Spanyol szakértők szerint az élelmiszer-ellátásban a növényvilágba nem sorolható gombáknak és különösen azok termesztett fajainak jelentősége és mennyisége folyamatosan növekszik – olvashatjuk a freshplaza.com angol nyelvű hírportálon.

A gombák a rovarok mögött a Föld élőlényeinek második legnagyobb fajgazdaságú csoportját képezik. A több százezer gombafajból azonban legfeljebb csak ötvenet hasznosítanak az emberi táplálkozásban, a termesztett fajok száma pedig ennek mintegy fele.

A gombák tápértéke, magas vitamintartalma közismert, ennek alapján részben húshelyettesítőként is fogyaszthatók, miközben zsírtartalmuk nagyon alacsony. Nagy előnyük továbbá a rövid vegetációs ciklus (egy évben legalább 4 termés takarítható be), és előállításukhoz – termőföld helyett – mezőgazdasági melléktermékeket (trágyát és komposztot) lehet igénybe venni.

Spanyolország a világ negyedik legnagyobb gombatermesztő országa, a pleurotus (laskagomba) fajokból pedig az első Európában, és a gombafogyasztásban is előkelő helyet foglal el az egy főre jutó évi 2 kg-mal, bár ez messze elmarad az ázsiai országok 10 kg körüli fogyasztásától.

Egyes gombafajokat, kiemelkedően magas tápértékük révén, már a szuperétkek közé sorolják. Ilyen a shiitake gomba, amely Ázsia után Európát is kezdi meghódítani. Nem sokkal marad el mögötte a bogáncsgomba vagy a süngombának is nevezett oroszlánsörény gomba, amely utóbbi elismerten képes enyhíteni a Parkinson- és az Alzheimer-kór káros hatásait.

gomba

A shiitake gomba Ázsia után Európát is kezdi meghódítani – fotó: Pixabay

Emellett a legtöbb gombafaj rendelkezik bizonyos egészségmegőrző hatással (többek között csökkenti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást), amelyről a fogyasztók jó része nem is tud.

Azt is meg kell azonban jegyezni, hogy az importált feldolgozott gombatermékek esetenként rákkeltő tartósító szereket is tartalmazhatnak.