Sokan úgy gondolják, ha valami egészséges, akkor az automatikusan hasznosul is a szervezetben – de ez sajnos nem mindig ilyen egyszerű. A kelkáposzta tipikusan ilyen zöldség: igazi szuperétel, mégis sokan úgy fogyasztják, hogy a benne lévő vitaminok nem tudnak teljes mértékben hasznosulni. Egy friss kutatás szerint azonban van egy egyszerű trükk, amivel valóban kiaknázhatjuk a benne rejlő lehetőségeket.
A kelkáposzta tele van karotinoidokkal – ezek a zsírban oldódó vegyületek hozzájárulnak a szem egészségéhez, javítják az immunrendszert, sőt még a bőrnek is jót tesznek. A gond csupán az, hogy ezek a tápanyagok nem tudnak felszívódni, ha csak úgy „natúran”, zsiradék nélkül fogyasztjuk a leveleket.
A kutatók megállapították: ha egy egyszerű olívaolajos dresszinget adunk a kelkáposztához – esetleg egy kis citromlével vagy balzsamecettel –, máris fokozódik a karotinoidok felszabadulása. A zsírral együtt ugyanis a szervezet sokkal könnyebben be tudja építeni ezeket az értékes anyagokat.

– Fotó: Shutterstock
Ez nemcsak a fogyasztók számára fontos információ, hanem a gazdák és termelők számára is. Hiszen ha a kelkáposztát úgy tudják kínálni, hogy a vevő valóban ki tudja használni a benne rejlő egészségügyi előnyöket, az növeli a termék presztízsét és az eladási esélyeket is.
Tehát ne feledjük: a kelkáposzta önmagában is értékes, de ha egy kis zsiradékkal tálaljuk, akkor lesz igazán hatásos. Egyszerű, olcsó trükk, de óriási előny a szervezetünknek.
Forrás: earth.com