A leggyakrabban használt fűszerünk a só. Nem csoda, hiszen a legtöbb asztalon ott van a borsszóró és a sószóró, mivel ezek a fűszerek a legtöbb ételt még ízletesebbé tudják tenni. A só utóízesítésre is kiváló, hiszen a sótlan étel élvezhetetlen. Azonban nagyon fontos, hogy mértéket tartsunk, ugyanis hiába remek fűszer, a túlzott sófogyasztás komoly egészségügyi veszélyeket hordoz magában.
A sóból is megárt a sok
A nátriumból és kloridból álló só kis mennyiségben elengedhetetlen a folyadék- és ásványianyag-egyensúly fenntartásához, azonban általában a mértékkel szoktak bajok lenni mindannyiunk esetében. A napi ajánlásnak megfelelő 5 gramm só ugyanis körülbelül 1 teáskanálnyi mennyiségnek felel meg. Így könnyedén eldönthetjük, hogy is állunk a sóval. Ebben a mennyiségben persze benne van az összes étkezés, és a félkész- és kész termékekben megtalálható sómennyiség is. Azokban pedig van só bőven, hiszen ez a legolcsóbb, mégis az egyik legjobb ízfokozó fűszer. Sőt, mivel a só megtatja a vizet, használatától nő az adott termék tömege.
De a só természetesen szükséges a szervezetünk számára. A nátrium a klórral és a káliummal együtt a szervezet folyadékháztartását szabályozza, és nagyon fontos szerepe van az ideg- és izomműködésben, a vérnyomás szabályozásában és egyes enzimek aktiválásában. A klór a gyomorsósav alkotórészeként közreműködik az emésztésben, a nátriumhoz, illetve a káliumhoz kötött kloridion formájában pedig a só-víz háztartásban és a savbázis egyensúly fenntartásában. Sóra tehát szükség van, de a mértéket nagyon be kell tartani.
Sajnos hazánkban még mindig nagyon magas a sófogyasztás, így az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sóbeviteli ajánlásának (5 g/nap) több mint a háromszorosát fogyasztjuk naponta.
Csak hozzá kell szokni
Pedig szakemberek szerint az ételeink sótartalmának 10-20 százalékos csökkentését a nyelvünk nem is érzékelné, így bátran elkezdhetnénk lecsökkenteni a só adagolását. Átlagosan egy hónap alatt pedig állítólag már hozzá is szokunk a kevésbé sós ízekhez. Különösen a gyermekek esetében kell odafigyelni a túlzott sóbevitelre, hiszen ha gyermekkorban megszokják a sós ízeket, ez fogja befolyásolni felnőtt korban is az ízlésüket.
Egyéves kor alatt napi 1 gramm, majd 3 éves korig 2 gramm, 6 éves korig 3 gramm, 11 éves korig pedig 4 gramm a napi beviteli mennyiség. 11 éves kor felett lehet a felnőtt mennyiséggel kell számolni, amely 5 gramm.
A sóból is megárt a sok. Fotó: Shutterstock
A só helyett ajánlott inkább zöldfűszereket, szárított fűszernövényeket használni.
Nagyon fontos mértéket tartani
A túlzott sófogyasztással összefügg a magas vérnyomás, a stroke, a vesebetegség vagy a szívelégtelenség kialakulása. Sőt, újabb kutatások szerint a túlzott sóbevitel krónikus vesebetegséget idézhet elő. Azonban mértékkel fogyasztva a só egyáltalán nem ártalmas. Sőt, a szervezetnek nagy szüksége van rá, hogy megfelelően tudjon működni.
A túlzásba vitt sóbevitel növeli a vérnyomást, mely az agyvérzések 62 százalékának, a szívkoszorúér-betegségek 49 százalékának hátterében áll. Éppen ezért fontos, hogy ne vásároljunk olyan élelmiszereket, amelyeknek magas a sótartalma, és mi magunk se sózzuk meg az ételeinket túlságosan.
Fontos a sóhasználat
Só sem lehet róla, illetve szó sem lehet róla, hogy egyáltalán ne fogyasszunk sót. Azonban a mérték mellett az sem mindegy, milyen fajtát választunk.
- A konyhasó, vagyis a nátrium-klorid a leginkább elterjedt sófajta a háztartásokban. Ennek a sónak erőteljes, csípős íze van, így ebből kevesebb szükséges az ételekbe. Ez egy mesterséges formában előállított só, így a szakemberek szerint a konyhasó a legkevésbé hasznos a szervezetünk számára.
- A jódozott só nem más, mint a konyhasó nátrium- vagy kálium-jodiddal dúsított változata. Ezt elsősorban a jódhiányos betegségek kiküszöbölésére állítottak elő. Egyes szakértők szerint káros a szervezetre, de vannak, akik szerint csökkenti egyes pajzsmirigybetegségek kialakulását.
- A csökkentett nátrium tartalmú só 40 százalékkal kevesebb nátriumot tartalmaz, mint a konyhasó. Rendszeres fogyasztása nem ajánlott mindenkinek.
- A tengeri só a tengerekből természetes formában kinyert só. Ez a só szárítással készül. Ha a napon szárítják, ásványi anyagokban gazdag, azonban, ha ipari eljárással készül, csökken a tartalma. Érdemes finomítatlan formában fogyasztani, mert ez a forma tápanyagokban gazdag, és akár még mikroalgákat is tartalmaz, amelyek könnyítik az ásványi anyagok jobb felszívódását.
- A parajdi só kősó, amelyet Erdélyben, a parajdi sóbányákban bányásznak, és az egyik legjobb minőségű sófajta. A parajdi só 84 ásványi anyagot tartalmaz, íze kellemes, nem erőteljes.
- A Himalája sót a Himalája sóbányáiban bányásszák. Ez a só az egyik legértékesebb, természetes sófajta, melyet kézzel nyernek ki, így semmiféle ipari kezelésnek nem vetik alá. A Himalája só ezen kívül mentes minden szennyeződéstől és vegyi anyagoktól, és 84 féle ásványi anyagot tartalmaz, melyhez kellemes íz társul.
Szóval, a sóval megéri mértékletesnek lenni!