Vadon élő állat

A Gruppe Wolf Schweiz természetvédelmi csoport 26 farkasfalkát kísér figyelemmel, és néhány állat testére jeladót is rögzítettek - írta meg a sokszínű vidék. A szervezet a közösségi oldalán közzétett egy térképet, melyen megtalálható a cikkünk témáját adó állat is, M237 kóddal jelölve, mely a vértesen keresztül érkezett meg Budapest térségébe.

A hazai természetvédelmi őrszolgálat folyamatosan figyeli a farkast, és ha hosszabb ideig nem érkezne jel az állttól, akkor elindítják az óvatos keresőakciót.

A hozzánk tévedt állat valószínűleg 2021-ben született és egy hímről van szó. A svájci Stagias-falkából származó állat kies svájci otthonát még 2022 tavaszán hagyta maga mögött, és azóta is csak vándorol megállás nélkül kelet felé. A farkas eddig több mint hétszáz kilométert tett meg, az Alsó-Rajna-völgyétől Budapest térségéig – mondta el a Sokszínű vidéknek David Gerke, a Gruppe Wolf Schweiz munkatársa.

A Gruppe Wolf Schweiz természetvédelmi csoport 26 farkasfalkát kísér figyelemmel, és néhány állat testére jeladót is rögzítettek.

A Gruppe Wolf Schweiz természetvédelmi csoport 26 farkasfalkát kísér figyelemmel, és néhány állat testére jeladót is rögzítettek. Kép: Gruppe Wolf Schweiz

Lassuló vándorlás

Nálunk a farkas haladásának sebessége lelassult, és a svájci szakemberek tájékoztatták a magyar természetvédelmi hatóságokat a farkas hollétéről. A Sokszínű vidék megkereste a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságot (DINPI) és megkérdezték a történésekről Kálmán Gergelyt, a DINPI kommunikációs referensét.

"A farkas 2 hete a dél-budai agglomerációban található, azonban nem számítunk arra, hogy hosszútávon ezen a területen marad. Napközben a kirándulóhelyektől távol eső rejtekhelyén tartózkodik"

– mondta el a szakember.

"A svájci Gruppe Wolf Schweiz (GWS) M237 kódszámú svájci farkas jeladásairól szóló tájékoztatása rendszeresen eljut a nemzeti park igazgatóságához. A tudományos kutatás lényege az állat zavartalanságának biztosítása. A természetvédelmi őrszolgálat folyamatosan készenlétben van. Amennyiben hosszabb ideig kimarad a jeladás, akkor óvatos keresést indítanak"

– mondta még Kálmán Gergely.

A nemzeti park ugyanakkor felhívta a kirándulók figyelmét, hogy továbbra is ügyeljenek a természetjárás alapvető szabályainak betartására!

Nem veszélyes az emberre

A farkastól nem kell tartanunk, különösképpen úgy nem, ha egyedül van. Kifejezetten kerüli az embert, fél tőlünk, és a településeink között járva óvatos a viselkedése. Európában nincs is adat a vadon élő farkasok emberre történő támadásáról, és így természetesen Magyarországon sem akadt ilyen eset egyetlen alkalommal sem – mondta el a Kálmán Gergely. Nem így áll az eset szemben például a szürkeharcsával, melynek agresszív támadásait már ember és állat is elszenvedte hazánkban. Az idefelé tartó útján a farkas Bécstől északra, a Dunánál változtatott útirányán, és a Fertő-tó mellett jött át Magyarország határán, majd követni kezdte az Alpokalja vonulatát, és így jutott el a Vértesbe.

Jelenleg nagyjából Várpalota illetve Mór környékén járhat, az otthont jelentő falkájától 750 kilométerre – írta a sokszínű vidék.

Érdekesség, hogy a farkasoknál egy hétszáz kilométeres túra nem is számít igazán nagy távolságnak, egy év eltelte alatt pedig pláne nem. A farkasok akár száz kilométert is képesek lehetnek egyetlen nap alatt megtenni, ha igazán tempósra veszik a dolgot. És hogy miért indulhatott útnak az állat az első körben? A fiatal hímek életmódjában természetes, hogy még ivarérést megelőzően - főképp az idősebb hímek nem túl finom noszogatására - elhagyják a saját falkát. Ezek az egyedek aztán biztosítják a faj megfelelő genetikai változatosságát távolabbi falkákhoz csatlakozva. Magyarországon sem marad egyedül a svájci látogató, hiszen az Északi-középhegységben, a Börzsönyben vagy a Bükkben is találkozhat a fajtársaival  – tette hozzá a Sokszínű vidék lapnak Szinetár Csaba zoológus.

(Forrás: Sokszinűvidék, Kép: Gruppe Wolf Schweiz)