A skóciai Stirling Egyetem kutatói azt tapasztalták, hogy az ehető gombák az erdők belsejében egyéb termőhelyekhez viszonyítva, nagyobb hatékonysággal termeszthetők, mivel a gombák fényigénye alacsony – íjra a stir.ac.uk.

Paul Thomas és Alistair Jump professzorok szerint, ez a termesztési mód – amely pótlólagos termőföld igénybe vétele nélkül – világszerte több millió ember élelmiszer szükségletét biztosíthatja, egyben hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásának és klímaváltozás egyéb negatív hatásainak fékezéséhez, és csökkentheti az erdőirtás ütemét, amely 2010 és 2020 között a világban évi 4,7 millió hektárt tett ki.

Az erdőben termesztett gomba nemcsak élelmezési szempontokból jelenthet megoldást, hanem mérsékelheti az éghajlatváltozás negatív hatásait is – Fotó: Pixabay

Ha csak a kínai erdőket vesszük számításba, azokban is (évente több ciklusban) legalább 4,6 millió ember táplálásához elegendő mennyiségű gombát lehetne megtermelni.


A rendszer további előnye, hogy a termesztés – barlangok és elsötétített kamarák helyett – természetes környezetben folytatható. Ezért azt javasolják a gombatermesztő vállalkozásokat, hogy a termesztés minél nagyobb részét helyezzék át meglévő vagy direkt ilyen célból újonnan telepítendő erdők területére.

A kutatások eddigi eredményei a „Proceedings of the National Academy of Sciences" című kiadványban jelentek meg.