Válasz Mf-es? #10266. hozzászólásáraEz a mikorhizza szántófödi körülmények között parasztvakítás. A mikorhizza megjelenése a talajmegújjítás legvégső szakasza. Azt rombolja minden talajmunka, műtrágya stb.....
Ne reménykedj a megjelenésében. Még a megfelelő gomba/baktérium arány felépítése is igen nagy kihívás. (Főleg a te enyhén kötött talajaidon)
Válasz Netparaszt #10264. hozzászólásáraTavaszi fejtrágyára nitrosolból mekkora adagokat tegyek(tehetek) ki egyszerre?
Idáig őszi 0-10-20 vagy 3x15 ment ki 2.5-2.8q/ha...(utóbbi 4-5 évben)
Tavasszal 1x2.5-2.8q péti, 1x1.8-2.5q péti, majd virágzáskor ha volt eső, még 1q... Idén nitróból nem lesz ennyi, de kíváncsi vagyok hogy osszam el.
Válasz csoppika #10262. hozzászólására Szar talajon nem nagy ötlet a nyári takaró, az csak kiveszi a vizet az őszi vetésig. Jó talaj már elbírja és hasznos lehet.
Búza után szotyinál már működhet, nálam köles után szotyinál retek, borsó, facélia, lóbab, zab, csillagfürt keverék van a táblában jelenleg is.
Nálad nyárinak sok köles, kevés mustár, olajretek, tehénborsó talán hozhat értékelhető biomasszát, de többet kellene tudni a területedről a pontos válaszhoz. Plusz C+N tápanyagot mindenképp ki kell tenni leromlott talajra, ha indulni akarsz és a talajoltás is fontos az extrém esetekben. Ez egy technológia, nem csak ötletelés.
Válasz csoppika #10262. hozzászólására Egy egész napot szoktam beszélni róla, hogy mit lehet tenni, hogy jobb legyen a talajod és termőre fordítsd a szétcseszett földet.
Működik, mindenhol működik.
Az előadáson meg szoktam mutatni újabban egy elképesztő esettanulmányt is, miből indulok a munkámból és hova jutok el.
Én azt csinálom, amit próbálok átadni, hogy jobb helyzetbe kerüljenek mások is.
De ahogy Fecó hiába mesélgette a dolgait itt a fórumon, ez a fórum nem alkalmas az összefüggések megértésére.
Mfs is több előadáson volt a témában, mire megtalált egy hiányzó elemet a technológiájához.
Itt nehezen találod meg a választ.
Válasz Netparaszt #10260. hozzászólásáraAkkor mit tudnék tenni?
Őszi árpa után repce, búza után repce, ezeknél kilőve.
Búza után búza, itt lehet vmit?
Búza után szotyinál mi a helyzet? (remélem idén nem b@szok rá a szotyival...)
Szójával 5. éve nulla(jobb esetben) vagy bukó...
Tavaszi mák többnyire bukó.(mikor jól kelt, nem kötött)
Kukorica most már a vadak miatt bukó...
Borsó többnyire itt bukó...(piac sincs)
Válasz mtz1221 #10253. hozzászólásáraMennyire elég a fél zsák? Idén nekem is kell zöldítenem tarlóba... (Meg amúgy is Zt vetek ahova csak lehet... ősziek elé...)
Válasz Netparaszt #10251. hozzászólásáraHa úgy jön ki hogy valakinek marad,akkor rendezzen nekem fél zsák retek magot.Öregszek hiába látok hallok,csak a saját szememnek hiszek.
Válasz mtz1221 #10239. hozzászólására A nullán már túl vagy, voltál egy előadáson és látod a példákat a szomszédodban is. Régebben tettem javaslatokat is, ha visszaolvasol, találsz működő dolgokat többektől is.
Egyet ne csinálj, repcére olajretek-mustárt. Ezt mindig eljátssza valaki, aztán nem örül tavasszal, pedig szerinte "zöldtrágyázott".
Válasz kovacsmihaly0905 #10246. hozzászólására Szerintem elég jól puzzlézik Mfs, az alapján, amit eddig láttam tőle. Bátran bevállalja, kísérletezik, változtat, s nem bukóval teszi mindezt.
Te hogy állsz a kirakóssal?
Válasz mtz1221 #10235. hozzászólásáraEz nem így működik, ha tudnám mi a biztos recept akkor mind a 100%-ot úgy csinálnám... rengeteg dolgot próbálunk, és válogatjuk mi az amit nem csinálunk legközelebb és mi az amit másképp csinálunk. Amúgy sosem tartom titokban ha valmi jól sikerül, vagy ha nem sikerül, épp ilyenekkel, mint pl. lentebb is hogy nem szabad hagyni felvirágozni.
Válasz Bandita29 #10240. hozzászólásáraA videó alatt jobboldalon: --- be kapcsol a felirat (megjelenik az angol szöveg --- Fogaskerék ikonra katt. --- Feliratok Angol(aut.létrehozott) sorra katt. --- Automatikus fordítás-ra katt. --- A listát görgetve a Magyarra katt.
A megjelenő magyar szöveget fejben még egy kicsit magyarítani kell ahol a gépi fordítás nem életszerű.
Amikor túl gyorsan halad a feliratozás, meg kell állítgatni a videót.
Válasz mtz1221 #10234
Majd tavasszal kukorica megy, ha minden igaz.
Szerettem volna tenni valami keveréket, de még saját tapasztalat híján nem tudtam meggyőzni apámat, aztán nem is agyaltam ezután, hogy milyen keveréket kellett volna.
Annak is örülök, hogy így első körben búza után kukorica elé próbára 50ha takarónövénybe beleegyezett.
Remélem, hogy jó eredménye lesz és idén még többet vetünk.
Pár szóban összefoglalhatná valaki a lényeget, ha nem nagy kérés, illetve a videóban ha elárulta, hogy mi lesz az utónövény, illetve mit tud kezdeni a köles árvakeléssel.
Köszönöm
Válasz *** HM *** #10230. hozzászólásáraAz előadásaimon az egész puzzlét kirakom, hogy ne kelljen felesleges köröket futni az össze nem illő darabkákkal. Izsákon is lesz egy februárban.
Válasz mtz1221 #10235. hozzászólására Ebben a játékban nincs királyi út.
Minden egyes tábla, talaj, vetésforgó, évjárat, mikroklíma más, ahhoz alkalmazkodva kell a saját technológiát kialakítani a megtanultak alapján.
Válasz Dave #10228. hozzászólásáraAz lett volna a következő feltevésem, tippen. Köszi! Na meg hogy nem csak 25 centire megy a gyökér, csak hát beleszakad mikor kihúzzuk...
Válasz Peti 8310 #10218. hozzászólásáraLegszívesebben el se kezdtem volna, de akkoriban még nem állt rendelkezésre elég ménes, hogy normális mélységben használtam volna a grubert. 2011 óta kísérletezek forgatás nélküli műveléssel, de 14-ben hagytam el teljesen a szántást.
15476 hozzászólás
Válasz MrPoke #10269. hozzászólásáraKátai írásait olvastad?
Válasz borda77 (Joe) #10273. hozzászólásáraÁtmenetnek jó,de hosszú távon,nem egy talajépítő gép.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Mikorrhiza
ez is tök jó egymenetes gép szerintem ez egy elég jó gyártó itt van közel téten hozzánk ő csinálja a horschnak is a vázait...
http://sokoro.hu/hu/mulcskultivator/
Csak a kulti kapák nem tetszenek pedig szerintem nem lenne rossz...
Válasz MrPoke #10269. hozzászólásáraSzerintem nem parasztvakítás.Mikrohizza nélkül,nincs élet.Valamennyi van,még,ha kevés is.
Válasz Netparaszt #10263. hozzászólásáraHol lesz előadás mostanában? Tennél fel egy listát. Az Izsáki sajnos nekem jó.
Válasz Mf-es? #10266. hozzászólásáraKöszi!
Válasz Mf-es? #10266. hozzászólásáraEz a mikorhizza szántófödi körülmények között parasztvakítás. A mikorhizza megjelenése a talajmegújjítás legvégső szakasza. Azt rombolja minden talajmunka, műtrágya stb.....
Ne reménykedj a megjelenésében. Még a megfelelő gomba/baktérium arány felépítése is igen nagy kihívás. (Főleg a te enyhén kötött talajaidon)
Válasz csoppika #10267. hozzászólásáraÉs ezzel a műtrágya mennyiséggel mekkora termést értél el?
Válasz Netparaszt #10264. hozzászólásáraTavaszi fejtrágyára nitrosolból mekkora adagokat tegyek(tehetek) ki egyszerre?
Idáig őszi 0-10-20 vagy 3x15 ment ki 2.5-2.8q/ha...(utóbbi 4-5 évben)
Tavasszal 1x2.5-2.8q péti, 1x1.8-2.5q péti, majd virágzáskor ha volt eső, még 1q... Idén nitróból nem lesz ennyi, de kíváncsi vagyok hogy osszam el.
Válasz Sz_Pisti #10265. hozzászólásáraCsak keresztes virágú volt vetve.Ezek,nem építik a mikrohizza kapcsolatot,mert a nélkül élnek.
Válasz Netparaszt #10263. hozzászólására Csak kíváncsiságképpen, mi volt MF-esnél a hiányzó technológiai elem?
(tudom, hogy más a talajtípus, géppark, minden)
Válasz csoppika #10262. hozzászólására Szar talajon nem nagy ötlet a nyári takaró, az csak kiveszi a vizet az őszi vetésig. Jó talaj már elbírja és hasznos lehet.
Búza után szotyinál már működhet, nálam köles után szotyinál retek, borsó, facélia, lóbab, zab, csillagfürt keverék van a táblában jelenleg is.
Nálad nyárinak sok köles, kevés mustár, olajretek, tehénborsó talán hozhat értékelhető biomasszát, de többet kellene tudni a területedről a pontos válaszhoz. Plusz C+N tápanyagot mindenképp ki kell tenni leromlott talajra, ha indulni akarsz és a talajoltás is fontos az extrém esetekben. Ez egy technológia, nem csak ötletelés.
Válasz csoppika #10262. hozzászólására Egy egész napot szoktam beszélni róla, hogy mit lehet tenni, hogy jobb legyen a talajod és termőre fordítsd a szétcseszett földet.
Működik, mindenhol működik.
Az előadáson meg szoktam mutatni újabban egy elképesztő esettanulmányt is, miből indulok a munkámból és hova jutok el.
Én azt csinálom, amit próbálok átadni, hogy jobb helyzetbe kerüljenek mások is.
De ahogy Fecó hiába mesélgette a dolgait itt a fórumon, ez a fórum nem alkalmas az összefüggések megértésére.
Mfs is több előadáson volt a témában, mire megtalált egy hiányzó elemet a technológiájához.
Itt nehezen találod meg a választ.
Válasz Netparaszt #10260. hozzászólásáraAkkor mit tudnék tenni?
Őszi árpa után repce, búza után repce, ezeknél kilőve.
Búza után búza, itt lehet vmit?
Búza után szotyinál mi a helyzet? (remélem idén nem b@szok rá a szotyival...)
Szójával 5. éve nulla(jobb esetben) vagy bukó...
Tavaszi mák többnyire bukó.(mikor jól kelt, nem kötött)
Kukorica most már a vadak miatt bukó...
Borsó többnyire itt bukó...(piac sincs)
Válasz mtz1221 #10253. hozzászólására Megoldjuk, hogy hihess a saját szemednek.
Válasz csoppika #10254. hozzászólására Amit a földjeidről hallottam, nem ajánlanám a retket az ősziek elé, de más drágább növényt sem.
Válasz mtz1221 #10255. hozzászólásáraKeverékbe? Ennyi már nekem is leesett, bármily hihetetlen

Válasz Zoli 63 #10257. hozzászólásáraOk köszi
Válasz Hús Futár #10256. hozzászólásáraFace oldalamon megosztottam , 02.17. 9h Vino pincében .
Válasz Netparaszt #10251. hozzászólásáraIzsáki előadás mikor lesz ? Hol lesz ?
Válasz csoppika #10254. hozzászólására5-6 hektárba.Keverék közé akarom nem magában.
Válasz mtz1221 #10253. hozzászólásáraMennyire elég a fél zsák? Idén nekem is kell zöldítenem tarlóba... (Meg amúgy is Zt vetek ahova csak lehet... ősziek elé...)
Válasz Netparaszt #10251. hozzászólásáraHa úgy jön ki hogy valakinek marad,akkor rendezzen nekem fél zsák retek magot.Öregszek hiába látok hallok,csak a saját szememnek hiszek.
https://www.youtube.com/watch?v=ASZAf2n8HLs
Válasz mtz1221 #10239. hozzászólására A nullán már túl vagy, voltál egy előadáson és látod a példákat a szomszédodban is. Régebben tettem javaslatokat is, ha visszaolvasol, találsz működő dolgokat többektől is.
Egyet ne csinálj, repcére olajretek-mustárt. Ezt mindig eljátssza valaki, aztán nem örül tavasszal, pedig szerinte "zöldtrágyázott".
Válasz Netparaszt #10248. hozzászólásáraRakosgatom...

Válasz D-032-a #10243. hozzászólására

Működik! Köszönöm!
Válasz kovacsmihaly0905 #10246. hozzászólására Szerintem elég jól puzzlézik Mfs, az alapján, amit eddig láttam tőle. Bátran bevállalja, kísérletezik, változtat, s nem bukóval teszi mindezt.
Te hogy állsz a kirakóssal?
Válasz .Feco. #10245. hozzászólásáraOk,akkor muszáj lesz elkezdenem kísérletezgetni.
Válasz Mf-es? #10244. hozzászólásáraSzerintem abból tudás puzzléból te azt gondolod látsz egy méretet pedig a méret több nagyságrenddel nagyobb....
Válasz mtz1221 #10235. hozzászólásáraEz nem így működik, ha tudnám mi a biztos recept akkor mind a 100%-ot úgy csinálnám... rengeteg dolgot próbálunk, és válogatjuk mi az amit nem csinálunk legközelebb és mi az amit másképp csinálunk. Amúgy sosem tartom titokban ha valmi jól sikerül, vagy ha nem sikerül, épp ilyenekkel, mint pl. lentebb is hogy nem szabad hagyni felvirágozni.
Válasz Netparaszt #10236. hozzászólásáraNem tettem,mert a tudás puzzleból,hiányzott egy kocka.Ami nov.16.án került a helyére.

Válasz Bandita29 #10240. hozzászólásáraA videó alatt jobboldalon: --- be kapcsol a felirat (megjelenik az angol szöveg --- Fogaskerék ikonra katt. --- Feliratok Angol(aut.létrehozott) sorra katt. --- Automatikus fordítás-ra katt. --- A listát görgetve a Magyarra katt.
A megjelenő magyar szöveget fejben még egy kicsit magyarítani kell ahol a gépi fordítás nem életszerű.
Amikor túl gyorsan halad a feliratozás, meg kell állítgatni a videót.
Válasz mtz1221 #10234
Majd tavasszal kukorica megy, ha minden igaz.
Szerettem volna tenni valami keveréket, de még saját tapasztalat híján nem tudtam meggyőzni apámat, aztán nem is agyaltam ezután, hogy milyen keveréket kellett volna.
Annak is örülök, hogy így első körben búza után kukorica elé próbára 50ha takarónövénybe beleegyezett.
Remélem, hogy jó eredménye lesz és idén még többet vetünk.
Válasz Berkó_ #10229. hozzászólásáraÉrtem.
Milyen grubbert húzol és milyen max mélységben?
25-30cm?
Válasz Vinkó75 #10233. hozzászólásáraSzép! Sajnos semmit nem értek belőle, mert még a magyarral is hadilábon állok...
Pár szóban összefoglalhatná valaki a lényeget, ha nem nagy kérés, illetve a videóban ha elárulta, hogy mi lesz az utónövény, illetve mit tud kezdeni a köles árvakeléssel.
Köszönöm
Válasz Netparaszt #10237. hozzászólásáraAz biztos,de az is ha leírja a neki tökéleteset onnan könnyebben kikísérletezzük a nekünk valót,mintha 0-indulnánk.
Válasz *** HM *** #10230. hozzászólásáraAz előadásaimon az egész puzzlét kirakom, hogy ne kelljen felesleges köröket futni az össze nem illő darabkákkal. Izsákon is lesz egy februárban.
Válasz mtz1221 #10235. hozzászólására Ebben a játékban nincs királyi út.
Minden egyes tábla, talaj, vetésforgó, évjárat, mikroklíma más, ahhoz alkalmazkodva kell a saját technológiát kialakítani a megtanultak alapján.
Válasz Mf-es? #10232. hozzászólására Pillangóst szándékosan nem tettél a keverékbe? Vagy nem jött ki?
Válasz .Feco. #10201. hozzászólásáraÉs azt van e kedved leírni hogy az 20% nak mi a pontos menete?? Mit miből mivel mikor menyit ??
Válasz Peti 8310 #10202. hozzászólásáraÉs mi ment a lazított napraforgóba ??
Válasz Berkó_ #10227. hozzászólásárahttps://www.youtube.com/watch?v=ZiqiNjD4sQ4
Válasz Netparaszt #10224. hozzászólásáraKukorica megy.15 ha.a tábla,lesz benne direkt vetett,meg vetés előtti napokban grúberezetbe.
Válasz Dave #10228. hozzászólásáraAz lett volna a következő feltevésem, tippen. Köszi!
Na meg hogy nem csak 25 centire megy a gyökér, csak hát beleszakad mikor kihúzzuk... 
Válasz Praetor #10226. hozzászólásáraFrankó.
Ilyesmi mozaikdarabkára voltunk kíváncsiak.
Válasz Peti 8310 #10218. hozzászólásáraLegszívesebben el se kezdtem volna, de akkoriban még nem állt rendelkezésre elég ménes, hogy normális mélységben használtam volna a grubert. 2011 óta kísérletezek forgatás nélküli műveléssel, de 14-ben hagytam el teljesen a szántást.
Válasz Berkó_ #10227. hozzászólásáraAz csak a "raktár".
https://2.bp.blogspot.com/-ybb-Z5QxxSk/V2V7CkfZMzI/AAAAAAAADzc/p_qcRxBhGoU9j8RoVJVMtVH-5hgA3ly4QCLcB/s1600/cv-roots-11.14.jpg
Válasz Netparaszt #10220. hozzászólásáraDe akkor hogy tartja fenn a lazult talajt, ha csak 20-25 cm-re megy le a gyökere?