Csak szombat reggel öt farkast terítettek le a svéd vadászok. Az országban elejtett példányok száma ezzel 22-re nőtt – derül ki a Greenfo.hu információja alapján. A svéd hatóságok összesen 24 állat kilövésére adtak engedélyt, vagyis a vadászok már csaknem teljesítették egy reggel alatt az előírt kvótát. 


A környezetvédelmi aktivistáknak nagyon nem tetszett a svéd Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság döntése, melynek értelmében engedélyezték a farkas vadászatot. Szerintük a döntéshozók figyelmen kívül hagyták a tényt, hogy a farkas populáció 18 százalékkal csökkent az országban. A teljes állomány méretét 340 állatra becsülik – írja a The Local svéd kiadása.

Öt farkast terítettek le egy reggel a Svéd vadászok: fotó — Shutterstock

Martin Kalberg, a svéd vadászmagazin, a Svensk Jakt szerzője szerint az a tény, hogy ilyen gyorsan megadták az engedélyt az állatok kilövésére, azt mutatja, hogy az állomány nincs veszélyben. A környéken a hóban követni lehet a farkasok nyomát, és valószínűleg sok lehet a környéken, mivel a vadászok rengeteg nyomra bukkantak.

Az egyik vadász szerint a farkasok veszélyt jelentenek a farmokon élő állatokra, az őzekre, a kutyákra és a szarvasokra is. Az Aftonblade-nek nyilatkozó vadász azt állítja, a szarvasok szinte teljesen eltűntek; ő maga látott egyet, amit farkasok terítettek le, és hagyták elvérezni.

Norvégia miatt is zúgolódnak az állatvédők

A norvég éghajlatügyi és környezetvédelmi miniszter, Vidar Helgesen döntésétől függ még mindig, hogy Norvégia 68 farkasából 47-et valóban kilőhetnek-e a következő hetekben. A norvég regionális területkezeléssel foglalkozó hatóságok a vadon élő farkasok 70 százalékának kilövéséről határoztak, ami ellen a Norvég Környezetvédelmi Ügynökség és a WWF is tiltakozott.