A Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségének tájékoztatója a tavaszi halpusztulásokkal kapcsolatban:

"Az elmúlt hetekben, napokban a horgászok több horgászvízen találkozhattak elhullott halak egyedeivel, ez a jelenség nem egyedi, az ország számos vizét érinti.

Csongrád-Csanád vármegyében elsősorban a Maty-éri víztározó, a Mártélyi Holt-Tisza és az Atkai Holt-Tisza érintett, legnagyobb számban busák sodródnak partra, kisebb számban pontyokat találni, egyéb fajok egyedei ritkán fordulnak elő.

Ez a tavaszi halpusztulás rendszeresen előfordul, és több tényező is okozza, egyrészt a tél végére a halak immunrendszere legyengül, ez kedvez a betegségek kialakulásának, és a hirtelen bekövetkező felmelegedés is kedvezett a szerves anyagok bomlásának, algák felszaporodásának, amely a legyengült, elöregedett egyedek pusztulásához vezet.


Azokon a vizeken, ahol a busák nagy mennyiségben vannak jelen, ezt megfejeli a hideg vízi táplálékhiány, így rövid idő alatt nagyobb mennyiség pusztulhat el.

Ugyanakkor azt is jó tudni, hogy a most felszínre kerülő haldögök egy része már hetek óta a vízben van, csak a felmelegedő vízben elinduló bomlási folyamat hatására emelkedik vízfelszínre és válik láthatóvá.

Az elhullott halak összegyűjtése, eltakarítása nagy feladatot jelent a HECSMSZ halőri csapatának, és a területileg illetékes halőröknek máshonnan átirányított kollégák is segítenek. A tetemek gyűjtése és elszállítása folyamatos, a veszélyes hulladéknak minősülő haldögöt az ATEV Zrt.-vel érvényben lévő szerződésünknek megfelelően a hódmezővásárhelyi telepre szállítjuk be.

Kérjük a horgásztársakat, ha tömeges halpusztulást észlelnek, azt a területileg illetékes halőrnek jelezzék!

A halőrök elérhetőségei és beosztása elérhető ITT."


Indexkép: Facebook-bejegyzés