Fórum

GPS területmérés 

Létrehozta: Vendég, 2008-02-10 18:39:36

Új hozzászólás Frissítés
 • Válasz » #766 F. Z. | 2019-02-15 21:40:03

  Válasz GeBi #765. hozzászólására

  Gondolom azért a (ex-Fömi) BFKH FTFF-nek van egy senki által nem olvasott vagy soha be nem tartott ÁSZF-e a geoshop.hu adatainak felhasználására....

 • Válasz » #765 GeBi | 2019-02-15 21:25:35

  Válasz F. Z. #764. hozzászólására

  Ezer sebből vérzik ez az egész. Pont a szakmai felügyeleti szerv kereskedik olyan adattal, amivel nem kéne. Aki meg a karbantartást, helyreállítást végzi (földmérő vállalkozó), annak meg fizetni kell az adatért. Kész röhej

 • Válasz » #764 F. Z. | 2019-02-15 21:11:03

  Válasz Pont #760. hozzászólására

  "a nem egyenes oldalvonalak miatt terület eltérések lehetnek"

  Az eltérések a digitális átalakítás miatt vannak. Pl fogták az 1:4000-es A1-es méretű térképszelvényeket leszkennelték, a képet a "helyére" transzformálták és képernyőn megjelenő fekete-fehér pixel halmazból megpróbálták kitalálni, hogy hol lehet a töréspont. Az ilyen térképeken a 0.2 mm-es vonal a valóságban egy 80 centi széles sávnak felel meg. És akkor erre még rájönnek az eredeti térkép hibái, a szkennelésből eredő torzulások, a transzformáció pontatlansága és a digitalizálás személyi hibái. A digitalizáláskor 0.1 mm hiba a terepen 40 centi!
  Az a lényeg, hogy ezekből a digitalizált pontokból számítható az ún. földrészletek műszaki területe.
  Azzal gondolom mindenki tisztában van, hogy a földrészleteknek a digitális átalakítás előtt is volt nyilvántartott területe. Ezt (a részletekbe nem mennék bele) valamilyen grafikus eljárással képezték, és ezek lettek bejegyezve a telekkönyvbe. Eredetileg nem is hektár.négyzetméterre, hanem hold.négyszögölre. Ezek a földkönyvi területek.
  Amikor jött a digitális átalakítás és elkészült egy település térképe, akkor összehasonlították a műszaki területeket a földkönyvi területekkel. Jellemzően az volt a szabály, hogy ha a két terület közötti eltérés kisebb volt, mint 5%, akkor nem változtatták meg a tulajdoni lapra bejegyzett területeket. Az ennél nagyobb hibákat elvileg vizsgálni kellett és ha az derült ki, hogy a földrészlet eredeti területszámítása volt hibás (pl a környéken minden stimmel, de az az egy nem), akkor a tulajdoni lap terület bejegyzését egy határozattal módosították. Ha ilyen történt, akkor ezeknek rajta kell lennie a tulajdoni lapon.
  Nem túl nagy számban, de azért olyan eset is előfordult, ahol nem lehetett kideríteni, hogy mi okozza az eltérést. Itt nem nyúltak a tulajdoni laphoz.
  Most az van, hogy a Földhivatal nem szolgáltathat adatot ha a földrészlet műszaki területe és földkönyvi területe között hibahatárt meghaladó eltérés van. Ilyenkor a hivatalnak le kell folytatnia egy eljárást a hiba okának kiderítésére, ami azzal is járhat, hogy meg kell változtatni a földrészletek határvonalát.
  Nekem pl. van egy tavaly március óta húzódó ügyem egy ilyen telken, még nem kaptam adatszolgáltatást, mivel ennek az eljárásnak nincs elintézési határideje, és más fontosabb dolguk is van.
  De a geoshopból simán be lehet szerezni ezeket a hibás adatokat is, amire a rendszer nem figyelmezteti a gyanútlan felhasználót.

  A kockázatok mellékhatások elkerülése végett kérem keresse fel földmérőjét!

 • Válasz » #763 GeBi | 2019-02-15 21:03:05

  Amikor úgy mértem AKG-t, hogy közben a műszeren láttam a katasztert, általában akkor volt fontos hogy hol a jogi mezsgye, ha az ügyfél táblájába beleművelt a szomszéd. Fordított esetben le volt sz*va. Viszont a bérleti szerződés területe szerint kellett az igényelt támogatás, mert túligénylést persze nem akart, de valójában többet használt. Na az ilyenek óta nem foglalkozom a kinti méréssel.

 • Válasz » #762 GeBi | 2019-02-15 20:56:25

  "Pont" kolléga úgy érti, hogy a GPS egy gömbi vetület, a gömb felülete egy forgási ellipszoidra van vonatkoztatva. A GPS pont erre az ellipszoidra van mérve, de ez nem ugyanaz, mint a Föld felülete, mert az nem szabályos alakú. Ezért van gond azzal, mikor GPS-szel akarunk magasságot mérni. Az a magasság nem a tényleges magasságot mutatja, hanem az ellipszoidhoz viszonyított magasságot. Persze modern műszerek ezt a különbséget alapból számítják. Az EOV pedig egy síkbeli térképlap vetületi rendszer. Valahogy le kell képezni 2D-re a gömb egy szeletét, ezt lehet kúpra, hengerre fejteni...stb.

 • Válasz » #761 Pont | 2019-02-15 20:41:59

  Válasz RkTomi #758. hozzászólására

  A kataszteri nyilvántartás egy felülnézeti vetület, ezért mérhet lejtős területen többet egy pontos kombájn. Hogy ez a vetület minél kevésbé torzítson egy adott Országon belül, ezért mindenki szeretne saját földközépponttal számolni, tehát úgy képzeld, hogy erre a középpontra mutat a föld felszínéről minden pont, ez így ad egy hálót Mo-n az EOV ami nem mellesleg pont méteres osztású. Viszont a GPS az más földközépponttal számol, WGS84 és variációi. Na ezt a két sem léptékben sem azonos középpontú hálót kell cm pontosan egymásra illeszteni, bizony vannak "csalások" hogy a megyehatároknál ne ugorjon elő jelentős hiba. Az ilyen olyan GPS-EOV átalakítókkal nem fog egyezni a FÖMI által kialakított átszámítással.

 • Válasz » #760 Pont | 2019-02-15 20:30:18

  Válasz Csera #753. hozzászólására

  "Ezért a méregetés nem "hót fölösleges","

  Ez igaz, de nagy baj, ha ugyan a művelt terület szépen körbe mérve van leadva az AKG-ba, de nem egyezik a tulajdonnal, hisz ha a szomszéd rendesen földmérővel kiméreti lehet belemérnek az AKG-ba ami ugye 5 évig változatlan kellene, hogy legyen, szóval földmérővel ki kell méretni AKG-ba leadás előtt.

  "ugyanazokból a koordinátákból más terület adódik a földhivatali nyilvántartás, a földmérő által használt program és pl. a Digiterra szoftver által kiszámított terület esetében."

  Ezért kell kimérni az összes töréspontot ami a kitűzési vázrajzon van, mert egyébként a nem egyenes oldalvonalak miatt terület eltérések lehetnek, de maradjunk annyiban, hogy ami a földhivatalnál van (FÖMI, geoshop adatok megfelelő hozzáértéssel használva) az a hivatalos.

 • Válasz » #759 F. Z. | 2019-02-15 18:42:31

  Itt szerintem arról van szó, hogy két RTK korrekció nélküli mérés között eltérés van. Igen, lesz is. Sőt, RTK és RTK mérések között is van eltérés akár pár óra elteltével is. Nekem, földmérőként GPS-szel mért pontokat független méréssel (RTK újrainicializálás után) ellenőriznem kell, és az eltéréseket ki kell mutatnom. Ez az eltérés általában 1-2 cm szokott lenni, de néha előfordul 6-7 cm is.
  Azt tudni kell. hogy GPS pozíció pontossága erősen függ az egyidejűleg észlelhető műholdak számától, és az égbolton való elhelyezkedésüktől.
  Korrekció nélkül az elérhető pontosság 5-10 méter, Egnossal ez levihető 1 méter (optimális esetben ez akár 30 cm is lehet) közelébe.
  Ha valaki nagyon pontosan szeretné tudni, hogy mekkora a területe, akkor RTK-s GPS-szel kell lemérni.

 • Válasz » #758 RkTomi | 2019-02-15 18:36:52

  Válasz Csera #757. hozzászólására

  Miért nem veszi figyelembe? Mindig azt mondták, hogy 3D-s navigálást használunk területmérésnél ehhez kell minimum 4-5 műhold. Így tudja számolni a a töréspontok magasságbeli eltérésével. Vagy nem így van?

 • Válasz » #757 Csera | 2019-02-15 17:36:19

  Válasz bandigh #756. hozzászólására
  A területszámításnál a magasságot nem veszi figyelembe a szoftver, ezért úgy van, ahogy mondod "aratásnál" a lejtős tábla területe nagyobb, mint ami a papíron van.
  Ha a magasságot is figyelembe vennénk, akkor már felszínről kellene beszélni, viszont arra háromszöghálót szoktak fektetni, tehát nemcsak a sarokpontok koordinátáit kellene ismerni...

 • Válasz » #756 bandigh | 2019-02-15 12:47:06


  Válasz Csera #753. hozzászólására

  Azt a földet hogy szokták mérni aminek a négy sarka lenn van, de középen van egy(vagy 2) b@szottnagy domb, rendes kaptatókkal?
  Vagy eleve a koordináták a föld magjától sugárirányban vezetnek, mert akkor különböző magasságokban más az adat? smile w00t Hogy van ez? Ha aratod, a partos földek mindig többek lesznek mint papiron most emiatt vagy a slip miatt? Itt síkság van, csak ezért kérdem hogy működik

 • Válasz » #755 csoppika | 2019-02-15 12:14:06

  Válasz medikus #754. hozzászólására

  Szerintem ez a válasz. Kérdés, hogy a modellt frissítették, a kütyüket a júzeroknak itthon kellene-e???

  http://m.sg.hu/cikkek/tudomany/135103/gyorsabban-vandorol-az-eszaki-magneses-sark

 • Válasz » #754 medikus | 2019-02-15 11:51:06

  Válasz Csera #752. hozzászólására
  Hogy mi a hiba,azt nem tudom,csak annyit hogy akik méretnek,mindegy kivel,azoknak déli irányba elfordul a terület!600 méternél már akár 2-3 métert is!smile sweatdrop

 • Válasz » #753 Csera | 2019-02-15 11:34:00

  Válasz GeBi #749. hozzászólására
  Kérlek, engedj meg 2 megjegyzést:
  1. Az jó, ha megvannak a parcella-határok digitálisan is, de a területalapú, vagy AKG támogatás a művelt területre jár, ami tapasztalatom szerint ritkán egyezik meg a tulajdonnal. Ezért a méregetés nem "hót fölösleges", érdekes dolgok szoktak kiderülni.
  2. Ha már a m2-es pontosságnál tartunk azt tapasztaltam, hogy ugyanazokból a koordinátákból más terület adódik a földhivatali nyilvántartás, a földmérő által használt program és pl. a Digiterra szoftver által kiszámított terület esetében. Az eltérés nem jelentős, egy 6-8 Ha-os tábla esetén 10-20 m2.
  Viszont a MEPAR-os beadásnál a Digiterra által megadott értékkel egyezőt kapunk, mégpedig azért, mert annak idején ez a cég volt a MEPAR térinformatikai beszállítója.

 • Válasz » #752 Csera | 2019-02-15 11:04:51

  Válasz medikus #750. hozzászólására
  Üdv!

  Annyit talán érdemes tudni, hogy aki nem RTK-t használ, csak sima EGNOS-t (vagy azt sem), ott a hiba jellemzően inkább észak-déli irányú, nagysága akár 1,5 méter is lehet, 500.000.-Ft alatti műszerek esetén ennél is nagyobb...
  Az kamu, amit egyesek írnak, hogy 20 cm. Ezt a pontosságot csak magyarországi bázisok korrekcióját használva lehet elérni.
  Én elsősorban műszerforgalmazó vagyok és minden műszert tesztelek, mielőtt piacra vinném. Ez azt jelenti, hogy kiviszem egy földmérési alappontra (aminek a pontos koordinátáit megvettem a Fömi-től) és kipróbálom többféle korrekcióval, meg korrekció nélkül is, több alkalommal.

 • Válasz » #751 csoppika | 2019-02-14 20:45:40

  Válasz medikus #750. hozzászólására

  Vándorol a mágneses pólus??? Ma olvastam valahol...

 • Válasz » #750 medikus | 2019-02-14 20:42:41

  Válasz máris szomszéd #747. hozzászólására
  Valamiért minden mérés délnek fordul,a régi mérésekhez képest!Valaki biztos tudja miért!!smile sweatdrop

 • Válasz » #749 GeBi | 2019-02-14 20:28:30

  Hogy nincsenek rossz térképek? A legutolsó AKG-s felméréskor rengeteg javítgatással kellett szarakodni, mivel a bérleti szerződésben foglalt területet kellett m2-re pontosan beállítani az egyes poligonoknál. És földhivatali adatokból dolgoztam, nem méregettem kint hót fölöslegesen.

 • Válasz » #748 GeBi | 2019-02-14 20:11:04

  Válasz máris szomszéd #747. hozzászólására

  Én a helyedben ezt azért megbeszélném a helyi önkormányzattal. Mégis csak ők a kezelői a külterületi utaknak. 3 km hosszan sok furcsaság előjöhet.

 • Válasz » #747 máris szomszéd | 2019-02-12 17:07:11

  Kimérettem a földeket,mert bekerítettem és nem akartam vitát hol legyen a kerítés.
  Az egyik föld a "helyén" volt de a másiknál 1.5-2 m diferencia volt a régi méréshez képest.Nekünk lett kevesebb.

  Más.
  Meg kellene csinálni normál széllességben 3 km földutat,van jó pár pont ahol törik a földek hatara.Én bizony úgy tervezem,hogy megvenni a koordinátákat és az erdészetnek van földmérő kütyüje ha rá bírnám venni őket,hogykimérjék a pontokat baráti áron akkor jó lenne,mert saját zsebből fizetve oldanám meg.Pedig nem magánút

 • Válasz » #746 envagyok2 | 2019-02-12 14:33:33

  Válasz F. Z. #745. hozzászólására

  még az is hozzátartozik, hogy annak idején a részarány táblák (zömét, összeset, kisebb részét??? nálunk mindent) ténylegesen, fizikailag fölmérték kiadás előtt, tehát elvileg ezek tul lapi területadatai stimmelnek a kiadáskori tényleges állapottal. az persze előfordul, hogy a bozót azóta benőtte, de ez akkor nem hibás térkép és hibás koordináta, hanem az ing határ valóban ott, ahova azt kitűzik, csak éppen ott nem szántó van már, hanem susnya. tehát amit akarok mondani, annyira rossz adatok már nincsenek, hogy valami méterekkel odébb van, mint ahogy a digitális térképi állomány mutatja, a saját tapasztalatom szerint ezt abba a fh-ba, ahol dolgoznak is, nem csak melegednek, már rég helyretették. ezernyi megosztás volt már mindenhol, ezernyi kitűzés, ezernyi tologatás, javítgatás, ezernyi keresztellenőrzés, ezernyi orto fotóhoz igazítás, szeirntem ma már messze nem a 910-es térképi állomány "pontosságát" kapjuk meg. belterület, zártkert, nah igen, ez nagy talány...

 • Válasz » #745 F. Z. | 2019-02-12 11:31:51

  Válasz Pont #744. hozzászólására

  Sajnos a legtöbb esetben a külterületi térképek valóban a korábbi 1:4000-es vagy rosszabb térképek digitalizálásával készültek. Én is elég sok ilyet csináltam. Mivel ezek EU-s hitelből készültek, a projekt elején még készültek földi újfelméréssel is külterületi térképek (pl Harkány), de a a legtöbb (99%) digitalizálásból származik. Azt, hogy megegyezik a koordinátákból számítható és a tulajdoni lapon lévő terület, annak az az oka, hogy a amiknél a digitális átalakítás során 10%-nál kisebb volt az eltérés, ott simán átjegyezték a tulajdoni lapra a műszaki területet. Ahol meg nem, ott területre állással oldották meg, vagy az eltérést bedobták az ún. községi gyűjtőbe.
  Az ingatlan-nyilvántartási célú földmérési és térképészeti tevékenység részletes szabályairól szóló 8/2018. (VI.29.) AM rendelet 7. melléklete szerint az 1:4000-es EOTR térkép alapú adatbázisoknál egy határvonal helyzetében 1.30 m, a telek szélességében 1.80 m a megengedett eltérés. Régebbi vetületű 1:4000-es térképek esetén ez 1.75 és 2.40 m. Vannak olyan speciálisan hitvány térképi alapok is ahol a földrészlet szélességében 3.78 m eltérés lehet 1:2880-as méretarányú alaptérkép esetén.

  Egy földmérők számára történő földhivatali adatszolgáltatás nemcsak a telekhatárok koordinátáit tartalmazza, hanem számos olyan adatot, ami az adott térkép és a pontok megbízhatóságára, eredetére vonatkozik. A földmérőknek ezeket a kitűzés során figyelembe is kell venni. Sőt, a földhivatal vizsgálja is, hogy ezek az adtok figyelembe lettek-e véve a kitűzési dokumentáció készítése során.

  A feketén kitűzött/azonosított földrészleteknél nincs ilyen információ, nincs vizsgálat. De rizikó az van.

  Ha valaki pl vesz egy használt autót, traktort stb, sok-sok millió forintért, akkor alap, hogy elviszi szerelőhöz, megnézeti, hogy minden rendben van-e a masinával, mielőtt kifizetné.
  Ha viszont telket, földet vesz, akkor simán bemondásra elhiszi az eladónak, hogy itt és itt van a határ (mert már neki azt mondta az előző tulaj)

  Szóval én csak azt szeretném mondani, hogy csak óvatosan ezekkel az "okosba" megoldott kitűzésekkel meg területmérésekkel!

 • Válasz » #744 Pont | 2019-02-12 09:44:12

  Válasz GeBi #742. hozzászólására

  "Azt azért jó, ha tudja mindenki, hogy a földhivatali digitális térkép sima öles papírtérkép átrajzolásából ered, így van benne pontatlanság."

  Ezt honnan veszed? A digitalizálás során nem beszkennelték a térképeket, hanem a korábbi vázrajzok koordinátáinak használatával megszerkesztették egy GIS programban. Jelenleg ennél pontosabb térképrendszer nem létezik. A kiszerkesztett területek dm2 pontosan annyiak, mint ami a tullapon szerepel. Sőt mitöbb, ezek alapján sok helyen kellet pl. az útból elvenni, mert kijött digitalzálva, hogy mondjuk 2 nm-el kevesebb lett egy 20Ha-os tábla, nyilván ezt nem vehették el a szomszédtól, mert akkor meg annak nem stimmelt volna...Ezért most már nincs olyan, hogy az út az végig pl. 4 méter van ahol 263 cm van ahol 415 cm stb. Na ezt honnan látnád egy papírtérképről, ahol a vonal vastagsága kb fél méter.?

 • Válasz » #743 F. Z. | 2019-02-12 07:19:41

  Válasz GeBi #742. hozzászólására

  "De ugye ez a gyakorlatban úgy szokott kinézni, hogy eleve meg van neki a fél ország és feketén kitűzöget, mert ő a jogosult személy."

  Hiába jogosult, ha illegálisan szerzett adatból tűz ki a kolléga az pont olyan, mintha a szél fújta volna oda a karót!

 • Válasz » #742 GeBi | 2019-02-12 00:06:38

  Azt azért jó, ha tudja mindenki, hogy a földhivatali digitális térkép sima öles papírtérkép átrajzolásából ered, így van benne pontatlanság. Csak akkor tűzöd ki a tulajdoni lap szerinti területet, ha a töréspontok pontkódja numerikus/mért keletkezésű. Ez az információ nem látszik semmilyen shape, dxf, txt adatból.
  Én pl. máig nem értem, hogy földmérőnek miért kell a hivatalban fizetni az adatért, mikor gyakorlatilag térkép-helyreállítást végez folyamatosan. Na mind1.
  Az a gyakorlat szerintem elfogadható, hogy geoshop-os adattal kimegyek ellenőrizni akár RTK-val a hrsz pontjait, és ha gebaszt tapasztalok, szólok egy földmérőnek, aki földhivatalos adatigényléssel helyrerakja a gebaszt. A geoshopos adatszolgáltatásnál azt hiszem nem írják oda, hogy állami alapadat ecetera ecetera. Másrészt a földmérőnek kutya kötelessége lenne a kitűzést hivatalosan elvégezni, ha megveszi a földhivataltól az adatot. De ugye ez a gyakorlatban úgy szokott kinézni, hogy eleve meg van neki a fél ország és feketén kitűzöget, mert ő a jogosult személy. Na mind1, ez az egész kacifántos nekem, nem is akarok belebonyolódni még jobban.

 • Válasz » #741 Zöldvíz | 2019-02-11 20:48:19

  Mint a föld tulajdonosa,bérlője elvileg hozzáférhettek a földrészlet koordinátáihoz, ez elvileg egy txt file, amiben pontszám és két eov koordináta van. Ha szerencséd van kapsz egy dxf file-t, ha nagy szerencséd van shp-t. Ezekkel az adatokkal összehasonlíthatod a felmért területedet.
  De ezekkel a koordinátákkal nem vagy jogosult kitűzni, kijelölni a területed határait, még akkor sem ha RTK GPS-szel rendelkezel és rendelkezel a cm pontos koordinátákkal, erre csak ingatlanrendező minősítéssel rendelkező földmérőnek van jogosultsága, a vegyszert is a növényorvos írja fel, az AKG-ban is a tápanyag utánpótlási tervet csak jogosult készíthet stb.
  Az AKG felmérést kivel végeztetted az a saját döntésed, ahhoz nem kellett földmérő, de a földmérő valószínűleg tudott plussz szolgáltatást nyújtani, ezért valószínűleg drágább is volt.
  Én földmérőként dolgozom, de mellette gazdálkodom a családdal.

 • Válasz » #740 sixx | 2019-02-11 19:30:56

  Válasz Csera #737. hozzászólására

  Tegyük fel, hogy feltöltöm a kataszteri határokat...akkor a sorvezetőm AB egyenesnek tudja majd értelmezni ezt a vonalat?

 • Válasz » #739 sixx | 2019-02-11 19:23:24

  Válasz Csera #737. hozzászólására

  Köszönöm az információt!

 • Válasz » #738 Csera | 2019-02-11 16:19:12

  Válasz Bárány #731. hozzászólására
  Kedves közös barátunk felbosszantott, a magyarázkodás utolsó bekezdése neki szólt.

  De Neked köszönöm a kedves szavaidat.

 • Válasz » #737 Csera | 2019-02-11 16:14:51

  Válasz sixx #724. hozzászólására

  Üdv!
  Az SMS Basic szoftverrel lehet például bevinni táblahatárokat a Trimble GPS-be.
  Én nem vettem meg 200.000.-Ft-ért, mert kevesen igénylik ezt a szolgáltatást.
  Olyat tudok csinálni a Digiterrával, hogy a sorvezető által rögzített területet -ami SHP fájl és WGS84-ben van- átalakítom EOV-ba.
  Ezt a Digiterra vagy a TopoXplore ingyenes verziójával is meg lehet nézni számítógépen, sőt be lehet tölteni a területalapú támogatás beadásakor.

 • Válasz » #736 sixx | 2019-02-11 15:50:39

  Válasz Bárány #735. hozzászólására

  Oké, nem gondoltam, hogy le akarsz rázni.

 • Válasz » #735 Bárány | 2019-02-11 15:48:39

  Válasz sixx #734. hozzászólására

  Nem lerázni akarlak, hanem tényleg nem én vagyok, aki ennek a részleteit el tudja neked mondani.
  A megvásárolt koordinátákat még konvertálni kell (asszem, Digiterrával), majd feltölteni a sorvezetőre, de kb. ez minden, amit én tudok.
  Keresd az említett urakat, ők tudnak neked segíteni.smile thumbupcool

 • Válasz » #734 sixx | 2019-02-11 15:39:28

  Válasz Bárány #732. hozzászólására

  A földhivatali adatok beszerzése nem jelent akadályt, magára a menetére lennék kíváncsi..milyen kiterjesztést milyen program segítségével..stb.

 • Válasz » #733 Csera | 2019-02-11 15:37:05

  Válasz Pont #715. hozzászólására

  " Egy példa a FÖMI és a KITE koordináta rendszere közt van 70 cm különbség."

  Nem a koordináta-átszámításal van a probléma, és nem is mindenhol 70 cm az eltérés.

  A bázisok felállításánál nem törekedtek a cm-es pontosságra, a bázis koordinátái gyakran tévesek.

  Nagyon sokat már kijavítottak, de ilyenkor a gazdák által felvett AB egyenesek, táblahatárok mind elcsúsznak, ami nem túl örömteli...

 • Válasz » #732 Bárány | 2019-02-11 15:34:14

  Válasz sixx #724. hozzászólására

  Keresd Cserát, vagy Bigbencét! Némi pénzbe kerül.

 • Válasz » #731 Bárány | 2019-02-11 15:31:18

  Válasz Csera #723. hozzászólására

  Semmi szükség a magyarázkodásra, ez nem rólad szól. Téged jó szakembernek, és korrekt embernek tartalak.smile thumbupcool

 • Válasz » #730 Csera | 2019-02-11 15:20:50

  Válasz zoltan.faludi+agroinform #725. hozzászólására

  " Ennek megfelelően a területmérést is érdemes földmérőre bízni. "

  -Sőt, ha bérmunkát végez, akkor is hívjon mindenki földmérőt, ha tudni akarja, mekkora pontosan az adott terület... smile wacko

 • Válasz » #729 Pont | 2019-02-11 15:00:05

  Válasz F. Z. #728. hozzászólására

  Ezt mondtam én is.
  Üdv!

 • Válasz » #728 F. Z. | 2019-02-11 14:51:21

  Válasz Pont #727. hozzászólására

  Természetesen a geoshop.hu és a földhivatali adatok koordinátái megegyeznek. Azt hiszem a geoshop.hu adatait negyedévente frissítik a földhivatalok adatai alapján.

  Ez még nem jelenti azt, hogy fel is használhatók ezek az adatok ilyen célra. Valószínűleg én is tudnék egy sztetoszkópot venni, de attól még nem leszek orvos, és nem írhatok fel egy gyógyszert.

  Az így kijelölt határok jogilag sehol nem állják meg a helyüket.

  Földmérőként találkoztam már nem egy olyan esettel, ahol a falugazdász által GPS-szel kitűzött telekhatár 6-8 méterre volt az általam kitűzött határtól. Ilyenkor a földmérő beméri a használat és a jogi határ közötti eltérést, amit a földhivatal által megvizsgált és záradékolt vázrajzon kimutat. Ez a vázrajz a felhasználható az esetleges jogviták rendezésében.

 • Válasz » #727 Pont | 2019-02-11 14:24:11

  Válasz zoltan.faludi+agroinform #725. hozzászólására

  "A geoshop.hu oldalon megvásárolt határok nem használhatók telekhatárok kitűzésére."

  Itt nem tudom mire gondolsz, maguk az adatok mm pontosak, ezt többször is volt alkalmam ellenőrizni, a földhivatal által hitelesen kiadott adatokkal megegyezik. Nagyjából abban itt mindenki egyetért, hogy hiteles földmérést csak jogosultsággal rendelkező földmérő végezhet, de ettől még a geoshopban megvásárolt adatok tökéletesek. Csak megjegyzés, hogy ha már valamiért fizetni kell, akkor az legyen hiteles, ezt senki sem tudja ingyen elvégezni, mert költséges a műszerek beszerzése, az elő-utó munkálatok PC programjai, gépjárműhasználat stb... Más kérdés, hogy ha az AKG ellenőrei nem visznek magukkal földmérőt, cm-es pontosságú műszert, akkor ugyan úgy kérdéses a szankcionálásuk jogossága.


 • Válasz » #726 Csera | 2019-02-11 14:05:52

  Válasz Pont #718. hozzászólására

  Örülök, ha ez változott és valóban bárkinek ki lehet kérni a koordinátákat.
  Bár én -Veled egyetértve- azt gondolom, hogy a földhivatali igénylés elég macerás.

  Amikor pedig sok a töréspont vagy nagy területekről van szó, egyszerűbb ha SHP vagy DXF fájlban kapom meg, amit egy kattintással fel lehet tölteni a GPS-re, vagy számítógépre.

  Ekkor nem kell bepötyögni sok száz koordinátát, így jobban kizárhatjuk a hiba lehetőségét is.

 • Válasz » #725 zoltan.faludi+agroinform | 2019-02-11 13:58:14

  A területmérést inkább bízza profi szakemberekre!
  A geoshop.hu oldalon megvásárolt határok nem használhatók telekhatárok kitűzésére. Telekhatár kitűzést (azonosítást) csak megfelelő jogosultsággal rendelkező földmérő mérnök végezhet.
  Ennek megfelelően a területmérést is érdemes földmérőre bízni.

  pl: https://intelligeo.hu/teruletmeres

 • Válasz » #724 sixx | 2019-02-11 13:56:19

  Válasz Bárány #720. hozzászólására

  Ennek(tábla koordináták felvitele Trimble gépre) módját megosztanád, vagy bárki, aki tudja? Köszönöm!

 • Válasz » #723 Csera | 2019-02-11 13:53:34

  Válasz Bárány #719. hozzászólására

  A magam részéről: soha senkinek nem mondom és nem mondtam, hogy földmérő vagyok, mezőgazdasági területmérést pedig lehet végezni bárkinek.

  6 éve van centiméter pontos műszerem, azóta nem használok EGNOS-t.

  Az AKG méréshez nem kell földmérőnek lenni. Én ezeket is mindig!!! float RTK korrekcióval
  mértem, ami 10-30 cm-es abszolút pontosságot jelent.

  Ha van egy ilyen pontos mérésünk és rendelkezésre áll a kataszteri térkép, akkor a számítógépen Digiterra vagy a TopoXplore szoftver segítségével lehet ellenőrizni az eltéréseket, ahol nagy a hiba, oda érdemes földmérőt hívni.

  Ja és autós mérésnél külső geodéziai antennát használok, szemben egyesekkel, akik bent ülnek a kocsiban, vagy a traktorban, a GPS-szel a kezükben...és azt hiszik, hogy úgy majd pontos lesz. • Válasz » #722 Csera | 2019-02-11 13:29:50

  Válasz Radocz #721. hozzászólására
  smile thumbupcool
  Kösz ... Ez egy intelligens megnyilvánulás volt.

 • Válasz » #721 Radocz | 2019-02-11 12:36:40

  Válasz Bárány #719. hozzászólására

  Pont annyira, mint Csera.
  Mindent Tőle tanultunk.

 • Válasz » #720 Bárány | 2019-02-11 11:53:57

  Válasz Pont #718. hozzászólására

  Mondjuk engem ez azért nem igazán érint, kiméretni földmérővel szoktam.
  Az automata kormányzásnál merült fel, hogy jó lenne a táblák koordinátáit felvinni a sorvezetőbe. Trimble-nél ez - ha nem is egyszerűen - de megoldható lett volna, de aztán végül Teejet lett, aminél viszont ez nem megy.
  Úgyhogy itt legalábbis egyelőre részemről le is zárult ez a vásárlásosdi.

 • Válasz » #719 Bárány | 2019-02-11 11:31:43

  Válasz Radocz #716. hozzászólására

  1. Törvényt sértesz, mert szakképzettség nélkül mérsz ki területeket.

  2. Etikátlanul és felelőtlenül is viselkedsz, amikor EGNOS-os készülékkel AKG-s területeket mérsz ki.
  Ha egyszer valaki a te mérésed miatt bukja a támogatást és/vagy büntetést kap, vállalod a felelősséget?

 • Válasz » #718 Pont | 2019-02-11 10:26:14

  Válasz Bárány #717. hozzászólására

  Azért nem kell mindjárt rájuk borítani az asztalt, mert ugyan "bárki igényelhet", de a földhivatal az adatszolgáltatást csak a teljesítőképességeinek határán belül köteles teljesíteni. Nem tudom van-e olyan terület Mo.-n ami még nincs digitalizálva, értelem szerűen itt némi plusz utána járást igényelne a földhivataltól, van ahol egyszerűen nincs erre ember, vagy az ügyintézők maximálisan leterheltek. Tehát Igazából kötelesek adatot szolgáltatni meg nem is. Nyilván normál esetben ez nem probléma, a lényeg, hogy "Járni, jár, csak esetleg nem jut." Egyébként a jogosultsági szintek:
  0: Nyilvános, regisztrációt nem igénylő adatok:
  pl. pontleírások helyszínrajzai.
  1: Nyilvános, regisztrációt igénylő adatok:
  pontleírások, alappontok koordinátái,
  földrészletek területe, földrészletek
  geokódja, postacímei, vázrajzok, ügyinformáció.
  2: Csak földmérői jogosultsággal elérhető adatok:
  az előző adatok köre és a forgalomban
  levő mérési vázlatok, változási vázrajzok,
  mérési jegyzetek, előzetes földrészlet
  adatok.
  3: Csak földmérési igazságügyi szakértői jogosultsággal
  elérhető adatok: az előző adatok köre
  és a forgalomból kivont adatok köre

  Minket az 1 pont, földrészletek
  geokódja érdekel. A regisztráció az megtörténik a korábban linkelt rendelet 3. melléklet szerinti igénylőlappal.

  A földhivatali igénylés elég macerás, és mint írtam egy komolyabb terület az olyan sok pontból áll, hogy sokkal inkább megéri az online rendelés. Csak hát ahhoz meg olyan PC program kell ami tudja kezelni a fájlokat. De a lényeg továbbra is, hogy az adatok megfelelő felhasználása, megfelelő ismereteket, körültekintést igényel, pontos mérőkészüléket, és a legpontosabban elvégzett maszek mérés sem lesz hivatalos, mások szemében az teljesen semmis. Az esetemben ez úgy működik, hogy a kérdéses földet kimérem, és ha jelentős (több mint egy méteres) eltérést találok, akkor hívok földmérőt, kiértesítjük a szomszédokat, stb...

 • Válasz » #717 Bárány | 2019-02-11 09:36:04

  Válasz Pont #715. hozzászólására

  Na, ez a két komment elég konkrét, érdemes összefoglalni!


  1. A földhivatalnak ki kell adnia a koordinátákat.

  2. Mégpedig törvényben megszabott áron.

  3. Csak szakképzett földmérő végezhet kimérést.
  (Nyilván bárki méregethet, de akkor ez nem hivatalos, és pénzt sem lehet kérni érte.)

[bezárás x]