Az Európai Bizottság egységes rendszert vezetne be az élelmiszerek csomagolásán.

Döntésre jutottak

Egy ideje már zavart okoz az uniós piacon az élelmiszerek csomagolásán található tápértékjelölés. Emiatt az Európai Bizottság úgy döntött, hogy ideje lenne bevezetni egy egységes rendszert, amelyet hazánk is támogat. Ezt az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára mondta el Budapesten.

Nem lesz hátránya az új rendszernek

Nobilis Márton a szakmai fórumsorozatán kihangsúlyozta, hogy az új tápértékjelölési rendszer nem jelent semmilyen hátrányt a hagyományos élelmiszerekre vonatkozóan. A kialakításnál viszont mindenképpen figyelembe kell majd venni az egyes tagállamok étkezési szokásait, valamint kultúráját. Kiemelte, hogy az új rendszer nem vezetheti félre a fogyasztókat, annak egyértelműnek kell lennie a vásárlók számára.

4 ezer családot kérdeztek meg

A minisztérium a TÉT-tel közösen 4 ezer háztartás bevonásával végzett kutatást, ami segített abban, hogy optimális uniós szabályozás jöhessen létre. Ebből kiderült, hogy a hazai fogyasztók még mindig árérzékenyek, azonban ez sem akadályozza meg őket abban, hogy minőségi élelmiszereket vásároljanak. Nagy figyelmet fordítanak az élelmiszerek szénhidrát-, és főleg annak cukortartalmára. De természetesen figyelembe vezsik a zsírok arányát is.

A kutatás rámutatott arra, hogy a fogyasztók tudatossága növekszik. A jelenlegi szabályozást a legtöbben hasznosnak tartják, viszont a betűk nagyságával, valamint az egyes információk értelmezésével még gondok vannak.

Minden csomagolás egységes lenne - fotó: pexels.com

Fazekas Ildikó, a TÉT Platform Egyesület elnöke beszélt még arról is, hogy a vásárlók egy része nem érti teljesen a jelöléseket, éppen ezért fontos lenne az edukáció. A megkérdezettek 44%-a elégedett a jelenlegi címkékkel és 88%-uk értelmezni is tudja azokat. Kiderült, hogy a fogyasztók 62%-a figyelembe veszi a tápanyagtartalmat is, ami az egészséges életmódot élők arányának növekedését vetíti előre.