A közelmúltban, április közepén került terítékre egy ilyen különleges vad a Mogyoróshegyi Vadásztársaság területén. A parókás őzbakra már egy évvel ezelőtt felfigyeltek a vadgazdálkodó illetékesei, de csak most ejtették el.

De vajon mitől válik ilyen deformálttá a hím őz és ritkábban a szarvas normál állapotban gyönyörű fejdísze?

Azon túlmenően, hogy az agancs másodlagos nemi jelleg, fontos szerepet tölt be a szaporodási partnerekért folytatott vetélkedésben, nagysága pedig megbízható információkat szolgáltat a nőivarú egyedek számára tulajdonosának egészségéről, termékenyítő képességéről és sikerességéről; bármilyen hihetetlen, "parabola antennaként" is funkcionál. George és Peter Bubenik vadbiológusok szerint az agancs segítheti a szarvast a jó hallásban, kutatásaik alapján bebizonyosodott, hogy az aganccsal rendelkező jávorszarvasok jobban hallanak, mint az agancs nélküli állatok.

Parókás őz

Egy elejtett parókás őzbak – forrás: Facebook/Izsák Imre preparátor

Mint minden élő szervezet esetében, az agancsnál is lehetnek a szokásostól eltérő formák. Ritka rendellenesség a „parókás agancs". Azért alakul ki, mert a bak szervezete általában a here sérülése vagy rendellenes működése miatt nem termel elég tesztoszteront.

Az agancsot védő barka szövetsejtjeinek túlburjánzása előbb-utóbb az őz pusztulását okozza, ugyanis egyrészt a kialakult „paróka" puha és érzékeny, így az őzbak nem tudja megfelelően védeni magát a többiektől. Másrészt idővel ránő az állat szemére, ami miatt elveszítheti a látását is és ez már tényleg megnehezíti számára a túlélést. Ezért a vadászok kíméletből terítékre hozzák az ilyen állatot, melynek amúgyis csak vesszőfutás lenne az élete.