A héten folytatódott az a munka, amelynek célja a Pátkai-víztározóban élő halak megmentése. A beavatkozás a víz Velencei-tóba történő leeresztése és a tervezett mederkotrás miatt vált szükségessé – írja a feol.hu.

Urfi Tamás, a Pátkai-víztározót horgászati szempontból üzemeltető Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetségének ügyvezetője elmondta: eddig három alkalommal mentették a halakat a tározó területéről. Sárszentmihályra  757 kg harcsa, 4 mázsa ponty és 50 kg süllő, a Fehérvárcsurgói-víztározóba 590, majd egy másik alkalommal 232 kg harcsa, 35 mázsa ponty, 80, majd 60 kg süllő került át. Székesfehérvárra, a Palotavárosba 690 kg pontyot szállítottak.


A szakember szerint még egy alkalomra lesz szükségük ahhoz, hogy a Pátkai-víztározóból – amelynek területén már csak a zsilip előtt van víz – az összes halat kimentsék annak teljes leeresztése előtt, ami valószínűleg a jövő hét elején fog megtörténni.

Becslések szerint már csak kb. 80 mázsa hal van a vízben. Mozgásuk, az időjárás és bizonyos természetes akadályok még megnehezíthetik a beavatkozást.

Az elképzelések szerint a meder kotrása után a jelenlegi tározó területén belül a lehető legrövidebb idő alatt egy olyan „belső tó" kialakítása a cél, amelynek szintjét nem befolyásolhatják a jövőben megtörténő vízeresztések. Ott lenne lehetőség horgászatra, illetve a part mentén épülő élményparkban a szabadidő eltöltésére.

Indexkép: Facebook-bejegyzés