levélpetrezselyem vagy metélőpetrezselyem csodás ízt ad számos ételnek. De hasonlóan hasznos a gyökérpetrezselyem is, amely a leveseket teszi igazán finommá. Ráadásul még termeszteni sem túlságosan bonyolult, így a kertben is és a tányérunkon is érdemes neki helyet adni.

Különösen akkor fogjuk ezt megérteni, és minden nap fogyasztani a petrezselymet, ha megismerjük közelebbről, és megtudjuk, milyen csodálatos hatással van az egészségünkre. Ugyanis a petrezselyem egy nagyon értékes gyógynövény. Úgyhogy, habár a táncos mulatságokon egyáltalán nem jó petrezselymet árulni, de annál hasznosabb minden nap fogyasztani.

Tudd meg a petrezselyem titkait

A petrezselyem a Földközi-tenger partjairól érkezett hazánkba, és levele és gyökere is egyaránt fogyasztható. A gyökérpetrezselyem megvastagodott, tápanyagokat raktározó gyökeret fejleszt. A gyökérpetrezselyem-fajták hosszúkás karógyökérrel rendelkeznek, melyet leginkább főzve fogyaszthatunk. Levelét a metélőpetrezselyemhez hasonlóan használhatjuk fűszerként, de levélzöldségként is.

petrezselyem vágódeszka

A petrezselyem finom és egészséges gyógynövény. Fotó: Pixabay

A metélőpetrezselyem nagy lombot fejleszt, gyökere vékony és elágazó. Levelei laposak és sötétzöldek. Manapság a legkedveltebb a fodros metélőpetrezselyem. A metélőpetrezselymet akár a konyhaablakban is nevelhetjük, de az ágyások szélére ültetve is igazán szépen mutat, és nagyon ízletes is ez a fantasztikus gyógynövény.

Így legyen a te kertedben is petrezselyem

Mivel a gyökérpetrezselyem jól tűri a hideget, magját már kora tavasszal el lehet vetni. A vetés előtti napon érdemes egy napra meleg helyen tartani a magokat, hogy meginduljon a csírázás, majd a sorokat 30 cm távolságra kijelölni. Ehhez húzzunk 3-4 cm mélységű vetőbarázdát, öntözzük be, és ritkán vessük a magokat, körülbelül 3-4 cm-re. Ahogy növekednek a növények, úgy kell őket egyelni. Ügyelni kell rá, hogy folyamatosan gyomláljuk, de legyünk nagyon óvatosak, nehogy a gyomokkal együtt a növényt is kikapáljuk.

A gyökérpetrezselymet ősszel, a fagyok beállta előtt kell kiemelni a földből, míg a metélőpetrezselyem télen is kint maradhat a kertben. A metélőpetrezselyem jól tűri az árnyékot, de a szárazságot már kevésbé, így nagyon oda kell figyelni a rendszeres öntözésre, különösen, ha cserépben vagy balkonládában tartjuk. Minden talajon jól termeszthető, közepesen tápanyagigényes növény. Mivel a zöldje miatt termesztjük, nem szükséges egyelni. A leveleket a levélnyéllel együtt tépjük ki, de egy tőről csak a lomb harmadát szedjük le.

A metélőpetrezselyem kiválóan érzi magát a kertben, de a balkonládában is remekül fejlődik. Még a konyhában is tarthatjuk, de akkor mindig legyen az ablakban, ahol kellő mennyiségű fényhez és meleghez juthat. A metélőpetrezselyem nagyon érzékeny a kiszáradásra, így folyamatosan oda kell figyelni az öntözésére. Ha pedig azt szeretnénk, hogy a rózsánk még illatosabb legyen, ültessünk mellé petrezselymet, hiszen az felerősíti a rózsa illatát.

Ezért érdemes minden nap petrezselymet fogyasztani

1. A petrezselyemgyökér és -levél illóolajtartalma gyulladáscsökkentő és étvágygerjesztő. Azonban azoknak, akik hajlamosak a vesekőre, nem ajánlott a fogyasztása, mivel oxalátképző hatással bír.

2. Ha éppen nem kerül olyan étel az asztalra, amelyben helyet kaphatna a petrezselyem, akkor se mondjunk le róla, hiszen nyersen elrágcsálva friss és üde leheletet biztosít.

3. A petrezselymet a legjobb frissen felhasználni, bár szárítva is remekül meg tudja őrizni aromáját.

petrezselyem

A petrezselyem megfűszerezi az ételeket. Fotó: Pixabay

4.  A petrezselyemben található K-vitamin fontos a csontok egészségéhez. A leveleiben sok flavonoid és C-vitamin is rejlik, de tartalmaz még béta-karotint is, melynek antioxidáns hatása segít megvédeni a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól, így segít a rák elleni küzdelemben is.

5. A petrezselyemre azonban nem csak ebben számíthatunk. Még az ízületi fájdalmakat is enyhíti, ráadásul magas vastartalma miatt finom megoldást nyújt a vérszegénységben szenvedőknek is. Sőt, az izmainkat is képes ellazítani, így még az edzőteremben is érdemes fogyasztani belőle.

6. A cukorbetegek is számíthatnak a petrezselyemre, hiszen myricetin is található benne.

7. A petrezselyem támogatja az emésztést is, így hát ne spóroljunk vele, ha az ételek díszítéséről van szó.