A FAO élelmiszerár-indexe* (FFPI) 2025 augusztusában átlagosan 130,1 pont volt, ami gyakorlatilag változatlan a felülvizsgált júliusi 130,0 pontos szinthez képest. A gabona- és tejárindexek csökkenését ellensúlyozta a hús-, cukor- és növényi olajindexek emelkedése. Összességében az FFPI 8,4 ponttal (6,9 százalékkal) volt magasabb, mint 2024 augusztusában, de 30,1 ponttal (18,8 százalékkal) maradt el a 2022 márciusában elért csúcstól.

A FAO gabonaárindexe augusztusban átlagosan 105,6 pontot ért el, ami 0,8 ponttal (0,8 százalékkal) alacsonyabb júliushoz képest és 4,5 ponttal (4,1 százalék) 2024 augusztusához képest. A nemzetközi búzaárak hónapról hónapra csökkentek, ami a bőséges globális kínálatot és a visszafogott importkeresletet tükrözi, különösen az ázsiai és észak-afrikai nagy vásárlók részéről. Ezzel szemben a kukorica világpiaci ára a harmadik egymást követő hónapban emelkedett, főként a hőhullámok Európai Unión belüli hozamokra gyakorolt hatása miatti aggodalmak, valamint a takarmányfelhasználás és az etanolgyártás iránti megnövekedett kereslet miatt, különösen az Amerikai Egyesült Államokban. A többi szemes szem közül a cirok világpiaci ára csökkent, míg az árpáé emelkedett. 

A FAO növényi olaj árindexe augusztusban átlagosan 169,1 pontot ért el, ami 2,3 ponttal (1,4 százalékkal) magasabb az előző hónaphoz képest, és 2022 júliusa óta a legmagasabb szintet érte el. A növekedést a pálma-, napraforgó- és repceolaj magasabb jegyzései okozták, ami több mint ellensúlyozta a szójaolaj értékének enyhe csökkenését. A pálmaolaj nemzetközi ára augusztusban a harmadik egymást követő hónapban emelkedett, nagyrészt az erőteljes globális importkeresletnek és az Indonézia 2026-ban a biodízel-keverési mandátumának további emelésére vonatkozó híreknek köszönhetően. A napraforgóolaj és a repceolaj globális ára emelkedett a fekete-tengeri régióban, illetve Európában szűkülő kínálat miatt. Ezzel szemben a szójaolaj világpiaci ára lejjebb esett, ami elsősorban a 2025/26-os szezonban a bőséges globális szójabab-ellátás kilátásait tükrözi.

élelmiszer

A FAO élelmiszerár-indexe* (FFPI) 2025 augusztusában átlagosan 130,1 pont volt, ami gyakorlatilag változatlan a felülvizsgált júliusi 130,0 pontos szinthez képest  – fotó: pexels.com

A FAO húsárindexe augusztusban átlagosan 128,0 pontot ért el, ami 0,7 ponttal (0,6 százalékkal) emelkedett júliushoz képest és 5,9 ponttal (4,9 százalékkal) az egy évvel ezelőttihez képest, ami új történelmi csúcsot jelent. Az emelkedést a szarvasmarha- és juhhús továbbra is magasabb ára okozta, amely ellensúlyozta a nagyrészt stabil sertéshúsjegyzéseket és az alacsonyabb baromfihúsárakat.

A szarvasmarhahús nemzetközi árai új rekordmagasságot értek el, amit az Amerikai Egyesült Államok erős kereslete támasztott alá, amely fellendítette az ausztrál jegyzéseket, valamint a Kínából érkező szilárd importkereslet, amely szilárdan tartotta a brazil exportárakat annak ellenére, hogy a további vámok kivetését követően csökkent az Amerikai Egyesült Államokba irányuló értékesítés. A juhhús ára az ötödik egymást követő hónapban emelkedett, ami az óceániai exportellátás szűkösségét tükrözi, a nagyobb mennyiségek pedig a jövedelmezőbb piacokra, nevezetesen Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságára és az Amerikai Egyesült Államokra irányultak.

A sertéshús világpiaci árai nagyjából stabilak maradtak a kiegyensúlyozott globális keresleti és kínálati feltételek közepette. Ezzel szemben a baromfihús jegyzései csökkentek, a Brazíliából származó bőséges exportálható készletek nyomása miatt. Bár Brazília június közepén magas patogenitású madárinfluenzától mentesnek nyilvánította kereskedelmi baromfifarmjait, néhány jelentős kereskedelmi partner által fenntartott importkorlátozások továbbra is befolyásolták a keresletet.

A FAO tejárindexe 2025 augusztusában átlagosan 152,6 pontot ért el, ami 1,3 százalékos csökkenést jelent júliushoz képest, ami a második egymást követő havi csökkenést jelenti, miközben 16,2 százalékkal meghaladja az egy évvel korábbi szintet. A csökkenés a vaj, a sajt és a teljes tejpor (WMP) alacsonyabb nemzetközi árait tükrözte, amelyek meghaladták a magasabb sovány tejpor (SMP) jegyzéseket.

A vaj ára augusztusban 2,5 százalékkal csökkent, mivel az új-zélandi robusztus termelés – az ország szezonális termelésének csendje ellenére – és az Európai Unióból érkező folyamatos ellátás növelte a globális elérhetőséget, míg az importkereslet, különösen Ázsiából, visszafogott maradt. A sajtárak 1,8 százalékkal csökkentek, megfordítva az április óta tartó emelkedést, a kulcsfontosságú ázsiai piacok enyhébb kereslete és a szezonálisan alacsony exporttevékenység nehezítette az óceániai piacokat, míg az Európai Unióban az ünnepi időszakban gyengébb belső kereslet és a fokozott exportverseny nyomást gyakorolt a sajtárakra. 

A FAO cukorárindexe augusztusban átlagosan 103,6 pontot ért el, ami öt egymást követő havi csökkenés után 0,3 ponttal (0,2 százalékkal) emelkedett júliushoz képest, de még mindig 10,3 ponttal (9,0 százalékkal) alacsonyabb az egy évvel ezelőtti szinthez képest. A növekedést elsősorban a brazil termelési kilátásokkal kapcsolatos aggodalmak okozták, a cukornád hozamának csökkenése és a kulcsfontosságú déli termesztési régiók alacsony cukorkitermelési aránya közepette. Emellett az erősebb globális cukorimport-kereslet, különösen Kínából, további felfelé irányuló nyomást gyakorolt az árakra. Az indiai és thaiföldi nagyobb termésre vonatkozó várakozások azonban a kedvező időjárási viszonyok miatt korlátozták az általános áremelkedést.

* Más árucsoportokkal ellentétben a FAO húsárindex kiszámításához használt árak többsége nem áll rendelkezésre a FAO élelmiszerár-indexének kiszámításakor és közzétételekor; ezért a húsárindex értéke az elmúlt hónapokban az előre jelzett és a megfigyelt árak keverékéből származik. Ez időnként a FAO húsárindex végső értékének jelentős felülvizsgálatát teheti szükségessé, ami viszont befolyásolhatja a FAO élelmiszerár-indexének értékét.

Forrás: ENSZ FAO

Indexkép: shutterstock.com