2023-ban percenként 10 focipályányi erdővel lett kevesebb bolygónkon, amit műholdas mérések, megfigyelések alapján számítottak ki. Sokat javult az erdők helyzete, de még messze vagyunk a céltól – írja az ng.24.hu.

Az erdőirtások megállítására 145 ország vezetője tett közös ígéretet, eszerint 2030-ra fel kellene hagyni bolygónkon ezzel a rendkívül káros tevékenységgel. Egyelőre úgy tűnik, ez nem fog sikerülni.

Brazília és Kolumbia esetében javult a helyzet, így amennyiben ez a trend folytatódik, ez a két ország esetleg elérheti a célokat. Brazíliában a javulás egybeesik azokkal a politikai változásokkal, amelyek a korábbi elnök, Jair Bolsonaro hatalmának végeztével lezajlottak. A választások után nem támogatták tovább azokat, akik az ország élővilágát megsemmisítették a gazdasági haszon érdekében, így a tavalyi évben Brazíliában 36 százalékkal kevesebb erdőt irtottak ki.


Kolumbiában is a politikai változás hozott javulást, ott 49 százalékkal csökkent az erdőirtás mértéke, miután a polgárháborús helyzet nagyjából véget ért, és az új vezetés célul tűzte ki a környezet védelmét.

Bolíviában, Laoszban és Nicaraguában azonban tovább nőtt az őserdő irtása. Indonéziában a 2010-es években rekord mértékű volt az erdőirtás, majd jelentősen csökkent, 2023-ra viszont ismét nőtt a kivágott erdőterületek aránya.

erdő

Bolíviában, Laoszban és Nicaraguában tovább nőtt az erdőirtás mértéke – illusztráció: Shutterstock

A trópusokon kívüli területek erdővesztesége elsősorban az erdőtüzek eredménye, e téren 2023-ban 24 százalékos volt a növekedés.

Az elemzések eredménye szerint lehet csökkenteni az erdőirtásokat, ha erre megvan a politikai akarat, és a helyi megoldások együttesen tudják javítani a globális helyzetet.