium nevű gombabetegség spóráitól, melyek hatására a levelek sárgulni, barnulni kezdenek és a növény sajnos elpusztul, még mielőtt termést hozhatott volna.
Érdemes mulccsal takarni a paradicsom körül a talajt, hiszen így védjük a kiszáradástól, és a gyomokat is meggátoljuk a növekedésben. Ahogy növekszik, úgy kötözzük folyamatosan a paradicsom szárát a karóhoz, nehogy eldőljön. Azért, hogy minél kevesebb esélyt adjunk a gombás fertőzéseknek, érdemes a paradicsom alsó leveleit levágni, hogy azok ne érjenek hozzá a vizes földhöz.
A házi paradicsomtól és paprikától lesz a legfinomabb a töltött paprika. Fotó: Pixabay
A paradicsom tápanyagigényes növény, ezért az ültetéskor tegyünk a gödör talajába 2-3 kg érett istállótrágyát vagy komposztot. Nagyon fontos, hogy ne száradjon ki, és rendszeresen öntözzük, azonban ne álljon a pangó vízben. Az öntözés során ügyeljünk rá, hogy csak a talajt öntözzük, különben a paradicsomok könnyen megrepedhetnek, elrothadhatnak.
Kacsolni se felejts el
A kacsolás, ugyan nagyon tudományosan hangzik, valójában igazán egyszerű feladat, azonban semmi esetre se hagyjuk ki! A paradicsom leveleinek tövéből úgynevezett hónaljhajtások nőnek, és ha ezek meg tudnak erősödni, akkor a bokor sűrűvé válik, amelyen nem tudnak keresztülhatolni a napsugarak, levegőtlen marad, és könnyebben támadják meg a gombás fertőzések is. Így ezeket le kell csipkedni, hogy a paradicsom kellően szellős legyen.
Amennyiben balkonládában fogjuk nevelni a paradicsomot, mindenképpen tápanyagban gazdag, jó minőségű virágfölddel töltsük fel a ládát. Az ültetés után nyomkodjuk körbe a palánta körül a földet, majd alaposan öntözzük meg. Ügyeljünk rá, hogy lyukas legyen a balkonláda alja, hogy a felesleges víz könnyen el tudjon távozni, és ne pangjon.
Ügyeljünk a kikötözésére, és hogy még véletlenül se tudjon felborulni, egy nagyobb szél estében sem. Néhány hét múlva szüksége lesz tápoldatozásra. Rendszeresen öntözzük úgy, hogy a leveleit ne érje a víz.
A paprika körüli teendők júliusban
Az étkezési paprika nem igénytelen növény. Nagyon fontos, hogy rendszeresen öntözzük. Nem elég, ha csak ímmel-ámmal locsolgatjuk, bőséges vízellátásra van szüksége. Az sem elég számára, ha a palánták elültetése előtt trágyázzuk meg a talajt. A virágzását követően folyamatos, kis adagokban kell a tápanyagot pótolni, hogy a virágokból szép termés fejlődhessen.
A támrendszerre is figyeljünk oda, és rendszeresen ellenőrizzük. A folyton növő paprika esetében nagyon fontos, hogy ne bokrosodhasson túl a növény. Így ugyanis nem lesz elég energiája virágozni, és termést növeszteni. A paprika esetében is fontos a metszés. Az 5-7 cm magasságot elérő első hajtások közül ki kell választani a legszebbet, és a többit tőből el kell távolítani. Erős növekedés esetén az első elágazás alatti levélhónaljakból is fejlődhetnek hajtások, melyeket szintén tőből kell eltávolítani, amit kacsozásnak nevezünk.
A paprika tápanyagigényéről se feledkezzünk meg. Virágzásig biztosítani kell a kiegyensúlyozott nitrogénellátást, míg a termésképzés alatt a paprika káliumigénye nő meg. A kalcium hiánya csúcsrothadást okoz, de figyelni kell a paprika folyamatos mikroelem ellátására is. A tenyészidőszak végén a tápanyagigénye csökken.