A tavalyi szárazság világossá tette, hogy az erdők és a víz kapcsolata, valamint a vízzel való gazdálkodás jelenleg fontosabb, mint valaha.

Nemrég jelent meg az Erdő és Víz - Erdészeti vízgazdálkodási című kiadvány, amelynek összeállításában a Soproni Egyetem kutató is kulcsszerepet játszottak. Az ismeretterjesztő kötetet az Országos Erdészeti Egyesület jelentette meg, akiknek húsznál is több szerző és közreműködő segített, hogy megalkossák az erdei vizek összetett körforgásával, vízmegtartással, valamint vízpótlással foglalkozó összeállítását - írja a National Geographic.

A vízkérdés fontossága

"Magyarországon az erdőgazdálkodás vízkérdés, a vízgazdálkodás kérdése" - fogalmazta meg Roth Gyula több mint száz éve. Ő volt a magyar erdészet egyik legnagyobb alakja. A mostani kiadvány bevezetője hangsúlyozza, hogy az "erdeink egészsége, léte, ökoszisztéma-szolgáltatásainak teljesülése függ az erdei vizekkel való gazdálkodástól".

Még tavaly ősszel született meg az ötlet

A kiadvány ötlete először 2022 őszén vetődött fel. A tavalyi aszályos nyarat követően világosság vált ugyanis, hogy a víz kérdése egyre aktuálisabb. Ezt dr. Gribovszki Zoltán, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának professzora, a kötet egyik szerkesztője mondta el. Kiemelte, hogy az erdőgazdálkodók számára kulcsfontosságúak lesznek a vízkörforgalommal kapcsolatos korszerű ismeretek.

A magyarországi síkvidéki erdők állapota és léte a legtöbb esetben a többletvízhatástól függ, ami azt jelenti, hogy nemcsak a csapadékra támaszkodik. Az éves csapadékmennyiség nem változik nagy mértékben, azonban a hőmérséklet növekedése hatással van a párolgásra. A fellépő száradási folyamatok következtében pedig egyre nagyobb területek kerülnek át az erdészeti erdős sztyepp klímaosztályba. Többletvízforrások nélkül az erdők léte így igencsak kérdésessé válik. A folyamat pedig nehezen megállítható, azonban előrelátással, megfelelő tudással, vízgazdálkodási módszerekkel kontrollálni lehet a folyamatot.

Összetett ökoszisztéma

"Az erdő rendkívül összetett ökoszisztéma, vízforgalom szempontjából is komplex" - mondta el a szakember. Hozzátette, hogy más ökoszisztémánál több vizet igényelnek, cserébe hatalmas tározótérrel bír. A vízmegtartási kapacitás a a többi felszínborítási formánál lényegesen jobb. A hőmérsékleti szélsőségekhez hasonlóan kiegyensúlyozza a vízforgalmat, ezáltal például az erdei források vízhozama viszonylag kiegyenlített.

"Igaz, hogy az erdő igényli a vizet, ugyanakkor jókora részét vissza is adja a környezetének" - folytatja. Kiemelte, hogy temperált környezetet jelent, mérsékli a hőmérsékletben és a lefolyásban jelentkező szélsőségeket, különösen a városokhoz viszonyítva. Ahhoz, hogy az erdő ezt a szerepet el tudja látni, többletvízre van szüksége. Megfelelő vízgazdálkodással, magasabb térszíneken vízvisszatartással, síkvidéken a vízvisszatartás és a vízpótlás kombinációjával lehet eredményeket elérni.

Az erdei vízkezeléssel kapcsolatos kérdések

Éppen ezek miatt válik egyre fontosabbá az erdei vízkezeléssel kapcsolatos, igen összetett tudományos és gazdálkodói ismeretek átadása és azok rendszerezése.

Víz nélkül nincsen erdő, erdő nélkül nincsen élet - fotó: pexels.com

"A víz témája nagyon sok területen összefügg" - hangsúlyozta a kutató.

Ennek hatására állították össze az anyagokat. A sokrétű megközelítést Kucsara Mihálynak, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának nyugalmazott oktatójának köszönhetjük. A szaktudása és a lelkiismeretességét dicséri, hogy segített a füzet összeállításában. A kötetben húsz szerző működött közre, akik különböző hazai intézményektől és cégektől segítettek. A kiadvány tartalmaz továbbá egy természettudományos, komplex ökológiai, valamint műszaki szemléletű fejezetet is. Különösen ügyeltek arra, hogy a gyakorlatok jól mutassák be. Szem előtt tartották a tudományos ismeretterjesztést, nemcsak az erdészet, az erdőgazdálkodók, hanem a laikusok számára is.