Természetes kíváncsiságunk gyakran hajt minket új, egzotikus ízek felé, azonban vannak olyan ételek a világban, amelyek nem csupán különlegesek, hanem kifejezetten életveszélyesek is lehetnek. Ezek a fogások különleges eljárásokat, szaktudást és óvatosságot igényelnek – már egy apró hiba is végzetes következményekkel járhat. Cikkünkben bemutatjuk a világ hat legveszélyesebb ételét, melyek fogyasztása igazi orosz rulett.

Fugu – a japán hal, ami akár 30 ember halálát is okozhatja

A fugu, vagyis gömbhal egy különleges japán csemege, amelyet leggyakrabban Japán térségében szolgálnak fel. A halból készült étel ugyanakkor olyan mértékben veszélyes, hogy sok esetben csak speciálisan képzett séfek dolgozhatják fel. A szakembereknek a hal agyát, szemét, máját, petefészkeit és beleit kell eltávolítaniuk, mivel ezekben található a tetrodotoxin nevű idegméreg.

Ez a méreg 1200-szor halálosabb, mint a cianid. Egyetlen fuguhal elegendő toxint tartalmaz ahhoz, hogy akár 30 felnőtt életét kioltsa. Már egy apró falat is halálos légzésbénulást okozhat napokon belül.

A legtöbb haláleset azért történik, mert a fogyasztók saját maguk próbálják meg elkészíteni a halat – ami szigorúan ellenjavallt.

mérgező

A fugu, vagyis gömbhal egy különleges japán csemege – fotó: pexels.com

Ackee – Jamaika nemzeti gyümölcse, ami halált is hozhat

Az ackee Jamaika nemzeti gyümölcse, amit gyakran reggelire fogyasztanak halételek mellé. Külsőre egy mogyoróra hasonlít, ám magjai rendkívül mérgezőek. Fogyasztásra csak akkor alkalmas, ha teljesen beérik, magától szétnyílik, és blansírozva csökkentjük a benne lévő toxinok szintjét.

Ellenkező esetben „jamaika hányásbetegséget” okoz, ami nem csupán hányást, hanem kómát, súlyos esetben halált is eredményezhet.

Sannakji – koreai különlegesség élő polipból

A sannakji egy koreai étel, amelynek alapját élő bébipolip csápjai képezik. Az étel nem mérgező, de komoly veszélyt rejt magában: az élő csápok a tányéron és a szájban is mozognak, így könnyedén a szájpadlásra tapadhatnak, elzárva a légutakat. Ez perceken belül fulladáshoz vezethet. Ezért a fogyasztása során gyors rágás és körültekintő figyelem javasolt.

Hákarl – erjesztett cápa Izlandról

A hákarl egy hagyományos izlandi fogás, melyet a grönlandi cápa (Somniosidae) húsából készítenek. Ez a halfaj magas trimetilamin-oxid és húgysav tartalma miatt mérgező lehet, komoly idegrendszeri problémákat és bélpanaszokat okozva. A mérgei akkor semlegesíthetők, ha a cápát hagyjuk teljesen megrohadni.

A hagyományos elkészítési módszer során a húst ecetbe áztatják, majd hónapokra homok alá temetik, és végül kiszárítják, hogy megszabaduljanak a mérgező anyagoktól.

Manióka – a trópusi gyökér, amitől meghalhatunk

A maniókát a tápióka alapanyagaként ismerhetjük, ám nyersen rendkívül veszélyes. A növény cianidot tartalmaz, ezért a megfelelő előkészítés kulcsfontosságú. Az édes maniókát főzéssel semlegesíteni lehet, a keserű változatot azonban először reszelni, áztatni, majd főzni kell, hogy a cianidmennyiség elfogadható szintre csökkenjen.

mérgező

Manióka – fotó: pexels.com

Vörös vesebab – veszély a konyhában

A vörös vesebab a világ számos ételének közkedvelt alapanyaga, ám nyersen rendkívül mérgező lehet. Magas fitohemagglutinin-tartalma miatt a vörösvértestek összecsapódását okozhatja, ami súlyos ételmérgezéshez vezet. A megoldás szerencsére egyszerű: hosszan vízbe kell áztatni, majd forrásban lévő vízben alaposan ki kell főzni.

Forrás: Mirror

Indexkép: pexels.com