Leginkább a belgák vannak kiborulva a holland és luxemburgi határ mentén elszaporodott vaddisznóktól, amelyek nemcsak a kerteket dúlják fel és megtizedelik a farmok termését, hanem még közlekedési baleseteket is okoznak – írja a Syngenta blog.

A gazdálkodók helyi szövetsége ezért javasolja egy koordinátor kinevezését, hogy feltérképezze a vaddisznó-populációk helyét. A gazdálkodók képviselői remélik, hogy a veszélyeztetett területen engedélyezik számukra a hőkamerák, valamint az éjjellátó céltávcsővel és hangtompítóval ellátott puskák használatát. Mindezt az afrikai sertéspestis veszélyével támasztják alá.

vaddisznó

A járvány terjedését bizonyos zónákban az állomány kilövésével kívánják megakadályozni – fotó: Pixabay

Eddig ugyanis már 120 afrikai sertéspestisben elhullott vaddisznót találtak az említett régióban. Amint a szakértők megjegyzik, ez a szám egészen bizonyosan 300 fölé fog emelkedni a közeljövőben, és a járvány terjedését bizonyos zónákban az állomány kilövésével kívánják megakadályozni.

A francia határ közelében nagy területen zárlatot hirdettek, ahol mintegy 3000 házisertés kényszervágását rendelték el, és a gazdáknak az állam kártérítést fizetett.