A Mosoni-Duna győri szakaszán fogott egy szokatlan halat a horgász, aki aztán a Magyar Haltani Társasághoz fordult segítségért – írja a sokszinuvidek.24.hu. A horgász először arra gondolt, hogy esetleg nyúldomolykót fogott, de a társaság válasza szerint nem az, mivel annak az oldalvonalán nem lehetne több 53 pikkelynél, ezen a példányon viszont 63-at számoltak.

Gyöngyös koncér (Rutilus meidingeri).

Gyöngyös koncér (Rutilus meidingeri) – fotó: Magyar Haltani Társaság

Egyéb jellegzetességeit, például az alsó állású szájat, a megnyúlt, de vaskos testet, a hosszanti pikkelysorok és az úszósugarak számát figyelembe véve, a társaság megállapította, hogy a hal egy fiatal gyöngyös koncér (Rutilus meidingeri).

A fogás azért számat szenzációnak, mert hazánkban a gyöngyös koncér rendkívül ritka. A portál információi szerint legutóbb öt éve láttak ilyen halat Magyarországon, azelőtt pedig közel két évtizedig nem találkoztak vele. A gyöngyös koncér mindössze három ausztriai tóban maradt fenn, ezeken kívül csak a Duna osztrák szakaszán él egy kisebb állománya, aminek a levándorló példányai nagy ritkán az alsóbb szakaszokon is megjelennek.