Kert helyett konyha: így tartósítsd a termést télire!
A nyár és az ősz a kertészek igazi jutalma: tele a spájz friss zöldségekkel, gyümölcsökkel, de mit kezdjünk a rengeteg terméssel, ha már nem bírjuk megenni? Eláruljuk: a savanyítás, aszalás és füstölés igazi aranyat érő tartósítási módszerek, amelyekkel nemcsak a pazarlást kerülöd el, de a család asztalára is egészséges, házi finomságok kerülnek a leghidegebb hónapokban is!
Savanyítás – a klasszikus, ami sosem megy ki a divatból
Gondolj csak bele: mi lenne a vasárnapi rántott hús mellé egy jó kis házi savanyúság nélkül? A savanyítás egyik legnagyobb előnye, hogy szinte bármilyen zöldséget feldolgozhatsz vele: uborka, paprika, káposzta, de még a cékla és a karfiol is remekül bírja az ecetes, sós közeget. Nem kell hozzá más, mint némi só, cukor, ecet, fűszerek – és egy csipetnyi türelem. Tipp: a friss kapor vagy torma igazi ízbomba tud lenni a savanyúságban!
Aszalás – amikor a napfény íze a kamrába költözik
Az aszalás nemcsak trendi, de szuperegészséges is: a gyümölcsökből és zöldségekből így koncentráltan megmaradnak a vitaminok, ráadásul tartósítószer nélkül készülnek. A legnépszerűbb aszalnivalók az alma, szilva, körte, paradicsom – de bátran kísérletezz például cseresznyével vagy barackkal is! Ha nincs aszalógéped, a sütő is tökéletesen megteszi, csak alacsony hőfokon, résnyire nyitott ajtóval dolgozz.

Fotó: Pixabay
Füstölés – füstös ízek, amikért megőrül a család
Ha húsokról van szó, a füstölés igazi nagyágyú! A házi kolbász, szalonna vagy sonka füstös aromája verhetetlen – és a boltban sosem kapsz ilyen minőséget. A füstöléshez egy kis barkácskedv kell, hiszen egy egyszerű hordóból vagy akár egy téglakupacból is lehet füstölőt fabrikálni. A füstölés során a húsok nemcsak ízletesek, hanem tartósak is lesznek, így akár hónapokig elállnak a kamrában.
Pro tipp: Kombináld a módszereket!
Ha igazán kreatív vagy, kombinálhatod is a tartósítási technikákat: például a savanyított, füstölt paprika igazi ínyencség, de az aszalt paradicsom olívaolajban eltéve is mennyei csemege. Bátran kísérletezz, a lehetőségek száma végtelen!
Ne hagyd, hogy a kert kincsei kárba vesszenek – vidd be a nyár ízeit a konyhádba, és lepd meg magad és családodat egész télen át házi finomságokkal!
Indexkép: Pixabay