Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) egy új akciótervet nyújtott be az idei éghajlatváltozás csúcstalálkozón Dubajban. A célok között szerepel, hogy két év alatt 150 millióval kevesebb éhező legyen a világon. Emellett a terv része, hogy 2030-ig megállítsák az erdőirtást.

Lehetetlen küldetés?

Az ENSZ úgy gondolja, hogy 2030-ig lehetséges lenne mindenütt megállítani az erődirtást és az illegális halászatot. A céljaik között szerepel még, hogy felére csökkentsék a kidobott, de fel nem használt élelmiszerek mennyiségét. Végül, de nem utolsó sorban el akarják érni, hogy a mezőgazdaságban üvegházhatást okozó metánmennyiség 2020-hoz képest 25 százalékkal csökkenjen - írta meg az economx.

Dirk Messner, a német környezetvédelmi hatóság vezetője figyelmeztetett mindenkit, hogy az üvegházhatású gázok 16 százaléka metán, ami nagyjából harmincszor veszélyesebb a felmelegedésre, mint az amúgy legfőbb bűnösnek tartott szén-dioxid.

735 millió alultáplált

Az ENSZ adatai szerint 2022-ben legalább 735 millió ember számított alultápláltnak és 3,1 milliárd embernek nem jutott elegendő egészséges élelmiszer.


Ez sem lesz elég?

A Nemzetközi Energiaügynökség arra figyelmeztetett, hogy a klímacsúcson hangoztatott célok, mint a megújuló energiaforrások növelése, valamint a metánkibocsátás csökkentése közel sem lesz elég ahhoz, hogy a globális felmelegedést lelassítsuk vagy megállítsuk.

Korábban 130 ország egyezett bele abba, hogy a következő években megháromszorozzák a megújuló energiaforrások használatát, valamint megduplázzák az energiahatékonysági fejlesztésekre tett erőfeszítéseiket. Emellett ötven olaj- és földgáztermelő terület állapodott meg abban, hogy 2030-ig megszüntetik a fáklyázás gyakorlatát. Ehelyett összegyűjtik a kitermelés melléktermékeként keletkező gázokat. Hogy ebből mi és hogyan valósul meg, az még rejtély.

Jó hírek érkeztek az Amazonas erdeinek irtásáról. Jelentősen csökkent az illegális tevékenységek száma. - fotó: pexels.com

Erdőirtás csökkentése

Az Amazon Conservation civilszervezet jelentéséből kiderült, hogy jelentősen, nagyjából 55 százalékkal csökkent a "Föld tüdejének" nevezett amazonasi esőerdőkben történő erdőirtás.

Ami pedig az IEA elemzését illeti, szerintük, ha minden ország képes teljesíteni a vállalásait, akkor négymilliárd tonna szén-dioxidnak megfelelő mértékben csökkentenénk a károsanyag-kibocsátást. Ez viszont csupán harmada a szükséges mennyiségnek, hogy a globális felmelegedés ne érje el a kritikus 1,5 Celsius-fokos szintet.