Ha meghallod azt a szót, hogy koleszterin, rögtön a szívproblémák jutnak eszedbe? Nem vagy egyedül! A magyar lakosság jelentős részének magas a koleszterinszintje, ami sajnos hosszú távon komoly gondokat okozhat: szívinfarktus, stroke, érelmeszesedés. Ha pedig nem jársz rendszeresen egészségügyi szűrővizsgálatokra, akkor lehetséges, hogy a magas koleszterinszintre csak akkor derül fény, amikor már nagy problémákat okozott. Azonban vannak olyan jelek, amelyek felhívják rá a figyelmed, hogy magas a koleszterinszinted. Ha pedig valóban magas a koleszterined, akkor sem kell lemondanod a finom falatokról, csak okosan kell választanod!
Miért baj a magas koleszterin?
A koleszterint a szervezeted is előállítja, hiszen szüksége van rá a sejtek építéséhez és bizonyos hormonok előállításához. A baj ott kezdődik, ha az LDL (a „rossz”) koleszterin felgyülemlik az erek falán, plakkokat képez, és elzárhatja azokat. Ezért fontos, hogy odafigyelj a szintedre – még akkor is, ha nincsenek tüneteid!
Mi növelheti a koleszterinszintet?
- Betegségek: vesebaj, pajzsmirigy-gondok, PCOS, cukorbetegség
- Életmód: dohányzás, stressz, alkoholfogyasztás, kevés mozgás
- Étrend: zsíros húsok, vaj, tojás, zsíros tej, bő zsiradékban sült ételek, pálma- és kókuszolaj, cukor, chips, készételek
A magas koleszterinszintnek általában nincsenek tünetei, és csak akkor derül rá fény, amikor vérvizsgálatot csináltasz. Azonban vannak olyan jelek, amelyekből következtethetünk rá - tudjuk meg a hazipatika.com írásából.
Előfordulhat, hogy a végtagokon úgynevezett xantómák, bőrelváltozások jelennek meg, amelyeket a felgyülemlő zsír okoz, de van, akinek a szemhéjain alakulnak ki xantelazmák, lágy, sárgás zsíros lerakódások.Ezek a jelek az örökletesen magas koleszterinszint, a hiperkoleszterinémia tünetei is egyben.
A koleszterinszintet rendszeres vérvétellel kell ellenőrizni.– Fotó: Shutterstock
Egyes betegségek is állhatnak a magas koleszterinszint mögött, mint például a krónikus vesebetegség, pajzsmirigy-betegségek (túlműködés vagy alulműködés), lupus, policisztás ovárium-szindróma (PCOS), vagy cukorbetegség.
Tippek az egészségesebb életért
- Ne hanyagold el a laborvizsgálatokat! Legalább évente érdemes vérvételre menni, hogy lásd, ha valamilyen probléma van a szervezetedben.
- Rendszeres mozgás: séta, biciklizés, úszás.
- Stresszcsökkentés: relaxálj, kapcsolódj ki, mert a stressz is növeli a koleszterint.
- Táplálkozz egészségesen, egyél sok friss zöldséget és gyümölcsöt!
Ezek a finomságok csökkentik a koleszterinszinted
- Sokan küzdenek magas koleszterinszinttel, de csak kevesen gondolnak rá, hogy az articsóka segítségét kérjék. Pedig az ízét kölcsönző cinarin nevű hatóanyagon kívül bőségesen található benne B-vitamin, vas és magnézium. A cinarin részt vesz a sejtmegújulásban, védi a májat, serkenti az epeműködést. Az articsókatea vagy -lé fogyasztásával csökkenthető a koleszterin- és a vércukorszint, megelőzhető az epekőképződés, de segít az emésztési problémák és húgyúti gyulladások esetében is.
- A kurkumáról elsőként a sárga színe fog eszünkbe jutni, pedig ennél sokkal többet tud. A kurkuma szabályozza a faggyúmirigyek működését, és támogatja a kollagén termelődését. Ezen kívül fokozza a vérkeringést, és köhögéscsillapító hatása is van. Serkenti az immunrendszert, csökkenti a szervezetben lévő mérgező toxinok szintjét, emellett kiváló antioxidáns és gyulladásgátló. A kurkuma csökkenti a vércukorszintet, és a koleszterinszintet is.
- A szőlő antioxidánsokban és polifenolokban is gazdag, ami nemcsak az izmokra, de a szív- és az érrendszere is nagyon jó hatással van. Nagy víz- és káliumtartalma miatt kiváló méregtelenítő és vízhajtó, fogyasztása pedig csökkenti a vér húgysav szintjét, ezáltal segít a köszvény és egyéb ízületi panaszok csökkentésében. A szőlőben található procianidin megőrzi az erek rugalmasságát, semlegesíti a szabad gyököket, és segít megelőzni az érelmeszesedést. Emellett csökkenti a vérnyomást, gátolja a vérrögök kialakulását, és megvéd a szívinfarktustól. Mivel a szőlő hatóanyagainak egy része a héjában és a magokban található, nem érdemes meghámozni, és mag nélküli fajtákat fogyasztani. A magokat alaposan rágjuk meg, hogy minél több hatóanyag ki tudjon szabadulni belőlük. Különösen a vörös szőlő fogyasztása segít a koleszterinszint csökkentésében, a benne lévő antioxidánsok, flavonoidok és a szőlőmagban található pterostilbene nevű vegyület okán. A szőlő fogyasztása nemcsak a koleszterint csökkenti, hanem elősegítheti a szív- és érrendszeri egészséget is.
Böngészd a cikkeinket és még számtalan, koleszterin csökkentő finomságot fogsz találni! Nem kell lemondanod az ízekről, ha a koleszterinedet szeretnéd csökkenteni! A finom falatok és a tudatos választás kéz a kézben járnak az egészséges élet felé. Kezdj bele még ma, és minden falattal közelebb kerülsz a célhoz – a szíved pedig hálás lesz érte!