Hirdetés
Fórum
- John Deere traktorok, kombájn minden mennyiségben új
- Kukorica várhatóan........! új
- Poénok új
- Massey Ferguson traktorok új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Fortschritt E 512 kombájn új
- Lucerna telepítése, termesztése új
- Kukorica és napraforgó vetése új
- Hidraulika, hidromotor új
- Búza termény felvásárlási árak új
Cikkajánló
Sajtóközlemény

299 hozzászólás
Válasz máris szomszéd #297. hozzászólásáraMa vetettem 5ha facélia és pohánka keveréket , le is hengereztem a száraz homokot, hátha most jönne az ígért esőböl, valamikor majd előjönnek, a pohánka gyors szokott lenni zöldtrágyában, meg nem rágják le a repcehernyók .
Válasz A.I. #295. hozzászólásáraKöszi . Megtoltam kis amalgerollal hátha ki növi .
Válasz csuti0 #296. hozzászólásáraHomokhátság előnye-itt nem fázik.

Február végi vetés jó sűrűre mivel zöldtrágya lesz (fonálféreg ellen van vetve),nem kapott semmi kaját él amiből tud. Ahol igazi sovány sívó homok van ott azért eléggé aprócska de az is virágzik.
Válasz Hús Futár #294. hozzászólásáraSzia!
Fázik.
Üdv. Csuti
Válasz Hús Futár #294. hozzászólásáraSzia.
Gyanítom élvezi ezt a csodás tavaszi időt.
Vagy valami vegyszer utóhatás.
Érdeklődnék mitől van hogy hetek óta alig akar fejlődni a facélia vetésem , meg van ragadva olyan 5-6 centisen és zöldes lilás színe van . Viszont van pár folt ahol 15 centi nagy zöld színű és szépen takarja is a területet .
Válasz csuti0 #292. hozzászólásáraKöszönöm, hogy szakszerű elmagyaráztad. Én is ezt próbáltam, nem sikerült ilyen szépen
!
Válasz fattyú #290. hozzászólásáraSzia!
Augusztus, szeptember elején kelnek ki azok a méhek amik át fognak telelni. Ha azokat egy késői hordással megdolgoztatod az bizony a család eredményes áttelelését veszélyezteti, idő előtt elhasználódnak a bogarak. Mióta van ez a kötelező zöldítés, és októberben virágzó szántók vannak, azóta sok méhész ha teheti menekül a táblák közeléből. Méz gyűjtés időszaka a napraforgó virágzással véget ér, utána a családok szinten tartása a feladat.
Üdv.: Csuti
Válasz fattyú #290. hozzászólásáraNem nem járják. Illetve amit virágzik is arról, ha vannak is méhek érdemi hordást nem csinálnak róla.
Egyszer volt ilyen tervem, amit Te is írsz, de méhész barátommal beszélve megnyugtatott, hogy napraforgó után "elkopik a bogár".
Nem tudom méhészkedsz-e, de ez a szó minden értelmében véve igaz. Tehát erről már tiszta facélia mézes sajnos nem lesz.
Valami kicsit lehet szedegetnek, amit fel is élnek.
Válasz A.I. #289. hozzászólásáraÉn július közepén tervezem vetni, hogy a vénasszonyok nyarán virágozzon.
Az augusztusi vetésűt járják a méhek?
Válasz fattyú #288. hozzászólásáraSzia.
Takaró növénybe szoktam vetni augusztus vége körül.
Szerintem fog mézelni, csak arról már hordás érdemi nem lesz. Nem vagyok méhész, de szeptember közepe már nem a gyűjtési csúcs.
Akkor már a betelelésen dolgoznak a méhészek.
Viszont ha virágzásig eljut, akkor már szépen kell legyen gümő is alatta szerintem.
Búza után zöldtrágya növény céllal gondolkodok azon, hogy facéliát vessek.
A területet meg tudom öntözni, így biztosan ki is fog fejlődni.
A szakirodalom szerint szeptember közepre virágozni is fog. A kérdés az, hogy a másodvetésű facélia mézel-e?
Üdvözlet,jövő évre keresnék facélia virágzásakor letelepedési helyet méhek számára,természetesen mézért cserébe.
Üdv Bakota Tibor
Válasz Öcsike61 #280. hozzászólásáraA facélia nagyon érdekes növény. Míg a legtöbb szántóföldi növény lombtrágyázásakor vannak látható eredmények is addig a mézontófűnél szinte semmit nem tapasztaltam a különböző kegyszerek használatakor. A legnagyobb baj, hogy kisparcellás kísérletek nélkül az egyes kezelések hatását nem lehet egzakt módon kiértékelni. Nem tudjuk, hogy milyen fenológiában milyen input hozna szignifikáns hozamnövekedést. A fejemben már összeált egy ilyen kísérletsorozat elkezdése, remélem jövőre sikerül, mert adatok nélkül csak levegőbe lövöldözés. Én egyébiránt virágzás kezdete előtt egy héttel keserűsó+B-t juttattam ki. Most, amikor kb. 50-60% már elvirágzott jó kérdés, hogy lenne-e további termésnövelő hatás egy esetleges kezelésnek. Inkább azon aggódjunk, hogy ne legyen 30 C feletti hőség és akkor még nyúlhatnak a füzérek.
Válasz Nyomasek Bobo #273. hozzászólásáraA 9t BSS-re, ami kb. 12 m3 kukoricából 10 t, napraforgóból 5 t, facéliából 6 t fér nagyságrendileg. Ez alapján át lehet osztani-szorozni a BB méretéhez.
Válasz Nyomasek Bobo #283. hozzászólásáraIdén repce virágzáskor- ami eltartott jó 5 hétig - nem nagyon láttam nektárgyűjtő rovarokat köszönhetően a hűvös időjárásnak. Ez nem azt jelenti, hogy nem kötött a repce. Egyik méhész épp tegnap hozta át a méheit a facéliámra, azt mondta akácot nem is nagyon pergetett idén. Attól, hogy nem látsz annyi beporzót, még nem kell a termékenyülés elmaradásától tartani, persze jelenlétükkel segítenek. Ha már 2-3 hete virágzik akkor a füzér alján lévő tokokban a fehér színű magot megtalálod.
Ha a virágfüzér nem kötött, honnan látni? Alig láttam tegnap rovart repülni rajta. Méhek 400 méteren túl. Egy másik tablaban vannak.
Most itt tart az állomány.
Válasz Öcsike61 #280. hozzászólásáraSzerintem keserűsó + bóros lombtrágya /szinte mindbe van amid/.Ilyen lehet a méhecskék mennyországa, szép.
Válasz Utász #279. hozzászólásáraSzerintetek most virágzásban, keserűsó+ karbamid lombtrágya kombó érne valamit? A Termés növelése lenne a cél!
Válasz Aleyei #278. hozzászólásáraSzééép,
Válasz MFM #272. hozzászólásáraSzerintem csak termeltetésben érdemes, én
mindig úgy csinálom.
10-12 kg/ha vetéssel. Kukorica után szántott földbe.

Válasz Öcsike61 #274. hozzászólásáraKöszi
Válasz Nyomasek Bobo #273. hozzászólásáraSzerintem maximum 500kg!
Srácok.
0.9x0.9x1.6os bigbag zsákba kb mennyi facelia férhet?
A facéliamag értékesítése mennyire nehézkes feladat? Van rá kereslet, vagy mindenképp termeltetésben érdemes gondolkodni?
Válasz Öcsike61 #270. hozzászólásáraEsőhiány miatt (nálam), már tuti szakaszos kelés lesz
Válasz Gergő1 #269. hozzászólásáraNekem is ennyivel kell vetni,igy lesz elég a vetömag! Remélem nem lesz ritka
Amúgy te nem tartasz a hétre jósolt mínuszoktól?? Hogy majd lassú és egyenetlen lesz a kelése?
Válasz Öcsike61 #267. hozzászólására9,5 kg/ha -ra volt állítva, de a végén 9 kg lett
Gabona sortávra vetettem 12 cm
Válasz Öcsike61 #267. hozzászólására9,5 kg/ha -ra volt állítva, de a végén 9 kg lett
Gabona sortávra vetettem 12 cm
Szia! Egy olyan kérdésem lenne hogy hány kilóval vetetted,és milyen sortávra?
Sziasztok!

)

Facélia elvetved
Közel 1 hónapja 0mm eső(kisalföld)
Következő 15 napra 0 mm-t igér
Vetést cambridge hengerrel megjártam, egész jó lett (porolt rendesen 60 km/h
Szárazság miatt, szerintetek érdemes lenne mégegyszer lehengerezni?
Sziasztok! A Graminex kft, ismeri valaki? Megbizhato cég?
Válasz kanyo #263. hozzászólásáraIdén jó volt, nem várt nagyságú terméssel együtt. Jövőte kb nem lesz ára. Idén 850Ft, de egy ismerős szerint 500-850-ig szokott menni.
Mi az felvàsárlàsi àra a facéliának?
Válasz Zsolt74 #261. hozzászólásáraNem nem nem...

Én az egy menetesről beszélek, mikor kimész, oszt már pereg, nincs idő rendre vágni(vagy nincs hozzá kaszálógép)... Aztán úgy 9 körül kiballagsz a kombínóval. Reggelig lecsapod, aztán ponyván szárogatod 2 hétig... Volt itt olyan nem egyszer...
Válasz csoppika #260. hozzászólásáraTe a 2 menetesről beszélsz.1 menetes=deszikkálás.
Válasz Zsolt74 #257. hozzászólásáraA termések a tavalyihoz errefelé feleződtek...ahogy hallom...
Válasz csoppika #258. hozzászólásáraUgyebár akkor éjjel aratódik, oszt még elhúzódik a betakarítás a 2 hetes forgatási időszakkal is

Válasz Zsolt74 #257. hozzászólásáraHalvány emlékeim szerint az egymenetes betakarítás akkor reális, ha szeretsz cumizni
Sziasztok!
Ki melyik betakarítási módot választotta az idén 1v.2 menetes?Mennyi műtrágyát adtatok neki?Milyenek lettek a termésátlagok?
Válasz Aleyei #255. hozzászólásáraErre a szebbje 3.9q...
Hali! Iden kinek milyen lett a facélia
?
Desszikálni akarom a facéliát, mert rendre nem tudom vágni magas tarlóval. A kérdésem az, hogy diquat hatóanyaggal, vagy glifozáttal lenne jobb? Gondolok itt arra, hogy glifozátnál több ideje van utóérni. De a korábban érett magok meg peregnek, tehát lehet gyorsan kellene lezavarni a dolgot, és akkor inkább diquat.
Üdv! Érdeklődnék, hogy valaki probalta-e a ragaszo használatát facéliába, és mi a véleménye a hatásról??
Válasz Radocz #251. hozzászólásáraTökmagot úgy vetjük,mint a napraforgót.Ha szárazabb a föld,mint a kukoricát.Idáig mindig kikelt.3 cm-re csak száraz por van.
Válasz Sanyee #250. hozzászólására

A vetési mélységről mi lparasztok azt tudjuk, hogy a mag átmérőjének tíz szerese.
Kukoricát, borsót 8 cm-re vetjük.
A tökmagot, ami egy kicsit más alakú, azt meg 3 cmre, mert nem jön ki a földből.
Na ki lett moderálva az egész topic, mi lett itt?
Lenne pár kérdésem, hogy milyen sortávra és hány kilóval kéne vetni a facéliát?
Gondolom a vetési mélység egy 5cm bőven elég ennek a kis magnak?!