"Ha egy sün november elejéig nem éri el a 30 dkg-os súlyt, szervezetének nem lesz elég tartaléka ahhoz, hogy a téli álom időszakát átvészelje

– ezért emberi segítségre van szüksége a túléléshez." – nyilatkozta a napokban Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője több televíziós csatornának.

Az őszi időszakban, amikor a téli álomra való felkészülésben lemaradt, „méreten aluli” sünök valóban segítségre szorulnak, a Fővárosi Állat és Növénykert természetesen készségesen fogadja a fiatal, 30 dkg alatti sünöket – vagy más védett, illetve fokozottan védett állatot – az intézmény vadállatmentő központjában. Mielőtt azonban bárki elindulna a mentett állatokkal, az Állatkert az kéri, hogy mindenki olvassa el az intézmény portálján közzétett információkat – hiszen például az állatmentés és vadállatbefogadás Magyarország vadászható vadfajaira nem érvényes!

Íme egy ábra, amely segíthet mérleg nélkül is megbecsülni a sünök súlyát – fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert

Visszatérve a sün mentésre – nálunk a tanyán nagyon időszerű kérdés a későn született fiatal sünpéldányok sorsa.

5 évvel ezelőtt 7 kifejlett sün élt a tanyánkon, amelyek egyedszáma mára 3 példányra csökkent. Valamint 5 év alatt sajnálatos módon nem tapasztaltuk, hogy a sünöknek utódaik lettek volna.

Idén ebben a folyamatban örömteli változás történt, ugyanis augusztus utolsó napjaiban elözönlötték a kertet a kicsi sünök. 17 különböző pici sünt számoltunk meg egyszerre – de láttunk a főút közelében is ugyanilyen méretű fiatal példányokat is, úgyhogy nagy volt az öröm a családban. Esténként órákig gyönyörködtünk benne, ahogy a kis sünök falatoztak a bőséges hullott körte terméseken.

Mára azonban egyre nagyobb aggodalommal nézzük a fogyatkozó fiatalokat. A kicsiknek körülbelül csak a fele van meg és szegényeknek a súlya azóta sem haladja meg a 20 dkg-ot. Esténként idegesen keresgélnek – és annak ellenére, hogy nem szoktunk a természet rendjébe beleavatkozni – már azon gondolkodtunk, hogy milyen takarmánnyal lehetne őket "felhizlalni" a téli nyugalmi időszak előtt.

Nagy örömmel hallottam az állatkert felhívását, ezért elhatároztam, hogy este lemérem a sünöket és amelyik 30 dkg-nál kisebb, azokat elviszem a Fővárosi Állat és növénykert állomására, hiszen nekik biztosan sikerül majd őket problémamentesen átteleltetni.

Fontosnak tartom, hogy gazda társaink is tegyenek hasonlóképpen, amennyiben kis súlyú, fiatal példányokat látnak. Azonban arra is érdemes felhívni a figyelmet, hogy a jól fejlett, egészséges példányokat ne zaklassuk és semmiképpen ne szállítsuk el feleslegesen távol az élőhelyüktől!

Ajánljuk további aktuális cikkünket a témában:

Itt a téli álom ideje – így segítsünk a sünöknek!

Indexkép: Fővárosi Állat- és Növénykert