Vadászat teherhordó kecskékkel

A teherhordó kecskékkel való vadászat egy hihetetlenül hatékony stratégia. – tudtuk meg a PackGoat.com oldalon, ahol a tulajdonosok egy speciális kecskefarm mindennapjait osztják meg az érdeklődőkkel. A farmerek itt kifejezetten a terherhordó kecskék tenyésztésére-, kiképzésére-, és a  hozzájuk kapcsolódó szabadidős tevékenységek speciális felszereléseinek gyártására szakosodtak. A legnagyszerűbb azonban ezen a platformon, hogy több ezer fős rajongói közösség is kapcsolódik hozzájuk és a követők számára oktatást és folyamatos információ-megosztást is biztosítanak.

teherhordó kecskék

Teherhordó kecskék baktatnak meseszép vidéken – fotó: https://packgoats.com/

Térjünk vissza a teherhordó kecskékkel történő vadászathoz – amit bizonyára sokan szívesen kipróbálnának Magyarországon is.

Csak egy jó stratégiára van szükséged, és az előnyök felülmúlják a hátrányokat. – írja a PackGoat. A weboldal részletesen beszámol a vadászati ​​taktikákról, valamint a kempingezés technikai részleteiről is, amelyekre a vadászoknak, vagy túrázóknak a legváratlanabb helyzetekben szüksége lehet. Megismerhetjük az egyes fajok – különböző szarvasfajok, medve és antilop – vadászati specialitásait és azt is, hogyan használhatjuk a kecskéket a vadászat sikere érdekében.

Az első és legfontosabb szabály, amit kecsével történő vadászat során be kell tartani:

  • Soha ne hagyjuk egyedül a kecskéket a táborban, vagy az erdőben!

Miért ne hagyjuk őket egyedül? Leginkább azért ne, mert megtámadhatják őket a ragadozók, vagy elszökhetnek – és mint tudjuk, a kecskék nagyon gyorsan elvadulnak és remekül boldogulnak a vadonban – egészen addig, amíg zsákmányul nem esnek...

Szóval, érdemes magunkkal vinni a teherhordó kecskéket vadászni, vagy a táborban kell hagyni őket egy olyan személlyel, aki vigyáz rájuk addig, amíg a vadászok távol vannak.

Ha az USA-ban elvadul egy házikecske az erdőben és nem lehet befogni élve, a legjobb döntés kilőni, ugyanis a házikecskéket többek között a vadon élő állatokra veszélyes betegségek terjesztésével vádolják... – fotó: www.packgoats.com

Tábor kialakítása

Teherhordó kecskékkel való túra-, vagy vadászat során két eltérő típusú tábort alakíthatunk ki.

  • Alaptábor: Ebben az esetben a kecskék a vadászterületre érkezésig szállítják a málhát. A vadászterület közepén verünk tábort és minden este ide térünk vissza, reggel pedig innen indulunk el vadászni / túrázni. A kecskék többsége egy vigyázóval a táborban marad nap közben. Egy-két kecskét magunkkal vihetünk az élelem és az elejtett vad hurcolására – de erre a célra GPS koordináták birtokában akkor is megkérhetjük a segítőnket, hogy jöjjön utánunk, ha a vadászat sikerrel járt és már megvan az elejtett vad. Így a vadászok nap közben zavartalanul mozoghatnak. Az alaptábor kialakítása kifejezetten ajánlott medvevadászat esetén, ugyanis a kecskék rossz tapasztalatok birtokában félhetnek a medvék szagától – és a táborban hagyva őket, nem kell aggódnunk a nyugtalan zajongástól.
  • Vándorló tábor: Ezzel a tábortípussal minden nap össze kell csomagolnunk a sátrakat, fel kell pakolnunk a kecskékre és minden este más-és más helyen kell tábort verni. Ennek előnye, hogy nem vagyunk helyhez kötve és szabadon mozoghatunk. Hátránya, hogy minden nap össze kell pakolnunk minden holmit. További hátrány, hogy vadászat közben hátra kell hagyni a kecskéket egy kísérővel, hogy ne zavarja a vadászokat a teherhordó kecskék lépteinek- és folyamatos rágcsálásának a zaja. Ugyanakkor az íjas amerikai vadászok beszámoltak arról, hogy a kecskék által keltett zajok nagyon természetesnek tűnnek a vadak számára és gyakran lőnek nagy szarvasbikákat úgy, hogy közben a vadász körül 4-6 kecske rágcsál.

teherhordó kecskék málhával

A teherhordó kecskék kíméletes felszereléssel és gondosan kisúlyozott málhával dolgoznak – fotó: www.packgoats.com

Milyen és mekkora terhet cipelhetnek a kecskék?

Megfelelő kialakítású, speciálisan erre a célra tervezett nyergek és málhazsákok segítségével komoly mennyiségű vizet, élelmet-, sátrat-, fegyvert- és ruhát szállíthatunk magunkkal. Természetesen az elejtett, zsigerelt- és szükség esetén darabolt vad behozásában is elsődleges szerepe van a teherhordó kecskéinknek.

A fiatal kecskéknek azonban nem szabad komolyabb súlyú málhát hordaniuk, ezért számukra szoktató szerszámokat terveztek, amelyekkel maximum 2 kg-os súlyt vihetnek a hátukon. Ennek azért van nagy szerepe, mert a fejlődésben lévő csontozat- és ízületek a korai teherhordás miatt torzulhatnak és az állatok így nem tudnak majd hosszú egészséges- és hasznos élettartammal szolgálni.

A Pack Goat szakmai csapata a kifejlett kecskék életkorát fajtától függően 2 - 2,5 évben határozzák meg. Ugyanakkor a fiatal teherhordó kecskék kíméletes kiképzését ajánlott 6 hónapos korban elkezdeni.

Hogyan málházzuk fel a kecskét?

A kecskéket mindig csak a speciális nyergek és málhazsákok segítségével, a két oldalukon egyenlően elosztott súllyal szabad. Egy kifejlett, nagytestű kecske maximális teherbírása oldalanként 10-15 kg – tehát  összesen 20-30 kg.

Meg kell itatni a kecskéket út közben?

Igaz, hogy a kecske távoli rokonságban áll a tevével és képes a legelt táplálékból kinyerni jelentős mennyiségű vizet. Ettől függetlenül gondoskodnunk kell a kecskék itatásáról – amit út közben legegyszerűbben az összehajtható, belül vízhatlan utazó kutyatálakkal tudunk megoldani. Ezeknek nincsen plusz súlya és nagyon kevés helyet foglalnak.

Hány kecskére van szükségünk a vadászat során?

Az eddigiek ismeretében könnyen ki tudjuk számolni, hogy hányan, milyen vadra szeretnénk vadászni – és ezek behozatalához hány kecskére van szükségünk. Az amerikaiak előszeretettel vadásznak íjjal, majd zsigerelik, nyúzzák és kicsontozzák a vadat, ezek után darabolva szállítják el a kecskékkel.

Egy vadász kényelmesen 2-6 kecskével boldogulhat egy vadászat során attól függően, hogy milyen vadra megy.

Viszonylag drága egy teherhordó kecske, de vizsgáljuk meg, milyen gidát kapunk a pénzünkért! – fotó: www.packgoats.com

Mennyibe kerül egy teherhordó kecske?

Sokak számára bizonyára elérkeztünk az egyik legérdekesebb kérdéshez.

Köztudomású, hogy Magyarországon méltatlanul alacsony áron cserélnek gazdát a kecskék, különösen a törzskönyv nélküli bakok.

Nézzük, hogy mennyibe kerül az Egyesült Államokban egy Pack Goat, azaz hármas-hasznosítású teherhordásra is alkalmas kecske.

A fertőző betegségekre évente tesztelt, biztonságos állományból származó fajtatiszta választási kecskegida a PackGoat.com oldalon 575 Dollárba, azaz körülbelül 188.000.- forintba kerül!

Ez az ár nem is olyan vészes, ha a helyi körülmények mellett azt is figyelembe vesszük, hogy a vevő meghatározhatja a gida ivarát és azt, hogy milyen fajtát szeretne a weboldalon feltüntetett tenyésztők állományaiból.

Ez az ár ugyanakkor egy évvel előre történő előjegyzési formában működik, tehát a vételár felét kell előre befizetni és így a tenyésztők az igények ismeretében fedeztetik az állományukat. A vételár második felét pedig a gidák kézhezvételekor kell kifizetni.

Mindeközben a Pack Goat állomány az év során természetesen részben tejet termel, részben pedig méregdrága vadászatokra, vagy természetjáró túrákra kíséri az érdeklődőket. Azt a kevés "felesleges" bak-kecskegidát pedig, amit nem sikerül teherhordásra, vagy tenyésztési célra értékesíteni, még mindig el lehet adni grillezve, a jó levegőtől farkaséhes turistáknak.

A Pack Goat szakemberei a kecskegidákon kívül a teherhordó felszereléseket is értékesítik, valamint praktikus eszközök – például egyedi tervezésű fejőállások tervrajzait is értékesítik az újdonsült gazdák számára. Sőt, praktikus online tartástechnológiai és tenyésztési kurzusokra is lehet jelentkezni – 40-től 200 dolláros árakon.

Mindig is mondtam, hogy ezek az amerikaiak tudnak valamit... tessék róluk példát venni és megragadni minden földtől elrugaszkodott, őrült ötletet!

Tetszett a cikkünk? Várjuk a véleményét és észrevételeit kommentben, vagy a szerkesztoseg@agroinform.hu email címen.