A klímaváltozás és a biodiverzitás rohamos csökkenése miatt az Európai Unió csokoládéellátása komoly veszélybe került – derül ki a Foresight Transitions friss jelentéséből. A probléma túlmutat az édességeken: élelmiszer-ellátási válság is lehet belőle.
Az EU-ba 2023-ban érkező kulcsfontosságú mezőgazdasági termékek – köztük a kakaó, kávé, szója, rizs, búza és kukorica – több mint kétharmada olyan országokból származik, amelyek gyengén állnak a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás terén.
A jelentés rámutat: a csokoládégyártás szempontjából kulcsfontosságú kakaó a leginkább veszélyeztetett termékek egyike. Az EU kakaóimportjának 96,5%-a olyan országokból érkezik, amelyek alacsony klímaalkalmazkodási képességgel rendelkeznek, míg 77%-a a biológiai sokféleség súlyos csökkenését elszenvedő területekről.
„Ezek a problémák nem csupán elméleti fenyegetések" – figyelmeztetett Camilla Hyslop, a jelentés vezető szerzője. – „A klímaváltozás és a biodiverzitás csökkenése már most is befolyásolja az élelmiszer-ellátási láncokat, hatással van az árakra, az elérhetőségre és a munkahelyekre is."
A tanulmány szerint például:
• A kukorica 90%-a olyan országokból származik, amelyek gyengén vagy közepesen állnak a klímaváltozáshoz alkalmazkodás terén, és 67%-uk biológiailag veszélyeztetett.
• A kakaó 96,5%-a származik olyan területekről, amelyek klímaváltozáshoz való alkalmazkodása alacsony szintűnek mondható, és 77%-a biológiai szempontból kockázatos régiókból.
• Bár a kávé, rizs és szója valamivel kevésbé veszélyeztetettek, például Uganda – amely fontos kávébeszállító – továbbra is sebezhető. „Az időjárás már nem kiszámítható Ugandában" – nyilatkozta Joseph Nkandu, egy ugandai kávétermelő szövetkezet vezetője. – „Hőhullámok, elhúzódó szárazságok és kiszámíthatatlan esőzések pusztítják a kávécserjéket."
A szakértők szerint a csokoládégyártóknak befektetéseket kell eszközölniük az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásba és a biodiverzitás megőrzésébe, különösen Nyugat-Afrikában, ahol a kakaó nagy része terem. A termelők méltányos bérezését nemcsak erkölcsi, hanem üzleti szempontból is létfontosságúnak tartják.
„A kép rendkívül aggasztó" – nyilatkozta Paul Behrens, az Oxfordi Egyetem fenntarthatósági szakértője. – „Az EU élelmiszer-ellátása sebezhetőbb, mint azt korábban gondoltuk."
Marco Springmann, az Oxfordi Egyetem közgazdásza szerint a fenntarthatóbb és egészségesebb étrendre való áttérés is hozzájárulhat az élelmiszerrendszerek ellenállóbbá tételéhez.
Forrás: theguardian.com
Indexkép: Shutterstock